null Messussa neulovia naisia paheksutaan – näin kapinalliset vastaavat

Kira Järves (vas.), Henna Sadonkorpi ja Silja Kario saivat moitteita neulomisesta messun aikana. Naisten mukaan käsillä tekeminen auttaa keskittymään messun sisältöön.

Kira Järves (vas.), Henna Sadonkorpi ja Silja Kario saivat moitteita neulomisesta messun aikana. Naisten mukaan käsillä tekeminen auttaa keskittymään messun sisältöön.

Hyvä elämä

Messussa neulovia naisia paheksutaan – näin kapinalliset vastaavat

Mikset neulo kotonasi? Kutimet kirkossa kirvoittavat kommentteja kasvokkain ja mielipidepalstalla.

Mitä tekisit, jos lehden mielipidepalstalla kirjoitettaisiin yllättäen sinusta ja ystävistäsi?

Espoolainen Olarin seurakuntalainen Kira Järves lueskeli joulun alla Espoon seurakuntalehteä, kun yksi mielipidepalstan kirjoituksista kiinnitti hänen huomionsa.

Tekstissä kirjoittaja hämmästeli nuoria naisia, jotka istuivat messussa ja vieläpä saarnan aikana kutimet käsissään. Tämä ei kirjoittajasta ollut soveliasta käytöstä.

Järves ystävineen tunnisti itsensä tekstistä.

– Äkkipikaisuuksissa sitten todettiin, että jokin vastaus tähän on annettava, Järves kertoo nyt jo hivenen huvittuneena.

Naiset ottivat yhteyttä lehden toimitukseen ja ilmiantoivat itsensä. Toiveena oli päästä kertomaan, minkä takia he neulovat messussa sen sijaan, että kuuntelisivat sanaa paikallaan ja liikkumatta.

Annetaan heidän siis kertoa.

Neuloessa ajatus ei lähde harhailemaan.

Kira Järves

Seurakunta ajoi neulomaan

Järves aloitti neulomisharrastuksen kaksi vuotta sitten, kun Olarin seurakunta juhlisti 40-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi seurakuntalaiset neuloivat kaikille seurakuntaan syntyville lapsille junasukat, eli vauvojen villasukat. Puikot ja langat kustansi seurakunta.

– Silloin oli myös seurakuntavaalit, ja perehdytyksissä minulla oli aikaa kutoa, seurakunta-aktiivi Järves muistelee.

Järves huomasi, että neulominen on paitsi hauskaa, myös oivaa tekemistä odotellessa tai kun pitää keskittyä. Nyt hänellä on laukussa aina keskeneräinen neulos ja puikot mukana.

Messussa hän neuloo, jotta ajatukset eivät karkailisi muihin asioihin. Samoin tekevät kaverit.

– Kyse ei ole siitä, että koko ajan pitäisi saada jotain aikaiseksi tai että messussa olisi tylsää, vaan siitä, että neuloessa ajatus ei lähde harhailemaan kauppalistoihin, Järves selittää

Tutkimuksetkin tukevat tätä näkökulmaa, naiset huomauttavat. Aivotutkijoiden mukaan osa ihmisistä pystyy keskittymään paremmin, jos käsillä on mekaanista puuhaa.

– Nyt pystyn saarnan jälkeen sanomaan, mistä siinä on puhuttu, sillä neulominen auttaa keskittymään. Aiemmin en välttämättä olisi voinut sanoa samaa, toteaa Silja Kario.

Henna Sadonkorpi näkee neulomisen myös osoituksena siitä, että seurakunnassa saa olla sellainen kuin on: ettei tarvitse mahtua muottiin, jossa "kunnon kristitty" istuu messussa hiljaa paikallaan mitään tekemättä.

– Synnintunnustuksen ja ylistyksen ajaksi usein lopetan neulomisen, hän sanoo.

Häiriöt minimoidaan

Mielipidekirjoitus ei ollut ensimmäinen naisten saama palaute neulomisesta.

– Kerran odotin Vehon tiloissa autoani, kun joku tuli kysymään, miksen neulo kotonani, Järves sanoo ja saa muut nauramaan.

Ehkä neulomista pidetään eräänlaisena kotityönä, naiset arvelevat. Eihän kukaan tulisi silittämään vaatteita messuun.

– Tai vaikka housuja en toisi parsittavaksi, Kario toteaa.

Neulojat haluavat huolehtia siitä, etteivät ole häiriöksi toisille messun aikana.

Esimerkiksi puikot ovat puiset, jottei kilinä häiritse, Kario sanoo. Järves ei neuloksineen tuppaudu tuntemattomien kylkeen heiluttelemaan puikkoja.

– Ja minulle voi kyllä tulla sanomaan asiasta. Jos joku vaikka haluaa istua juuri tietyllä paikalla ja näkee siitä neulomiseni, voin siirtyä muualle, Sadonkorpi toteaa.

Naiset kannustavat muitakin neulomaan – vaikka sitten messussa.

– Näkisin mieluummin messussa enemmän nuoria ihmisiä neulomassa kuin että he jäävät kotiin, koska saarnaan ei pysty keskittymään, Järves toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.