null Malmin uusi kirkkoherra Elina Perttilä sai näköalapaikan suomalaiseen yhteiskuntaan ja unelmoi kestävän kehityksen seurakunnasta

Elina Perttilä on työskennellyt Malmilla vuodesta 2013, joten seurakunta on valmiiksi tuttu. Häntä viehättävät seurakunnan alueen moninaisuus ja rosoisuus.

Elina Perttilä on työskennellyt Malmilla vuodesta 2013, joten seurakunta on valmiiksi tuttu. Häntä viehättävät seurakunnan alueen moninaisuus ja rosoisuus.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Malmin uusi kirkkoherra Elina Perttilä sai näköalapaikan suomalaiseen yhteiskuntaan ja unelmoi kestävän kehityksen seurakunnasta

Ensitöikseen Elina Perttilä aikoo luopua kirkkoherran omasta työhuoneesta. Enemmän tilausta on yhteiselle keskustelutilalle.

Järvenpääläinen pappi ja teologian tohtori Elina Perttilä, 46, valittiin 9. marraskuuta johtamaan Helsingin suurinta seurakuntaa. Malmin seurakunnan alueella asuu noin 100 000 ihmistä, joista noin puolet kuuluu kirkkoon. Luvut eivät uutta kirkkoherraa huimaa.

– Tuntuu jännittävältä ja innostavalta! Tämä oli seurakuntaneuvostolta suuri luottamuksenosoitus. 

Perttilällä on hyvä käsitys siitä, mitä on edessä. Hän on työskennellyt Malmin seurakunnassa vuodesta 2013, viimeiset vuodet hallintopappina ja niin sanotun eteläisen alueen pappina, johon kuuluvat Viikki, Viikinmäki, Pihlajamäki ja Pihlajisto.

– Hallintopappi on vähän niin kuin kirkkoherran oikea käsi, joka myös sijaistaa kirkkoherraa tarvittaessa. Se on ainakin tullut selväksi, että kirkkoherralle tulevien asioitten kokoluokka vaihtelee. Ne voivat olla mikromarginaalisen pieniä tai koko seurakuntaa ja Helsinkiä koskevia asioita.

Viikki, Tapanila, Jakomäki, Pukinmäki, Pihlajamäki… Tuoreen kirkkoherran mielestä on pelkkää plussaa, että Malmin seurakuntaan kuuluu niin monenlaisia alueita.

– Tykkään alueen rouheudesta ja elämänmakuisuudesta. Tämä on lähiöseurakunta ja täällä on monenlaisia ihmisiä, monta kulttuuria, uskontoa ja kieltä. Olemme aitiopaikalla katsomassa suomalaisen yhteiskunnan muuttumista, Perttilä sanoo.

Elina Perttilän mielestä kirkko on ollut ilmastoasioissa liian hidas. Hän toivoo, että Malmin seurakunnassa ilmastoasiat otettaisiin huomioon kaikessa toiminnassa.

Elina Perttilän mielestä kirkko on ollut ilmastoasioissa liian hidas. Hän toivoo, että Malmin seurakunnassa ilmastoasiat otettaisiin huomioon kaikessa toiminnassa.

Uuden kirkkoherran voi tavata messussa

Malmilla on viime vuosina pantu tuulemaan. Elina Perttilän edeltäjän kirkkoherra Heikki Arikan aikana organisaatiota uudistettiin, johtamisvastuuta jaettiin ja seurakunta siirtyi kokeilevampaan työotteeseen. Se on näkynyt seurakuntalaisille vaikka niin, että pappiin voi törmätä ostarilla tai huoltoasemalla ja pyhäinpäivänä hautausmaalla on ohjelmaa lapsille. Seurakunnan slogan, ”Älä pelkää”, kuvastaa toimintatapaa hyvin.

Elina Perttilän mielestä tästä on hyvä jatkaa. Seurakunnan työntekijät saavat kuitenkin pian huomata yhden konkreettisen muutoksen.

– Aion muuttaa kirkkoherran työhuoneen yhteiseksi keskusteluhuoneeksi. Meillä on tarvetta sellaiselle tilalle ja kulmahuoneideologia on minulle vierasta.

Täälläkin ihmiset miettivät elämää, kuolemaa ja itseään osana jotakin suurempaa.

Entä mistä seurakuntalaiset huomaavat kirkkoherran vaihtuneen? 

– Aion käydä messussa eri puolilla seurakuntaa. Tämä on myös saarnavirka ja näen, että se on sitä yhdessä tekemistä, että olen mukana messussa. Eri kirkkojen messuja aletaan myös profiloida selvemmin.

Perttilä kuitenkin tietää sen, ettei messu ole se paikka, jossa suuren osan Malmin seurakuntalaisista kohtaa. Nyt onkin aika miettiä, mitä muuta seurakunta voi tarjota kuin kokoavaa toimintaa ja miten seurakunta voisi olla alueen ihmisille merkityksellinen.

– Isot kysymykset eivät ole hävinneet minnekään. Täälläkin ihmiset miettivät elämää, kuolemaa ja itseään osana jotakin suurempaa. Nyt on kyse siitä, onnistummeko luomaan alustoja, tilanteita ja rakennuspuita näille teemoille. Kirkko ei voi olla enää mikään vastausautomaatti.

Kirkkoherran työpäivät voivat olla pitkiä, mutta Elina Perttilä lupaa pitää huolta myös itsestään. Vastapainoa työlle tuo muun muassa soittoharrastus. ”Soitan nokkahuilua senioreiden nokkahuiluyhtyeessä”, hän kertoo.

Kirkkoherran työpäivät voivat olla pitkiä, mutta Elina Perttilä lupaa pitää huolta myös itsestään. Vastapainoa työlle tuo muun muassa soittoharrastus. ”Soitan nokkahuilua senioreiden nokkahuiluyhtyeessä”, hän kertoo.

Kirkon pitää tarttua ajankohtaisiin teemoihin

Ihmiset eivät välttämättä mieti teologisia kysymyksiä, mutta heitä mietityttävät nyt sellaiset aiheet kuin ilmastonmuutos, tasa-arvo ja vähemmistökysymykset, Elina Perttilä uskoo.

– Jos näihin suuriin teemoihin ei pystytä nyt tarttumaan ja liittymään, kirkolla ei ole tulevaisuutta. Näen, että esimerkiksi ilmastonmuutosasiassa kirkko on pahasti jälkijunassa.

– Minun unelmani on, että Malmin seurakunta olisi aidosti kestävä seurakunta. Se ei voi olla vain niin, että meillä on ympäristödiplomi, vaan tämän pitäisi läpileikata kaiken seurakunnan toiminnan. Toivon, että seurakuntaneuvosto lähtee tähän mukaan, sillä tätä asiaa kirkkoherra ei voi yksin viedä läpi.

Elina Perttilä sanoo, että hänessä on ripaus maailmanparantajaa. Se on myös yksi syy siihen, että hän päätyi seurakuntapapiksi väitöskirjan ja postdoc-tutkimusvuoden jälkeen, vaikka papin työ ei kuulunut hänen alkuperäiseen suunnitelmaansa.

– Ammatillinen identiteettini on eniten teologi ja pappi. Kutsumus on minulle sitä, mikä kussakin tilanteessa motivoi minua, ei mikään taivaasta tipahtava asia. Papin työssä minua motivoivat toiset ihmiset ja yhdessä tekeminen, johtamisessa työn moninaisuus, uuden oppiminen ja muuttuvat tilanteet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.