null Luoma: Öljystä on tullut synnin symboli – Jumalan lahjoja ei pidä tuhlata vain siksi, että niin voi tehdä

Puheenvuorot

Luoma: Öljystä on tullut synnin symboli – Jumalan lahjoja ei pidä tuhlata vain siksi, että niin voi tehdä

Pahikset käyttävät holtittomasti fossiilisia polttoaineita myös elokuvissa Waterworld ja Mad Max Fury Road.

Syvenevän ilmastokriisin ja Ukrainan sodan vuoksi öljy on alkanut ainakin omassa mielessäni symboloida syntiä: sen käyttö tuhoaa elämää, siitä pitää luopua, mielellään jo eilen. Ajatuksella öljyn pahuudesta on kuitenkin leikitelty jo kauan ennen kaoottisia viime viikkoja.

Elokuvassa Waterworld (1995) ilmaston lämpeneminen on sulattanut napajäätiköt, ja maailma on jäänyt suurilta osin veden alle. Ihmiset kertovat myyttejä niin kutsutusta kuivasta maasta. Elokuvassa Mad Max Fury Road (2015) maailma on taas valtava kuiva aavikko, jossa vesi ja bensa ovat kortilla.

Kummassakin mellastaa joukko pahiksia, joista on kivaa ajaa lujaa ja kovaäänisesti isoilla autoilla ja mitä nuo nyt ovatkaan, millä Waterworldissa ajellaan, jotain vesiskoottereita. Öljy ja sen holtiton käyttö edustavat taantumusta, piittaamattomuutta ja pahuutta.

Öljy ei itsessään ole hyvä tai paha, se vain on.

Tulevaisuus on kummassakin elokuvassa siinä, kun opetellaan elämään luonnon kanssa, viljellään ja varjellaan: Waterworldin sankari käyttää tuulivoimaa ja kasvattaa veneessään tomaatteja, Mad Maxissa tulevaisuus ja toivo kiteytyy matkalaukkuun, jonka sisällä on kasveja odottamassa hedelmällistä maaperää, jonne ne voisi istuttaa.

Öljy ei itsessään ole hyvä tai paha, se vain on. Ja se on luonut paljon hyvinvointia. Mad Maxissa myös hyvikset ajavat pakoon niillä ihan samoilla nopeilla autoilla kuin pahiksetkin ja Waterworldissa ei vältytä taisteluilta, joissa öljyvarastot räjähtelevät.

Missä se synti on? Piittaamattomuudessa, ahneudessa ja tuhlaamisessa. Kaikki mitä maa meille tuottaa on Jumalan lahjaa. Se on pyhää. Sitä ei pidä tuhlata vain koska voi. Jossain vaiheessa aloimme pitää öljyä itsestäänselvyytenä, rakentaa yhteiskuntaa loppuvan luonnonvaran varaan ja ajaa isoilla autoilla hemmetin lujaa. Nyt kun seinä tuli vastaan odotettua nopeammin, pitäisi sopeutua uudenlaiseen tilanteeseen, istuttaa uusia kasveja hedelmälliseen maaperään.

 

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.