null Suomalaisten onnellisuus on tyytyväisyyttä ja turvallisuutta, päättelee amerikkalainen dokumentti maailman onnellisimmasta maasta

Ojoisten avovankilan vangit rakentavat näköalatasannetta kansallispuistoon. Vapausrangaistuksen suorittamisen jälkeen on tarkoitus palata yhteiskunnan jäseneksi.

Ojoisten avovankilan vangit rakentavat näköalatasannetta kansallispuistoon. Vapausrangaistuksen suorittamisen jälkeen on tarkoitus palata yhteiskunnan jäseneksi.

Hyvä elämä

Suomalaisten onnellisuus on tyytyväisyyttä ja turvallisuutta, päättelee amerikkalainen dokumentti maailman onnellisimmasta maasta

The Happiest Country in the World -dokumentissa katsotaan esimerkiksi peruskoulua, neuvolaa, verotusta ja vankiloita tuorein silmin.

Viime syksynä Matteuksenkirkon Varustamolla pyöri hetken aikaa amerikkalainen kuvausryhmä. Ohjaaja David Arond, reportteri Nina Trasoff ja kuvaaja Danny McPadden tekivät dokumenttiohjelmaa Suomesta, maailman onnellisimmasta maasta.

Miltei tunnin mittainen ohjelma The Happiest Country in the World – Secrets to Finland’s Success saa maailmanensi-iltansa Itäkeskuksen Matteuksenkirkolla.

Arond ja Trasoff ovat molemmat journalisteja. He lukivat artikkelin Suomen kultamitalisijasta sekä onnellisuus- että koulutusvertailussa.

– Tämä kiehtoi meitä. Mietimme, mitkä muut asiat vaikuttavat hyvään sijoitukseenne. Lähdimme tutkimaan koulutuksen, hallinnon, maahanmuuton, asumisen, vankiloiden ja luonnon vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin, tekijät kertovat sähköpostitse Tucsonista Arizonasta.

He tekivät yli 20 haastattelua ohjelmaansa varten ja vierailivat muun muassa töölöläisessä alakoulussa, neuvolassa, Nuuksion luonnonpuistossa, Varustamossa ja saunassa sekä peräti kahdessa vankilassa. Ojoisten avovankila tuntuu erityisesti hämmästyttäneen amerikkalaista kuvausryhmää. Molemmista vankiloista löytyi hyvää englantia puhuva nuori miesvanki haastateltavaksi.

Muita haastateltavia ovat esimerkiksi Suomen sosiaaliturvasta amerikkalaisille kirjan kirjoittanut toimittaja Anu Partanen ja Afganistanissa syntynyt Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Työn edetessä Nina Trasoff ja David Arond yllättyivät monista asioista.

– Ehkä suurin yllätys oli suomalaisten työn ja muun elämän tasapaino. Se näyttää vaikuttavan kaikkeen: kouluihin, yrityksiin ja hallintoon, Trasoff sanoo viitaten muun muassa vuosilomiin.

Dokumentissa tutustutaan myös suomalaiseen neuvolaan.

Dokumentissa tutustutaan myös suomalaiseen neuvolaan.

Amerikkalaisia dokumentin tekijöitä hämmästytti myös suomalaisten suhtautuminen asemaansa maailman onnellisimpana maana.

– Useimmat tapaamamme suomalaiset melkein nauroivat, kun kuulivat, että olemme täällä ottamassa selvää onnellisuuden syistä. Kun juttelimme enemmän, he myönsivät olevansa ylpeitä koulutuksen laadusta, luottavansa hallitukseen tai tuntevansa olonsa turvalliseksi Suomessa. Sitten he olivat hetken hiljaa ja totesivat: Luulenpa, että turvallisuus ja tyytyväisyys ovat juuri sitä onnellisuutta.

Nina Trasoff ja David Arond toivoivat selvittävänsä, voisiko joitakin hyviä suomalaisia käytäntöjä soveltaa myös Yhdysvalloissa. Vastaus on myönteinen, mutta toki pitää ottaa huo­mioon maiden valtava kokoero ja Yhdysvaltojen moninaisuus.

Maailman onnellisuusraportin tuottaa YK. Suomi on ykkösenä jo viidettä kertaa peräkkäin. Kärkikymmenikköön mahtuvat kaikki Pohjoismaat sekä Sveitsi ja Hollanti. Kyselyyn vastaa noin tuhat ihmistä jokaisessa 146 ­maassa. 

Maailman onnellisimman kansan salaisuus on kiinnostanut muuallakin. Loppuvuodesta 2021 Suomessa vieraili ranskalainen kuvausryhmä, joka etsi vastausta muun muassa Pitäjänmäen kirkolla vietetystä Metallimessusta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.