null Marraskuussa vietettävään martinpäivään liittyy hanhipaisti ja kertomus vastentahtoisesta piispasta

Hyvä elämä

Marraskuussa vietettävään martinpäivään liittyy hanhipaisti ja kertomus vastentahtoisesta piispasta

Tänä vuonna martinpäivää vietetään Suomessa surumielisissä tunnelmissa.

Hanhipaisti pöytään, vai pitäisikö sittenkin kokeilla hanhen sisäelimistä ja verestä valmistettua mustakeittoa? 10. marraskuuta vietettävä martinpäivä on nykyään suomalaisille melko tuntematon, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa siihen liittyvät perinteet tunnetaan paremmin. Toisaalta etelänaapurin martinpäivän perinnettä on tuotu Suomeenkin: Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetään virolaisen kulttuurin festivaali Martin Markkinat 18.–19. marraskuuta.

Suomalaisessa kalenterissa Martin nimipäivä on 10. marraskuuta, ja se viittaa reformaattori Martti Lutherin syntymäpäivään. Päivän historiaan liittyy myös toinen Martti. Hän on Martinus Toursilainen eli pyhä Martinus tai pyhä Martti. Hän oli Unkarissa syntynyt roomalaisen armeijan sotilas, josta tuli sittemmin piispa ja pyhimys.

Pyhän Martinuksen kerrotaan tavanneen Amiensin kaupungin edustalla kerjäläisen. Koska Martinuksellakaan ei ollut rahaa eikä ruokaa, hän halkaisi viittansa kahtia ja antoi toisen puoliskon palelevalle kerjäläiselle. Seuraavana yönä unessa kerjäläinen osoittautui itse Jeesukseksi. Tämän kokemuksen jälkeen Martinus otti kasteen, jätti sotilaan työnsä ja alkoi evankelioida. Hänestä tuli piispa vuonna 371, ja hänet haudattiin 11. marraskuuta 397.

Legendan mukaan Martinus suhtautui piispan tehtävään vastentahtoisesti ja piiloutui siksi hanhitarhaan. Kun häntä tultiin hakemaan, hanhien kaakatus paljasti piilon. Pyhimyksen tunnukseksi tuli hanhi – ja martinpäivänä alettiin syödä hanhea.

Suomeen martinpäivän perinne levisi Ruotsista. Päivään kuuluivat martinmarkkinat ja krouvissa käynti. Hanhen lisäksi saatettiin syödä hanhen tai porsaan verestä valmistettua mustakeittoa, tai hanhen kaulasta valmistettua makkaraa. Syysteurastusten myötä elettiin parasta makkaran valmistamisen aikaa. Saksassa juhlapäivän viettoon ovat kuuluneet myös rinkelit eli Martinsbrezelet.

Tänä vuonna martinpäivään liittyy Suomessa haikeita tunnelmia. Hiljattain menehtyneen presidentti Martti Ahtisaaren valtiollisia hautajaisia vietetään 10. marraskuuta Helsingin tuomiokirkossa kello 13 alkaen. Hautajaispäivä on yleinen suruliputuspäivä koko maassa. Hautajaisia voi seurata suorana lähetyksenä YLE TV1:ssä, Yle Areenassa ja Radio Suomessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.