null Maanjäristyksen uhriluku nousee Turkissa ja Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura välittävät apua alueelle

Pelastajat etsivät ihmisiä raunioista Turkin Kahramanmaraşissa. Voimakkuudeltaan 7,8 magnitudin maanjäristys aiheutti Turkissa ja Syyriassa suuria tuhoja.

Pelastajat etsivät ihmisiä raunioista Turkin Kahramanmaraşissa. Voimakkuudeltaan 7,8 magnitudin maanjäristys aiheutti Turkissa ja Syyriassa suuria tuhoja.

Ajankohtaista

Maanjäristyksen uhriluku nousee Turkissa ja Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura välittävät apua alueelle

Syyriassa on kylmä talvi, joten aluksi tarvetta on erityisesti suojalle ja lämmölle. Kirkot ja moskeijat tarjoavat kotinsa menettäneille hätämajoitusta.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura ovat aloittaneet toimet ja hätäapukeräykset Syyrian ja Turkin maanjäristyksestä kärsineiden auttamiseksi.

Maanantaina 6. helmikuuta Turkin eteläosaan ja Syyriaan iskenyt voimakas maanjäristys aiheutti mittavat tuhot. Tämänhetkisen arvion mukaan kuolleita Turkissa ja Syyriassa on noin 9 500, minkä lisäksi Turkissa on loukkaantunut ainakin 37 000 ihmistä, Syyriassa 4 600. Luvut nousevat, koska kaikkia ihmisiä ei ole vielä löydetty raunioista.

Suomen Lähetysseura on myöntänyt katastrofirahastostaan 70 000 euroa ja auttaa syyrialaisia ACT-allianssin kirkkokumppaneittensa kautta.

– Syyriassa on kylmä talvi, ja tarvetta on esimerkiksi huoville, lämmityslaitteille ja ruualle. Kirkot ja moskeijat toimivat hätämajoituksessa, ja niihin tarvitaan patjoja ja hygieniatarvikkeita, sanoo humanitaarisen avun asiantuntija Eija Alajarva Suomen Lähetysseuran tiedotteessa.  

Syyria on Lähetysseuran pitkäaikainen toimintamaa, jossa järjestöllä on pitkäaikaisia kumppaneita. Tällä hetkellä Lähetysseura tukee maassa lasten koulunkäyntiä ja paikallisen rauhanverkoston työtä.  

Syyria on myös Kirkon Ulkomaanavun toimintamaa, ja järjestö on myöntänyt sinne katastrofirahastostaan 200 000 euroa. Varoja ohjataan erityisesti maanjäristyksestä kärsineiden perheiden ja lasten auttamiseen. Ihmiset tarvitsevat nyt lämpimiä vaatteita, huopia ja suojaa.

– Kirkon Ulkomaanavulla on mahdollisuus auttaa, koska työskentelemme jo näillä alueilla. Alkuvaiheessa tuemme akuutista tilanteesta selviämistä ja heti, kun mahdollista, panostamme siihen, että voimme varmistaa lasten koulutuksen jatkumisen, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen sanoo.

– Avuntarve on suuri ja tilanne haastava. Seuraamme, miten asiat kehittyvät ja koordinoimme apua yhdessä muiden avustusjärjestöjen kanssa, kertoo Syyrian maajohtaja Mazen Khzouz Damaskoksesta.

Kirkon Ulkomaanavun työ Syyriassa sijoittuu myös maanjäristyksestä kärsineiden Aleppon, Haman ja Idlibin alueille. Järjestö on työskennellyt etenkin koulujen korjaamisen ja lasten ja nuorten kouluun paluun parissa.

Juttua korjattu 9.2. klo 9.25. Mazen Khzouz on Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Syyriassa, ei Suomen Lähetysseuran.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.