null Luoma: Miten Jeesus ratkaisisi ilmastonmuutoksen? – Ei ainakaan niin kuin Pentti Linkola, jotkut rasistit ja superroisto Avengers-elokuvassa

Puheenvuorot

Luoma: Miten Jeesus ratkaisisi ilmastonmuutoksen? – Ei ainakaan niin kuin Pentti Linkola, jotkut rasistit ja superroisto Avengers-elokuvassa

Ilmastokriisiin ehdotetaan ihan vakavissaan ratkaisua, joka muistuttaa action-elokuvasta.

Elokuvassa Avengers Infinity War, superroisto Thanos haluaa tuhota puolet ihmiskunnasta. Hän on järkeillyt, että näin ratkaistaan monet ihmiskunnan ongelmat: köyhyys, eriarvoisuus, liikakansoitus ja ennen kaikkea ilmastokriisi. Thanoksen monimutkaisessa, mutta loppujen lopuksi varsin yksinkertaisessa juonessa tuhottavat ihmiset valitaan satunnaisesti. Yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan.

Ilmastokriisin juurisyyksi esitetään usein maailman liikakansoitusta. Ajatus siitä, että meitä on liikaa, nousee pinnalle herkästi julkisessa keskustelussa. 

Edesmennyt ympäristöfilosofi Pentti Linkola esitti, että ihmispopulaatiota pitäisi rajata rajusti. Myöhemmin ajatus on antanut tulta rasismille, jonka mukaan pakolaisten pitäisi antaa hukkua Välimereen tai heikommassa asemassa olevien kuolla ilmastokriisin seurauksiin. 

Thanoksen ratkaisu eli ihmiskunnan puolittaminen on linkolalaisesta näkökulmasta järkevä. Mutta kristillinen se ei ole. Eikä edes erityisen järkevä, jos kysytään keneltä tahansa ilmastokriisin oikeudenmukaiseen ratkaisemiseen paneutuneelta tutkijalta.

Jeesuksen mukaan melkein mikä tahansa ihmisyyteen liittyvä ongelma on ratkaistavissa omastaan luopumalla.

Ongelma ei ole ihmisten määrä vaan elämän laatu: länsimainen kuluttaja elää jatkuvasti yli planeetan rajojen. Ilmastokriisin pysäyttämisen avaimet ovat kohtuullisuudessa, kestävässä kehityksessä ja siinä, että korvaamme jatkuvaan kulutukseen pohjautuvan elämäntavan jollain muulla.

Jeesuksen mukaan melkein mikä tahansa ihmisyyteen liittyvä ongelma on ratkaistavissa omastaan luopumalla. Tässä tapauksessa pitäisi tinkiä elintasosta ilmastokriisin pysäyttämiseksi.

Kun katsoo kuinka Kapteeni Amerikka, Thor ja muut supersankarit yrittävät estää Thanoksen suunnitelmat, ei jää epäselväksi, kuka on tarinassa paha ja ketkä hyviä. Thanos pitää pysäyttää, koska jokaisella ihmisellä on ihmisarvo. Samaan aikaan heittelemme huolettomasti ilmoille ajatusta siitä, että ilmastokriisi olisi ratkaistavissa yksinkertaisesti ihmisiä vähentämällä.

Hirsi kannattaa ottaa pois omasta silmästä ja miettiä, mitä minä voisin tehdä sen sijaan että muiden pitää kuolla.
 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.