null Luoma: Exitissä rikkaat aikuiset vauvat siirtävät vastuun muille ja täyttävät tyhjyyttä ostamalla muovikrääsää

Puheenvuorot

Luoma: Exitissä rikkaat aikuiset vauvat siirtävät vastuun muille ja täyttävät tyhjyyttä ostamalla muovikrääsää

Nykyään sivullisisiksi tarkkailijoiksi heittäytyvät erityisesti ne, joilla olisi mahdollisuuksia vaikuttaa, kuten rikkaat pääomasijoittajat. Kyseessä on käänteinen Hämähäkkimies-tarina.

Hämähäkkimiehestä on olemassa valtavasti tarinoita, televisiosarjoja, elokuvia, sarjakuvia ja tietokonepelejä. Niistä yleensä jäävät eloon ne, joissa on oivallettu, mistä Hämähäkkimiehen tarinassa on kyse: suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun.

Peter Parker on teini, jota puree radioaktiviinen hämähäkki. Purema antaa Parkerille yli-inhimilliset voimat ja hänestä tulee Hämähäkkimies. Parker ei aluksi tiedä, mitä tekisi uusilla voimillaan ja päättää alkaa taistella rahasta. Kerran hän jättää estämästä ryöstön, koska kukaan ei maksa hänelle siitä.

Hämähäkkimies on kertomus siitä, kuinka amerikkalainen teini kasvaa kantamaan vastuuta.

Seurauksena Parkerin eno kuolee. Eno on ollut Parkerille kuin isä, joten hän kokee syyllisyyttä siitä, ettei toiminut, kun olisi voinut. Enon kuoleman jälkeen Parker ymmärtää, ettei hän voi yli-inhimillisillä voimillaan vain katsella vierestä, kun ihmisiä sattuu. Hänestä tulee supersankari, joka alkaa taistella pahuutta vastaan.

Hämähäkkimies on kertomus siitä, kuinka amerikkalainen teini kasvaa kantamaan vastuuta. Teema on universaali. Kaikki yhteiskunnan ongelmat likaisesta julkisesta vessasta ilmastokriisiin voidaan johtaa siihen, kuinka joku jossain päättää olla puuttumatta asioihin, vaikka voisi. Sivullisiksi tarkkailijoiksi heittäytyvät erityisesti ne, joilla olisi mahdollisuuksia vaikuttaa, kuten rikkaat pääomasijoittajat.

Katselin norjalaista draamasarjaa Exit, jossa Norjan rikkaimmat ihmiset olivat heittäytyneet isoiksi lapsiksi, jotka eivät katsoneet, että heillä oli vastuuta mistään, edes omista lapsistaan. Se oli raaka kuvaus aikaamme määrittävästä infantilisoitumisesta eli siitä, että ihmiset kokevat toimijuutensa niin vähäisenä, että kokevat paremmaksi heittäytyä aikuisiksi vauvoiksi. He täyttävät tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunteensa ja kalvavan syyllisyytensä ostelemalla muovikrääsää, eivätkä he ota vastuuta mistään. Eräänlainen käänteinen Hämähäkkimies-tarina.

Kannustaisin tänä pääsiäisaikana ihmisiä syleilemään sisäistä aikuistaan eli tunnistamaan ne asiat, joihin itsellä on valtaa ja pyrkiä vaikuttamaan niihin.

Ihmiset kieltävät Jeesuksen kolme kertaa, ennen kuin kukko on edes laulanut, pesevät kätensä Jeesuksen kohtalosta. Ei ole heidän vastuullaan.

Kannustaisin tänä pääsiäisaikana ihmisiä syleilemään sisäistä aikuistaan eli tunnistamaan ne asiat, joihin itsellä on valtaa ja pyrkiä vaikuttamaan niihin. Jokaisella, jolla on valtaa, on myös vastuuta. Ja valtaa voi löytyä yllättävistä paikoista.

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.
   

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.