null Luoma: Rammsteinin piti olla parodiaa äijäkulttuurista, mutta parodiasta näyttää tulleen totta

Puheenvuorot

Luoma: Rammsteinin piti olla parodiaa äijäkulttuurista, mutta parodiasta näyttää tulleen totta

Yhtyeen tapa kohdella naispuolisia fanejaan kertoo siitä, että bändi ei ole havahtunut siihen, että maailma heidän ympärillään on muuttunut. 

Rammstein on ollut minulle tärkeä elämänvaihebändi, etenkin teini-iässä ja koronan aikaan, jolloin kuuntelin yhtyeen tuotannon läpi eräänlaisena meditatiivisena retriittinä. Rammsteiniin liittyvän negatiivisen uutisoinnin jälkeen olo on ollut lähinnä lannistunut. Olenko kaikki nämä vuodet fiilistellyt vain seksinnälkäisten setien harrastetoimintaa?

Olen halunnut ajatella, että Rammstein on parodiaa metallimusiikkiin liittyvästä äijäkulttuurista. Kaikki, mitä voidaan, vedetään läskiksi ja sen myötä machoilulle voi nauraa. Rammsteinissa kaikki on suurenneltua: tunteet, teemat, musiikki ja tykit. Se on karnevaali ja show, joka tökkii tabuja ja ravistelee stereotypioita. Joskus menee överiksi, mutta se kuuluu asiaan.

Ehdin jo ajatella, että #metoo -liikkeen myötä naiset olisivat alkaneet olla raskaan musiikin kentällä muutakin kuin bäkkärin koristeita ja seksiobjekteja.

Nyt meneillään olevan kiertueen yhteydessä on ollut paljon puhetta Rammsteinin fanijatkoista. Ilmeisesti muutaman bändin työntekijän työtehtäviin kuuluu etsiä Instagramista nuoria ja hyvännäköisiä naisia, jotka kutsutaan ensin bändin keikalle eturiviin ja sieltä jatkoille, missä on tarjolla runsaasti alkoholia ja mahdollisuus tavata bändin jäseniä, myös intiimeissä merkeissä. Tässä ei ole mitään uutta, rokkibändeillä on ollut bändäreitä maailman sivu, mutta näin järjestäytynyt ja julkinen tapa hankkia ikääntyville rock-muusikoille seksiseuraa on tavallista ummehtuneempaa ja yksinkertaisesti noloa. Siinä parodia on kuollut ja tullut todeksi. 

Ja ihan kuin koko homma ei olisi jo tarpeeksi masentavaa, jotkut jatkoille osallistuvista naisista ovat kertoneet, että heidät on huumattu ja painostettu seksiin. Sosiaalisen median kommentaattorit ovat ottaneet ulostulot niin kypsästi kuin vain sosiaalisen median kommentaattorit osaavat: huomionhakuiset eukot valehtelevat. Olisipa se edes parodiaa. Voimia kaikille, jotka olette uskaltaneet puhua asioista. Vika ei ole teissä.

Ehdin jo ajatella, että #metoo-liikkeen myötä naiset olisivat alkaneet olla raskaan musiikin kentällä muutakin kuin bäkkärin koristeita ja seksiobjekteja, mutta ei sitten. Ilmeisesti ainakaan maailmanluokan bändien ei tarvitse reagoida siihen, että maailma muuttuu ympärillä ja että naisia ei pidä hyväksikäyttää seksuaalisesti vain siksi, että he sattuvat ihailemaan jotakuta. Lohdutan itseäni sillä, että Rammstein jää joskus eläkkeelle. Ehkä jotain parempaa tulee tilalle. 


Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.