null Malmin seurakunta kokeilee yhteistyötä Verkosto-seurakunnan kanssa – Verkosto korostaa yhteisöllisyyttä ja vapaaehtoistyötä

Verkoston messussa oli täyttä viime sunnuntaina Munkkiniemen kirkossa.

Verkoston messussa oli täyttä viime sunnuntaina Munkkiniemen kirkossa.

Ajankohtaista

Malmin seurakunta kokeilee yhteistyötä Verkosto-seurakunnan kanssa – Verkosto korostaa yhteisöllisyyttä ja vapaaehtoistyötä

Yhteistyön tarkoituksena on saada uusilla toimintamalleilla Malmin seurakuntaan mukaan enemmän nuoria aikuisia ja lapsiperheitä.

Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka ei juurikaan tuntenut karismaattisen Verkoston toimintaa, kun luterilaisen kirkon piirissä toimivan seurakuntayhteisön toiminnanjohtaja Marko Huhtala ehdotti yhteistyötä.

– Innostuin ajatuksesta perehdyttyäni Verkoston toimintaan. On kiinnostavaa, miten Verkoston messuissa, tapahtumissa ja kotitapaamisissa käy satoja ihmisiä ja pyhäkouluissa kuukausittain toista sataa lasta, Arikka sanoo.

– Verkoston toiminta perustuu yhteisöllisyyteen ja vapaaehtoistyöhön. Mukana on paljon nuoria aikuisia, joita on vaikea tavoittaa perinteisessä seurakuntatyössä. Haluamme kokeilla, miten yhteistyö Verkoston kanssa toimii ja mitä seurakunta voisi oppia sen toimintatavoista.

Kokeilu alkaa Pihlajamäessä ja Viikissä

Malmin seurakunnan alueella asuu 100 000 ihmistä, ja seurakunnassa toimii jo tällä hetkellä monenlaisia hengellisiä yhteisöjä.

– Seurakuntamme on suunnannut viime vuosina toimintaansa ulospäin. Olemme pyrkineet tavoittamaan ihmisiä, joita perinteinen kokoava seurakuntatyö ei ole tavoittanut. Yhteistyö Verkoston kanssa tuo tähän uuden lähestymistavan, Heikki Arikka kertoo.

Viikissä taas on Malmin seurakunnan alhaisin kirkkoonkuulumisprosentti. Siellä asuu paljon nuoria sekä yliopiston työntekijöitä, jotka ovat väliaikaisesti Suomessa.
– Heikki Arikka

Verkosto alkaa toimia syksyn aikana Pihlajamäessä ja Viikissä. Arikan mukaan työntekijät ovat toteuttaneet jo vuosia Pihlajamäessä erilaisia kokeiluja, esimerkiksi sunnuntain messu on pidetty kello 16. Siellä on myös mukana useita kansainvälisiä ryhmiä.

– Viikissä taas on Malmin seurakunnan alhaisin kirkkoonkuulumisprosentti. Siellä asuu paljon nuoria sekä yliopiston työntekijöitä, jotka ovat väliaikaisesti Suomessa. Katsomme, pystymmekö tavoittamaan heitä paremmin Verkoston toiminnan avulla.

Verkosto saa uuden paikan messujen pitämiseen

Marko Huhtalan mukaan Verkosto ehdotti Malmin seurakunnalle yhteistyötä muun muassa uusien tilojen saamiseksi sunnuntaimessun järjestämiseen.

– Olemme tehneet jo jonkin aikaa yhteistyötä Munkkiniemen seurakunnan kanssa vuokraamalla Munkkiniemen kirkkoa. Siellä pidetyissä messuissa on kuitenkin alkanut olla ahdasta. Malmilta käy messuissa paljon ihmisiä, joten tuntui luontevalta kysyä kirkkotilaa käyttöön sieltä suunnalta, Huhtala selvittää.

– Olemme onnistuneet saamaan ihmisiä hyvin mukaan vapaaehtoistyöhön. Voimme näin tuoda yhden uuden mallin Malmin seurakunnan toimintaan. Viikin ja Pihlajamäen alueelta onkin jo ilmoittautunut mukaan innokkaita nuoria ihmisiä.

Toiminta keskitetään Pihlajamäen kirkkoon. Sitä alkaa tällä viikolla suunnitella Malmin seurakunnan ja Verkoston työntekijöistä muodostettava ohjausryhmä. Syksyllä myös kutsutaan ihmisiä yhteisiin iltoihin pohtimaan, millaista toimintaa alueelle halutaan.

Huhtalan mukaan riippuu paljon ihmisistä ja alueesta, millaiseksi toiminta lopulta muotoutuu.

– Tarkoituksena on ainakin järjestää ensi vuonna messuja, joihin yhdistyy pyhäkoulu. Aiomme tehdä myös diakoniatyötä ruokajakelun muodossa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tutkimus: Uudet jumalanpalvelusyhteisöt tarjoavat monille armollisen yhteisön ja mahdollisuuden toteuttaa itseään

Ajankohtaista

Uudet jumalanpalvelusyhteisöt tarjoavat perinteiselle jumalanpalvelukselle vaihtoehdon, jossa puhutaan tavallista kieltä, musiikki on nykyaikaista ja liturgia karsittu minimiin. Ihmisten omille pohdinnoille ja etsinnälle annetaan tilaa sen sijaan, että heille kerrottaisiin, mitä saa tehdä ja mitä ei.