Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden puolesta eduskuntatalolla: "Kristinuskoon kääntymisen teeskentely on teoriassa mahdollista mutta vaarallista"
Mielenosoituksessa puhunut Päivi Räsänen ihmetteli, mikä oikeus viranomaisilla olisi kiistää hänen omaa uskoaan Jeesukseen.
Eduskuntatalon portailla kokoontui lauantaina noin arviolta vajaat kaksi sataa Hätähuuto-kampanjan mielenosoittajaa, jotka puolustivat kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita.
Mielenosoituksen taustalla on vapaaseurakuntien huoli kristityistä turvapaikanhakijoista, jotka Maahanmuuttovirasto on lähettänyt takaisin maihin, joissa kristittyjä vainotaan. Tiedossa on muun muassa eräs pakistanilainen pastori, jonka perheen Maahanmuuttovirasto on palauttamassa. Mielenosoituksen yhtenä järjestäjänä toiminut Jaana Koivunen kertoo afganistanilaisesta ”Albertista”, joka on jo palautettu.
Mielenosoituksessa puhui turvapaikanhakijoita avustanut asianajaja Mikael Karttunen, joka huomautti, että Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista valtaosa on maista, joissa kristittyjä vainotaan erittäin voimakkaasti.
– Monet Suomessa sanovat, että kristityksi käännytään väärin perustein, vilpillisesti, vain oleskeluluvan saamisen tarkoituksessa. Mutta joka näin sanoo, ei ota huomioon, että sellaisen ihmisen vaino alkaa jo täällä Suomessa, Karttunen sanoi.
– Vastaanottokeskuksessa sellainen ihminen joutuu oman maan kansalaistensa taholta pilkan, nöyryytyksen ja usein jopa väkivallan kohteeksi. Suomi on täysin epäonnistunut siinä, että turvapaikanhakijoita suojeltaisiin vastaanottokeskusten sisällä vainolta.
Karttusen mukaan tieto kääntymisestä kulkee turvapaikanhakijan lähtömaahan nopeasti muun muassa sosiaalisen median ja takaisin palaavien turvapaikanhakijoiden kautta.
– Kristinuskoon kääntymisen teeskentely on teoriassa mahdollista, mutta se on pidemmän päälle hyvin vaikeaa ja jopa vaarallista. Teeskentelijät väsyvät näyttelemiseen ajan kuluessa tai paljastuvat kun eivät jaksa ylläpitää sitä roolia, Karttunen sanoi.
Olennaista ei ole uskon aitous vaan vainon todellisuus
Hätähuuto-mielenosoituksessa puhui myös entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.). Hän kertoi muutamasta läheiseksi tulleesta kristityksi kääntyneestä ystävästään, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.
– Näitä päätöksiä on perusteltu muun muassa sillä, että hakijan usko ei ole aito tai vakuuttava. Tai se ei ole riittävän omakohtainen vaan ulkoa opittu, Räsänen sanoo.
– Monen viranomaisen on ollut vaikea ymmärtää sitä, millainen Pyhän Hengen synnyttämä herätys on meneillään tänne tulleiden turvapaikanhakijoiden keskuudessa, Räsänen jatkoi.
Hän korosti uskonnonvapautta perusarvona.
– Siihen kuuluu myös oikeus vaihtaa uskontoa. Pidän suorastaan häpeällisenä sitä, jos suomalainen viranomainen tai suomalainen oikeuslaitos ei tunnusta tätä oikeutta kaikkien Suomessa asuvien kohdalla.
– Jos minä sanon ihmisten edessä uskovani Jeesukseen ja kerron, että minut on kastettu, niin mikä oikeus kenelläkään viranomaisella tai oikeuslaitoksella olisi tätä omaa perusoikeuttani vakaumukseen kiistää, että se ei vaikuta aidolta, hän kysyi.
Vaikka oma perhe suojelisi uskosta luopunutta, radikaalien muslimien mielestä luopiot kuuluu tappaa. - iranilainen kristitty SH
Räsänen toi myös esiin, että kansainväliset kieltävät turvapaikkaa hakevan palauttamisen olosuhteisiin, joissa hän voi joutua vainon kohteeksi.
– Olennaista tätä tutkittaessa on se, onko henkilö vaarassa joutua vainon kohteeksi. Ei niinkään se, mikä on hänen sydämensä tila. Senhän tietää lopulta vain Jumala meidän itse kunkin kohdalla, Räsänen painotti.
"Nykyään poliisi ymmärtää, ettei sellainen vetele"
Mikael Karttusen mielestä Maahanmuuttoviraston politiikka on muuttunut viimeisen parin vuoden aikana.
– Vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisi pani Suomen oikeuslaitoksen testiin, ja aivan puhtain paperein siitä ei ole selvitty, hän sanoo.
Onko Suomi sitten enää oikeusvaltio?
– Absoluuttista oikeusvaltiota tuskin on olemassakaan. Mutta jos maailmanlaajasti ajatellaan asteikolla 0–100, niin tietenkin Suomi on lähempänä sataa kuin nollaa. Paljon on kuitenkin tehtävää, Karttunen sanoo.
Suomi on toisaalta myös kehittynyt joissain asioissa.
– Vielä viisi vuotta sitten minulle saattoi soittaa poliisi ja sanoa, että minulla on kaksi tuntia aikaa tehdä valitus ennen kuin kielteinen turvapaikkapäätös pannaan täytäntöön. Nykyään poliisi ymmärtää, ettei sellainen vetele.
Iranilainen kristitty: "Toivon, että isäni sydän pehmenee"
Yksi mielenosoituksen osallistujista oli 29-vuotias iranilainen kristitty, joka turvallisuussyistä käyttää tässä nimimerkkiä SH.
SH:n veli palvelee Iranin asevoimissa. Veli on luvannut tappaa SH:n, koska tämä on kääntynyt kristinuskoon. SH on oman kertomansa mukaan suuressa vaarassa siksi, että Iranin viranomaisilla on upseeriveljen kautta kaikki mahdollinen tieto hänestä. Myös SH:n setä on luvannut tappaa.
Islamissa on käsite thawab (Iranissa savab), joka merkitsee Allahin antamaa hengellistä palkkiota tietyistä hengellisesti hyveellisistä teoista, kuten Koraanin lukemisesta tai almujen antamisesta.
– Radikaalit muslimit uskovat, että vääräuskoisen tai uskosta luopuneen surmaamisesta seuraa juuri tällainen palkkio, SH sanoo haastattelussa.
– Vaikka oma perhe suojelisi uskosta luopunutta, radikaalien muslimien mielestä luopiot kuuluu tappaa.
Ennen kääntymistään kristinuskoon SH työskenteli Iranissa lääketehtaalla laadunvalvontaosaston päällikkönä. Hän kertoo kääntyneensä Iranissa tammikuussa 2015. Poliisi sai tietää asiasta.
– He löysivät asunnostani kristityn ystäväni lahjoittaman kirjan, Raamatun sekä printin netissä julkaistusta kristillisestä artikkelista, hän kertoo.
Sen jälkeen hän pakeni maasta ja haki Suomesta turvapaikkaa.
– Prosessi on kesken. Olen saanut yhden kielteisen päätöksen, SH kertoo.
– Toivon, että isäni sydän pehmentyisi, sillä olenhan hänen poikansa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Muslimista kristityksi kääntyneitä saattaa olla Suomessa tuhansia – kasteopetuksessa tutustutaan uskontojen eroihin ja siihen, miksi kristinusko kiinnostaa
AjankohtaistaKristityksi kääntyminen voi katkaista välit omaan yhteisöön. Jos kääntyminen on turvapaikan haun peruste, viranomaiset arvioivat uskon aitouden.