null Malmin kirkkoherra otti tavaksi soittaa jokaiselle kirkkoon palanneelle

Heikki Arikka aloitti Malmin kirkkoherrana viime syksynä. Hän on aiemmin toiminut muun muassa suomalaisten rauhanturvaajien sotilaspappina Afganistanissa.

Heikki Arikka aloitti Malmin kirkkoherrana viime syksynä. Hän on aiemmin toiminut muun muassa suomalaisten rauhanturvaajien sotilaspappina Afganistanissa.

Ajankohtaista

Malmin kirkkoherra otti tavaksi soittaa jokaiselle kirkkoon palanneelle

Kirkkoon liittyminen on ihmiselle aina iso valinta, toteaa Heikki Arikka.

Jos on ensin eronnut kirkosta ja päättänyt sitten palata, sille on jokin syy. Niin tuumi syksyllä virassaan aloittanut Malmin kirkkoherra Heikki Arikka, kun hän kuittaili kirkkoon palaavien ihmisten liittymispapereita.

Arikka halusi tietää, mikä oli itse kunkin syy palata kirkkoon. Hän halusi myös, että kullakin kirkkoon palaajalla olisi edes lyhyt henkilökohtainen juttutuokio papin kanssa.

Niinpä hän otti tavaksi liittymispapereiden kuittaamisen jälkeen soittaa kullekin palaajalle.

– Kokemukseni mukaan ihmiset kaipaavat henkilökohtaista kohtaamista, Arikka kertoo.

– Kun työskentelin rekisterijohtajana Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä ja seurailin jäsenliikennettä, huomasin, että moni eroaja olisi halunnut kertoa seurakunnalle, miksi eroaa, mutta kukaan ei kysynyt. Samoin moni kirkkoon liittyvä haluaisi jonkun kontaktin.

Rippikoulun kautta kirkkoon liittyvät ovat asia erikseen. Jokainen konfirmoitava tapaa pappia moneen otteeseen, ja seurakunta tulee tutuksi. Siksi Heikki Arikkakin soittelee vain niille, jotka ovat aiemmin eronneet kirkosta mutta päättäneet liittyä uudelleen. Palaamisen voi tehdä netissä tapaamatta ketään.

Seurakuntien tavat vaihtelevat

Pääkaupunkiseudun seurakunnat ottavat uusiin jäseniinsä yhteyttä eri tavoin. Jokainen Helsingissä kirkkoon liittyvä tai Helsinkiin muuttava kirkon jäsen saa postissa Pieni helsinkiläisen kirja -kirjasen, jossa on kuvia kaupungista ja väljästi kirkkoon liittyviä mietelauseita.

Kirkkoon liittyjät ja eroajat ovat meille liian usein vain tilastoja ja numeroita. Jokaisen numeron takana on kuitenkin elämäntarinansa kokoinen ihminen.

– Kirkkoherra Heikki Arikka

Muuten tavat vaihtelevat. Esimerkiksi Lauttasaaren ja Kallion seurakunnassa työntekijät tai vapaaehtoiset soittelevat uusille jäsenille. Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi soittaa liittyjille itse. Useimmat seurakunnat lähettävät sähkö- tai paperipostina tervetulokirjeen ja tietopaketin seurakunnan toiminnasta. Vantaalainen Hämeenkylän seurakunta laittaa postiin myös pienen lahjakortin paikalliseen kukkakauppaan, Tikkurilan seurakunta taas pullakahvilipukkeen seurakunnan kahvilaan. Rekolan seurakunta on yrittänyt järjestää seurakuntaan muuttaneille brunsseja, mutta osallistujia ei tullut.

Vaikka Malmin seurakunta on jäsenmäärältään pääkaupunkiseudun suurin, uusille jäsenille soitteluun kuluu Heikki Arikan mukaan viikossa alle tunti.

– Ihmisellä on yleensä jotain käännekohtia elämässä, että liittyy kirkkoon. Läheisen kuolema, avioliitto tai jokin muu tapahtuma, Arikka kertoo.

– Kerran soitin eräälle leskelle, jolta oli yöllä kuollut puoliso. Hän oli hyvin hämmästynyt, että miten kirkkoherra saattoi tietää ja soittaa heti aamusta. Se oli sattumaa, mutta siitä syntyi hyvä sielunhoitokeskustelu.

"Kirkkoherran työtä parhaimmillaan"

Uusille seurakuntalaisille soittelemisesta on muutamassa kuukaudessa tullut Heikki Arikan mieluisin työtehtävä.

– Kirkkoon liittyjät ja eroajat ovat meille liian usein vain tilastoja ja numeroita. Jokaisen numeron takana on kuitenkin elämäntarinansa kokoinen ihminen. Se, että ihminen haluaa liittyvä kirkkoon, on minusta iso valinta, hän toteaa.

Soittaja voisi olla joku muukin kuin kirkkoherra, mutta henkilökohtaisen yhteyden pitäminen seurakuntalaisiin on Arikan mielestä tärkeää, jos kirkko haluaa pitää jäsenensä.

– Jos seurakuntalaisiin on jokin aito kontakti, se vaikuttaa siihen, halutaanko pysyä jäseninä vai ei, Arikka selittää.

– Mutta miten sitten voidaan olla kaikkiin yhteydessä, on hyvä kysymys.

Malmin seurakuntaan kuului vuonna 2015 vajaat 55 000 jäsentä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Ketä se palvelee, että saat osoitettua jonkun typeräksi?” – Ainakaan se ei rakenna rauhaa, ja siksi Heikki Arikka ja Jarno Limnéll alkoivat tehdä erilaista radio-ohjelmaa

Hyvä elämä

Kirkkoherra Heikki Arikka ja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll ovat kumpikin työskennelleet sotilasalueella. ”Se vaikuttaa siihen, miten me katsomme maailmaa”, Arikka sanoo.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.