null Hevipastori pidätettiin pappisvirasta törkeän kavalluksen vuoksi – ”Jos mokaan, haluan hoitaa asian”

Haka Kekäläinen on tullut tunnetuksi Metallimessun pappina.

Haka Kekäläinen on tullut tunnetuksi Metallimessun pappina.

Ajankohtaista

Hevipastori pidätettiin pappisvirasta törkeän kavalluksen vuoksi – ”Jos mokaan, haluan hoitaa asian”

Hevimessuista tunnettu pappi Haka Kekäläinen maksoi velkojaan 93 000 eurolla, jotka Vantaan seurakunnat maksoi vahingossa hänen tililleen. Hän sai keväällä ehdollisen vankeusrangaistuksen ja menetti nyt pappisvirkansa määräajaksi.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli päätti keskiviikkona pidättää Pitäjänmäen seurakunnan papin Harri Haka Kekäläisen pappisvirasta kolmen kuukauden ajaksi. Päätöksen syynä on Kekäläisen maaliskuussa saama vuoden mittainen ehdollinen vankeustuomio.

Metallimessujen hevipastorina tunnettu Kekäläinen tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä kavalluksesta.

Kekäläinen oli tämän vuoden tammikuussa saanut tililleen Vantaan seurakuntien vahingossa maksamat 530 000 euroa. Rahat olivat seurakuntien metsätalouden tuottoja, jotka oli tarkoitus maksaa Helsingin seurakuntayhtymälle.

Kekäläinen käytti muutaman päivän aikana tililleen tulleista rahoista 93 000 euroa velkojen maksuun. Sitten virhe huomattiin ja tili suljettiin. Kun asiaa alettiin tutkia, Kekäläinen tunnusti heti teon, osallistui rikoksen selvittämiseen ja palautti rahat kuukauden kuluessa korkoineen Vantaan seurakunnille.

Käräjäoikeus katsoi kavalluksen törkeäksi. Rangaistus lieveni, koska pappi auttoi aktiivisesti asian selvittämisessä, tunnusti eikä ollut itse syypää siihen, että rahat olivat tulleet hänen tililleen.

Menettely osoittaa harkintakyvyn puutetta

Kun pappi tuomitaan rikoksesta, tuomiokapituli harkitsee, antaako tuomio aihetta pappeuteen liittyviin seuraamuksiin. Kysymykseen voi tulla jopa pappeuden menetys.

Tätä asiaa arvioi nyt Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli, joka päätyi pidättämään Kekäläisen pappisvirasta kolmeksi kuukaudeksi. Tuona aikana hän ei voi hoitaa papin tehtäviä eikä toimia pappina seurakunnassaan Pitäjänmäellä.

– Tuomiokapituli käsittelee kaikki pappien saamat tuomiot ja arvioi antavatko ne aihetta kirkkolain mukaisiin pappisvirkaan liittyviin seuraamuksiin, selittää Saario.

Kirkkolain mukaan papille, joka toimii vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta, laiminlyö niitä tai käyttäytyy papille sopimattomalla tavalla, voidaan antaa kirjallinen varoitus tai hänet voidaan pidättää virasta enintään kuudeksi kuukaudeksi. Jos hänet todetaan käyttäytymisensä tai rikostuomion vuoksi ilmeisen sopimattomaksi toimimaan pappina, hänet voidaan määrätä menettämään pappisvirkansa.

– Kekäläisen tapaus on Helsingin tuomiokapitulissa ensimmäinen, jossa pappi on saanut vankeusrangaistuksen, kertoo asian tuomiokapitulille esitellyt lakimiesasessori Ritva Saario.

Hänen mukaansa teon moitittavuus käy ilmi käräjäoikeuden tuomiosta, joka on varsin ankara.

– Tuomiokapituli katsoi, että Kekäläisen menettely osoittaa erityistä vastuuttomuutta, piittaamattomuutta ja harkintakyvyn puutetta. Siksi tuomiokapituli päätti pidättää Kekäläisen pappisvirasta määräajaksi, mikä on tuomiokapitulin käytännössä poikkeuksellinen ja vakava seuraamus, selvittää Saario.

Olen saanut tuomion, enkä halua asiaa selitellä.
– Haka Kekäläinen

Tuomiokapituli näki tapauksessa myös lieventäviä seikkoja.

– Käräjäoikeus piti lieventävänä, että Kekäläinen oli aktiivisesti osallistunut asian selvittämiseen ja korvannut aiheuttamansa vahingon. Koska Kekäläisen menettely ei liittynyt pappisviran tai seurakunnan papin viran hoitoon, tuomiokapituli katsoi, ettei ole syytä määrätä Kekäläistä menettämään kokonaan pappisvirkaansa, sanoo Saario.

Eli tuomiokapitulin puolesta Kekäläinen voi kolmen kuukauden jälkeen palata takaisin töihin.

Haka Kekäläinen rukoili apua talousvaikeuksiin

Kekäläinen kommentoi asiaa lyhyesti Kirkko ja kaupungille. Hän myöntää toimineensa typerästi ja ajattelemattomasti ja kertoo katuvansa syvästi tekoaan.

– Sain rahat virheellisesti tililleni ja ryhdyin käyttämään niitä selvittämättä, mistä ne tulivat. Olen saanut tuomion, enkä halua asiaa selitellä. Olen tuomiokapitulille antamassani vastineessa kertonut, mitä tapahtui ja ottanut vastuun teoistani. Olen kertonut kaiken niin poliisille, tuomiokapitulille, työtovereilleni kuin seurakuntaneuvostolle, sanoo Kekäläinen.

Kekäläinen toteaa, että vastineessa hän kertoi asiat niin kuin ne hänen näkökulmastaan tapahtuivat. Vastineen mukaan hänellä oli talousvaikeuksia. Hän oli rukoillut apua ahdinkoonsa ja huomannut, että tilille oli tullut valtavasti rahaa. Hän katsoi vain saldon, ei tarkempia tietoja ja alkoi maksaa velkojaan pois.

Hän arveli saaneensa lottovoiton tai perintöä. Kun maksaja selvisi, hän oli vielä uskotellut itselleen, että asialle oli luonnollinen syy. Hän ei ajatellut tehneensä rikoksen ennen kuin poliisi koputti ovelle.

– Jos mokaan, haluan hoitaa asian. Kun tajusin tehneeni väärin, halusin ottaa vastuun teostani. Otan rangaistukset vastaan ja uskon, että olen oppinut tästä paljon, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.