Luoma: Kun Aku Hirviniemi leipoi torttua naiseksi pukeutuneena, kukaan ei menettänyt yöuniaan, mutta nyt dragia kauhistellaan
Erityisesti miehet ovat pukeutuneet naisiksi maailman sivu, eikä kukaan ole jaksanut edes kulmakarvaa kohottaa. Nyt drag pelottaa, koska taiteenlajia ei tunneta.
Drag on taiteenlaji, jossa leikitellään sukupuolirooleilla ja rikotaan niiden rajoja. Yleensä cis-sukupuoliset miehet ja naiset pukeutuvat ristiin, meikkaavat näyttävästi, luovat roolihahmoja ja esiintyvät musiikin tahdissa. Drag on vanha kuin aika, mutta noussut suuremman yleisön tietoiseen muun muassa reality-sarjan RuPaul’s Drag Race myötä, jossa drag-taiteilijat ottavat mittaa toisistaan.
Viime aikoina drag on herättänyt huolta syistä, jotka perustuvat lähinnä siihen, että taiteenlajia ei tunneta ja se sekoitetaan sukupuolen korjaamiseen tai aikuisviihteeseen. On esitetty perättömiä väitteitä pedofiliasta, lasten seksualisoimisesta ja siitä, että sukupuolisuudella leikittely häiritsee lasten kasvua.
Vaikka drag on turvallinen tapa tutustua omaan sukupuolisuuteen, se ei liity sukupuolen korjaamiseen eikä siinä ole mitään seksuaalista, ellei taiteilija itse halua niitä esitykseensä tuoda. Se, että taiteenlajin tuntemus on niin olematonta, on saanut koomisia piirteitä. Esimerkiksi Päivi Räsänen on kovaan ääneen arvostellut dragia samalla, kun on itse pukeutunut seksikkääksi pantteriksi Masked Singer -viihdeohjelmaan.
Sanoma on syvempi kuin vain se, että mies pukeutuu naiseksi ja se on hauskaa. Tällainen pelottaa joitain.
Erityisesti miehet ovat pukeutuneet naisiksi maailman sivu. Muistatteko supersuositun elokuvan Isä sisäkkönä? Siinä Robin Williamsin roolihahmo keksi avioeron jälkeen luovan keinon tavata lapsiaan esiintymällä perheen naispuolisena taloudenhoitajana. Koko perheen komedia oli menestys. Aku Hirviniemi leipoi Maria Tyrninä torttuja parhaaseen katseluaikaan ja Vesa-Matti Loirin Tyyne lauloi lannevannelaulua Vesku-show’ssa. Rippileirien ajaton klassikko oli ainakin omassa nuoruudessani se, kun joku isonen, yleensä poika, saatiin pukeutumaan naiseksi.
Miksi Maria Tyrniä rakastaneet ihmiset nyt kauhistelevat drag-queenin satutuntia? Luulen sen liittyvän siihen, että vaikka drag on täynnä itseironisia ja karnevalistisia elementtejä, se haluaa tulla otetuksi vakavasti taidemuotona ja edistää sukupuolisuuden moninaisuutta ja tasa-arvoa. Sanoma on syvempi kuin vain se, että mies pukeutuu naiseksi ja se on hauskaa. Tällainen pelottaa joitain.
RuPaul’s Drag Race alkoi eräänlaisena tosi tv-parodiana, mutta nyt siellä kilpaillaan varsin tosissaan. Samalla se pyrkii, ainakin jossain määrin, kertomaan tarinoita dragin takana: koulukiusaamisesta, väkivallasta ja syrjinnästä. Niitä on ollut paljon, koska yhteiskunta määrittelee sukupuolen ilmaisulle varsin ahtaat roolit ja niiden rikkojia rangaistaan.
Sanoisin, että nämä ahtaat ja pakottavat roolit ahdistavat ja seksualisoivat lapsia enemmän kuin mikään muu. Ketään ei pitäisi kiusata siksi, miten hän haluaa pukeutua.
Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Luoma: Barbie-elokuva kertoo siitä, kuinka tyttöjen jutut eivät ole koskaan pinnallisia
PuheenvuorotNaiset miettivät paljon sitä, mitä viestittävät ulkonäöllään. Sen perusteella on kuitenkin mahdotonta päätellä ihmisestä yhtään mitään.