null Suomalaisten onnellisuuden salaisuudesta kiinnostunut ranskalainen tv-yhtiö innostui Metallimessusta ja niinpä Helsingissä jyrähtää jälleen

Metallimessu on pappi Haka Kekäläiselle sydämenasia ja henkireikä. Metallimessuja on vietetty yli 150 kertaa eri puolilla Suomea ja kolmesti Tukholmassa.

Metallimessu on pappi Haka Kekäläiselle sydämenasia ja henkireikä. Metallimessuja on vietetty yli 150 kertaa eri puolilla Suomea ja kolmesti Tukholmassa.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Suomalaisten onnellisuuden salaisuudesta kiinnostunut ranskalainen tv-yhtiö innostui Metallimessusta ja niinpä Helsingissä jyrähtää jälleen

Metallimessun myötä Haka Kekäläinen on ymmärtänyt, kuinka väkevä sanoma virsissä on.

Metallimessua vietettiin Helsingissä viimeksi lähes kaksi vuotta sitten. Pyhäinpäivän aattona Pitäjänmäen kirkossa kuullaan jälleen virsiä heavyrock-tyyliin soitettuna. Pappi Harri ”Haka” Kekäläinen, onko koronatauko nyt ohi?

– Toivottavasti. Tämän messun järjestäminen alkoi jo viime kesänä, kun ranskalainen tv-yhtiö otti minuun yhteyttä. Heidän lähtökohtansa on se, että Suomi on tutkimusten mukaan maailman onnellisin maa, ja että hevimusiikilla on jotain tekemistä sen kanssa. Vaikka eihän sitä yhteyttä ole osoitettu, yhtä hyvin taustalla voisi olla suomalaisten ennätysmäinen kahvinjuonti!

Ennen koronapandemiaa Metallimessu oli vahvassa nosteessa. Lähes 15 hengen peruskokoonpano kiersi ympäri Suomea pitämässä messuja kirkoissa ja festareilla. Esimerkiksi Turussa Metallimessua on vietetty toistakymmentä kertaa ja Leppävaaran kirkossa kolmesti, samoin Tukholmassa. Kutsuja on ropissut myös muualta ulkomailta: Yhdysvalloista, Kanadasta, Brasiliasta, Argentiinasta ja yli kymmenestä Euroopan maasta.

– Mutta millä rahalla lähtisimme? Messuunhan ei myydä lippuja. Bändissä on kuusi ihmistä, kuorossa neljä. Lisäksi kaksi miksaajaa ja minä liturgina sekä usein valokuvaajakin, Kekäläinen kertoo.

Metallimessu koskettaa varsinkin sellaisia ihmisiä, jotka eivät normaalisti käy kirkossa.

Metallimessussa musiikki on väkevää. Onko myös sanoma?

– Aikaisemmin en tykännyt kovasti virsistä, mutta löysin ne pappina. Metallimessun myötä tajusin, että virsien sanoma on tosi väkevä. Esimerkiksi virsi 77, Käy yrttitarhasta polku, on täyttä heviä.

– Tärkein juttu koko messussa on evankeliumin vieminen eteenpäin. Metallimessu koskettaa varsinkin sellaisia ihmisiä, jotka eivät normaalisti käy kirkossa. Tiedän tämän, koska menen aina messun jälkeen ulos juttelemaan ihmisten kanssa.

Haka Kekäläinen, joka on ainoa alusta asti mukana ollut ”dinosaurus”, toimii messussa liturgina eli rap-termein MC:nä (master of ceremony). Saarnaajaksi hän pyytää aina jonkun paikallisen papin. Pitäjänmäen kirkossa 5.11. saarnan pitää seurakunnan entinen kirkkoherra, eläkkeelle jäänyt Martti Pitkänen, joka on Kekäläisen mukaan kova metallimessufani. 

– Mielelläni järjestäisin Metallimessun tänne kotikirkkooni vaikka kerran vuodessa, sanoo Haka Kekäläinen.

– Mielelläni järjestäisin Metallimessun tänne kotikirkkooni vaikka kerran vuodessa, sanoo Haka Kekäläinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.