null Luoma: Rahalla voi tasoittaa tietä helvettiin

Puheenvuorot

Luoma: Rahalla voi tasoittaa tietä helvettiin

Squid Game ja White Lotus muistuttavat, että varakkuus vieraannuttaa toisista ihmisistä. Rikastuminen heikentää tutkitusti empatiakykyä.

Raha on yksi Raamatun tekstien yleisimmistä aiheista. Rahasta ja taloudesta puhutaan arviolta 2350 jakeessa. Vertailun vuoksi uskosta puhutaan noin 350 jakeessa ja rakkaudesta 650 jakeessa.

Etenkin Uuden testamentin puolella rahanhimoisia ihmisiä ruoditaan kovalla kädellä. Jeesus käskee rikkaan nuoren miehen luopua omaisuudestaan ja lähettää toisen rikkaan miehen helvettiin, koska tälle raha on tärkeämpää kuin lähimmäisenrakkaus.

Viesti on suunnattu rikkaille, jotka kuvittelevat olevansa Jumalan valittuja tai erityisellä tavalla siunattuja varallisuutensa ansiosta. Rahalla ei voi ostaa itselleen paikkaa taivaasta, mutta sillä voi tasoittaa tietä helvettiin. Rikastuminen vie ihmisiä kauemmas Jumalasta ja toisista ihmisistä.

Viime vuosina aihe on ollut pinnalla myös populaarikulttuurissa.

Jeesus kehottaa katselemaan taivaan lintuja ja luottamaan rahan sijasta Jumalan huolenpitoon. Se on yllättävän vaikeaa.

Vuoden 2021 korealainen sarja Squid Game oli menestys. Se kertoi pahasti velkaantuneista korealaisista, jotka kilpailivat tappavissa peleissä saadakseen velkansa maksettua. Rikkaat löivät heistä vetoa kuin olisivat olleet raveissa.

Vedonlyöjät oli kuvattu lähes koomisen kuvottavaksi ryhmäksi ihmisiä, mutta myös tutkimukset ovat osoittaneet, että rikastuminen heikentää empatiakykyä. Muut ihmiset aletaan nähdä välinearvoisina hyödykkeinä.

Vähän hienovaraisemmin rikastumisen todellisuudesta vieraannuttavaa luonnetta on viime vuosina käsitellyt White Lotus, joka vie katsojan poskettoman rikkaiden amerikkalaisten rantalomille.

White Lotus -hotelliketjun hulppeissa puitteissa petetään, ollaan sekaisin ja käydään vaivaannuttavan typeriä keskusteluja. Ihmisten väliset suhteet ovat painostavia ja outoja, ja niihin liittyy hyväksikäyttöä sekä pelkoa hyväksikäytöstä. Rajoja ylitetään jatkuvasti.

Monet ihmiset haluavat rikastua, koska raha tuo turvaa. Jokainen White Lotuksen henkilöhahmo on kuitenkin turvaton ja etsii turvaa vääristä paikoista. Hotelliketjun vakiovieras rikas Tanya raahaa lomalleen mukaansa assistentin, vaikkei edes tee töitä.

”Miten joku voi olla noin rikas ja noin tolkuttoman surullinen koko ajan?”, assistentti tilittää ystävälleen puhelimessa.

Rikastuminen tai rikkaana eläminen eivät ole arvoja, joita kenenkään pitäisi tavoitella. Rahaa tarvitaan sen verran, että elämä sujuu ja kun sitä jää yli, siitä pitäisi pystyä matalalla kynnyksellä luopumaan yhteisön hyväksi.

Jokin rikastumisessa ja rikkaudessa kuitenkin pitää otteessaan. Ehkä se on turvan tai voiman tunne, kokemus siitä, että rahan avulla elämä on hallittavissa.

Jeesus kehottaa katselemaan taivaan lintuja ja luottamaan rahan sijasta Jumalan huolenpitoon. Se on yllättävän vaikeaa.

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija. 
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.