null Päivi Räsänen kysyy oikeusministeriltä kristityksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta

Kansanedustaja Päivi Räsänen on huolissaan kristyiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden tilanteesta.

Kansanedustaja Päivi Räsänen on huolissaan kristyiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden tilanteesta.

Ajankohtaista

Päivi Räsänen kysyy oikeusministeriltä kristityksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen on huolissaan siitä, millä perusteilla ja kuinka yhdenmukaisesti uskon aitoutta arvioidaan.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on huolissaan kristinuskoon kääntyneiden turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Räsänen jätti tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, joka koskee kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ja heidän saamiaan kielteisiä päätöksiä.

Räsänen kysyy oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok), aikooko tämä laatia selvityksen siitä, miten maahanmuuttovirastossa (Migri) ja tuomioistuimissa arvioidaan vakaumuksen aitoutta ja millainen vakaumus katsotaan aidoksi.

Turvapaikkahakemusten käsittelyssä niin Migrissä kuin hallintotuomioistuimissa kääntymisen uskottavuutta arvioidaan osana päätöksen kokonaisharkintaa ja sille annetaan painoarvoa tapauskohtaisesti. Räsänen haluaa oikeusturvasyistä selvittää, perustuvatko nämä arviot yhdenmukaiseen linjaan.

– Asiasta on ollut paljon uutisia ja olen saanut myös suoraan viestejä, joissa on kerrottu esimerkiksi Afganistaniin palautettujen tilanteesta. Minua huolestuttaa, koska joissakin päätöksissä on vedottu siihen, ettei ole uskottu uskon olevan aitoa. Ongelma tässä on se, että henkilö, joka on kastettu ja kertonut asiasta perheelleen, voi olla hengenvaarassa riippumatta siitä, miten viranomainen täällä Suomessa arvioi hänen uskoaan, sanoo Räsänen.

Mietin sitä, että jos näiden ihmisten usko ei ole aitoa, niin kenen sitten on?
– Kansanedustaja Päivi Räsänen

Kuka pystyy arvioimaan uskon syvyyden?

Räsänen kertoo tuntevansa henkilökohtaisesta entisiä muslimeja, jotka ovat kääntyneet kristityiksi.

– Viime jouluna heitä oli noin parikymmentä viettämässä perheeni kanssa joulua. Olen seurannut näiden henkilöiden turvapaikkaprosessia ja kuunnellut heidän tarinoitaan. Mietin sitä, että jos näiden ihmisten usko ei ole aitoa, niin kenen sitten on, pohtii Räsänen.

Räsäsen mukaan vakaumuksen aitouden tutkiminen on erittäin herkkä kysymys.

– Kuka on se, joka pystyy aukottomasti arvioimaan toisen ihmisen uskon tai vakaumuksen syvyyden. Vakaumuksen tutkimisesta on luovuttu siviilipalveluksen yhteydessä. Jos ajatellaan asiaa tässä tapauksessa, niin kyllä se on viranomaiselle aika hankala tehtävä.

Räsänen ymmärtää entisenä sisäministerinä hyvin sen, että turvapaikkaperusteiden tutkinta on hankalaa. Siinä täytyy minimoida mahdolliset väärinkäytökset. Voi olla, että halutaan antaa myös viesti, että pelkkä kääntymys ei yksin riitä.

– Ongelma tässä on kuitenkin se, että vaikka olisi niin sanotusti nimikristitty, niin jos henkilö on ottanut kasteen, hän on vaarassa. Henkilö, joka luopuu islamista, on tiukan sharia-lain tulkinnan mukaan ansainnut kuolemantuomion. Varsinkin Afganistan on tässä hyvin riskialtis paikka palauttaa kääntyneitä. Siellä ei ole edes yhtään kristillistä kirkkoa. Toki myös Irakissa ja monessa muussakin maassa voi olla vaarallista, sanoo Räsänen.

Räsänen palaa uskon aitouden arviointiin. Kun suomalaisille kirkkoon kuuluville riittää kaste ja kasteopetus, niin miten uskonnonvapauden nimissä toisilta vaaditaan enemmän. Onko niin, ettei turvapaikanhakijoilla ole oikeutta vaihtaa uskontoa?

– Omien tuntemieni ihmisten kohdalla olen vakuuttunut siitä, että kyse on aidosta hengellisestä heräämisestä. Ainakin minun olisi vaikea asettaa heitä eri asemaan kuin ihan ketä tahansa tuntemaani suomalaista kristittyä.

Olet tosiaan entinen sisäministeri. Omana ministeriaikanasi nämä kääntymiset taisivat olla vielä harvinaisia?

– Turvapaikanhakijoiden vyöry maahan alkoi vasta sen jälkeen. Ilmiö, jossa muslimitaustaisia turvapaikanhakijoita kääntyy sadoittain kristityksi, on uusi. Mutta oli sellaisia yksittäistapauksia minunkin aikanani. Sen vuoksi järjestin ministerinä pyöreän pöydän keskustelun, jossa oli läsnä maahanmuuttoviraston työntekijöitä ja kirkkojen edustajia, kertoo Räsänen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.