null Kommentti: Mansikanpoiminta ei ole työkokeilua, vaan kovaa työtä

Puheenvuorot

Kommentti: Mansikanpoiminta ei ole työkokeilua, vaan kovaa työtä

Marja- ja vihannestilat tarvitsevat pikaisesti kausityövoimaa. Yli 30 000 suomalaista on hakenut maatiloilta töitä. Mihin tässä tarvitaan palkkatukea ja työkokeilua?

Tahdon syödä suomalaisia mansikoita, vadelmia ja herukoita ensi kesänä, ja varsinkin ensi talvena. Haluan myös syödä mahdollisimman paljon kotimaisia kasviksia. Tuoreet, raikkaat herneet heinäkuussa – mikä herkku!

Mutta mistä työntekijät kylvöön, istutukseen, viljelmien hoitoon ja sadonkorjuuseen koronapandemian aikana? Puutarhaviljelijät ilmaisivat tästä huolensa jo kriisin alussa, kun Euroopan maat alkoivat rajoittaa liikkumista.

Kaupunkilaisena en ole ihan tajunnutkaan, että esimerkiksi mansikanviljely on pyörinyt paljolti ukrainalaisten kausityöntekijöiden varassa. Maiden elintasoeron ansiosta urakkatyö suomalaisilla tiloilla on ukrainalaisille kannattava keikka.

Kun ulkomaalainen kausityövoima ei pääse Suomeen, puutarhayrittäjät etsivät työntekijöitä Suomesta. Paljon on tehty, ja kutsu on kuultu: lähes 32 000 suomalaista on hakenut maatiloille töihin. Osa heistä on koronan vuoksi lomautettuja tai irtisanottuja, mutta joukossa on varmaan myös ennen koronaa työttömäksi jääneitä.

Eikö tämä ole mainio juttu? Työn teettäjä ja tekijä löytävät toisensa eikä alkutuotantoa tarvitse supistaa.

En voi olla näkemättä tässä toisaalta ahneutta, toisaalta työttömien kyykytystä.

Jokin tässä kuitenkin hiertää. Alan järjestöt – etunenässä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, Maaseudun työnantajaliitto ja Teollisuusliitto – ovat vedonneet hallitukseen, jotta ”palkkaamisen kynnystä” madallettaisiin erityistoimilla. Ne vaativat lisää palkkatukea nuorten, opiskelijoiden, lomautettujen sekä kotiutuvien varusmiesten palkkaamiseen. Ne vaativat myös, että ensimmäisen kuukauden palkka ei vähentäisi työttömyysetuutta, mikä kuulostaa järkevältä poikkeustilanteessa ja lyhytaikaisessa kausityössä.

Mutta käsittämätön ehdotus on se, että työttömälle työnhakijalle maataloustyö säädettäisiin ”työkokeiluksi”, josta ei makseta palkkaa vaan korotettua työmarkkinatukea. Miksi ihmeessä? Kun kerran maatiloilla on tekemätöntä työtä, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Työkokeilu tulee TE-toimiston mukaan kyseeseen esimerkiksi silloin, kun ”henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta esimerkiksi työttömyyden tai lastenhoidon takia, ja työkokeilulla selvitetään, onko hänen osaamisensa ajan tasalla ja minkälaista tukea hän tarvitsee päästäkseen takaisin työhön.”

Mansikkatila ei tässä tapauksessa olisi työnantaja, vaan ”työkokeilun järjestäjä”, joka vastaa kokeilijan ohjauksesta ja valvonnasta ja antaa palautteen, jossa arvioidaan muun muassa henkilön työelämävalmiuksia, osaamisen kehittämistarpeita ja/tai soveltuvuutta alalle. Työmarkkinatuki on ilman korotuksia keskimäärin 724 euroa kuussa. Etuudesta maksetaan vero. Marjanpoimijan peruspalkka ilman lisiä on noin kaksinkertainen.

En voi olla näkemättä tässä toisaalta ahneutta, toisaalta työttömien kyykytystä, mikä ei paranna ilmeistä luottamuspulaa suomalaisten puutarhayrittäjien ja potentiaalisten työntekijöiden välillä.

Pitää tietysti muistaa, että marjanviljely on alana muuttunut radikaalisti niistä ajoista, kun suomalaiset nuoret poimivat sadon muutamassa viikossa. Jotkut tilalliset ovat myös kertoneet julkisuudessa saaneensa tosi hyviä hakemuksia suomalaisilta.

Koronakriisin vuoksi myös marjatiloilla ja puutarhoilla tulee erilainen kesä. Toivottavasti luottamuspula suomalaisia työntekijöitä kohtaan voitetaan, suomalaiset jaksavat tehdä kovaa työtä ja lähiruokaa riittää taas ensi talveksi. Kaikilla muillakin aloilla on jouduttu opettelemaan uusia käytäntöjä koronakeväänä, ja suomalaiset ovat pärjänneet!

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -median toimitussihteeri.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.