null Mielipide: Avoin kirje piispa Teemu Laajasalolle

Puheenvuorot

Mielipide: Avoin kirje piispa Teemu Laajasalolle

Kirkolliskokous lienee virallisesti kirkon ylin päättävä elin. Näyttää kuitenkin siltä, että onkin useampia luterilaisia kirkkoja (hiippakunnat). Helsingin kirkko on johdollanne päättänyt kävellä kirkolliskokouksen yli ja muuttaa avioliitto-oppia, sillä sitä kirkolliskokouksessa pitämänne puhe ja linjaus merkitsevät.

Jos perustelette arkkipiispan tavoin, että oppi pysyy muuttumattomana, mutta sitä voidaan ajan hengessä tai ainakin humaaneista syistä (Jumala kun ei näitä aina tunnu ymmärtävän) selittää toisinkin tai ainakin toimia toisin, ilman että alkuperäinen menettää merkityksensä, se on hengellistä epärehellisyyttä ja kaksinaismoralismia.

Ihmiset ja yhteiskunnat tosin tekevät niin kuin tahtovat, mutta millään kirkolla ei ole sellaista mandaattia. Riippumatta siitä, kuinka syviä tai voimakkaita inhimilliset tunteet ovat, ne eivät muuta Jumalan asetuksia. Eikä Hän tee kompromisseja.

Toiveenne, ettei kirkko hajoaisi avioliittokysymykseen, on hurskas mutta vailla totuuspohjaa, koska tämä keskeinen kysymys jakaa jo kirkon, ja linjauksellanne sen vahvistitte. Kirkko ei voi opettaa yhtä ja toista, tai opettaa yhtä ja tehdä toista.

Jos kirkko hajoaa siksi, että se pitää kiinni Raamatun selvistä sanoista, opistaan ja tunnustuksestaan, niin opetuksessa kuin toiminnassaankin, se saakin hajota.

Pitkään harkittu johtopäätökseni on: En voi enkä halua jatkaa jäsenenä linjauksenne tapaisessa kirkossa. Onneksi Kristus on sama eilen, tänään ja huomenna.

Hannu Ihalainen

seurakuntaneuvoston jäsen

Mikaelin seurakunta, Helsinki

Piispa Laajasalo vastaa

Kiitos kirjoituksestanne. Ymmärrän perustelunne, vaikka en ole niistä samaa mieltä. Kirkon avioliittokäsitys ja seksuaalietiikka ovat muuttuneet moneen kertaan. Katson, että samaa sukupuolta olevien vihkimisen mahdollistaminen on sekä sorretun vähemmistön että kirkon ykseyden kannalta oikein ja välttämätöntä. 

Kirkkomme on sallinut aiemmin erilaisia tulkintoja ja käytäntöjä monissa kysymyksissä. Voittaaksemme tehokkaasti ihmisiä Kristukselle ja toteuttaaksemme laupeuden ohjetta meidän on varottava sisällissotia ja pysyttävä jakavista kysymyksistä huolimatta yhdessä kaikkein tärkeimpien asioiden vuoksi.

Toivon, että harkitsisitte yhä kirkossa ja luottamustehtävässänne pysymistä. Kirkon pitää olla myös perinteisellä avioliittokannalla olevien kotipaikka.

Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan piispa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.