null Mielipide: Helsingin seurakunnilla on kovat säästöpaineet

Puheenvuorot

Mielipide: Helsingin seurakunnilla on kovat säästöpaineet

Sirpa Tirri kantoi huolta siitä, että Helsingin seurakuntayhtymä on vetäytymässä Palvelevasta puhelimesta (kirkkojakaupunki.fi 16.9. ja K&k 20.10.). Helsingin seurakuntayhtymässä on jouduttu tekemään tänä syksynä monia ikäviä ja kipeitä päätöksiä. Syynä siihen on 4,8 miljoonan euron säästötarve, joka on pakottanut meidät luopumaan joistain toiminnoistamme.

Kirkon työ on arvokasta, joten sellaisia toimintoja ei ole, joiden lopettamisella ei olisi vaikutuksia. Nämä haastavat päätökset on kuitenkin täytynyt tehdä, jotta säilytämme toimintaedellytyksemme myös jatkossa.

Palvelevan puhelimen kanssa olemme tehneet vuosikymmeniä uraauurtavaa työtä, jonka myötä kirkko toi suomalaiseen yhteiskuntaan toimivan auttamisen mallin. Työ on tuottanut tulosta: tänä päivänä moni toimija auttaa puhelimen kautta. Myös jokaisessa Helsingin seurakunnassa on päivystävä pappi ja diakoni tavoitettavissa puhelimitse. Useimmissa kellon ympäri aamusta iltaan. 

Palvelevan puhelimen toimintaa pyörittävät vapaaehtoiset ovat meille arvokas joukko. He ovat korvaamattoman arvokkaalla työllään auttaneet monia. On tärkeä kysymys, miten pidämme tästä pääomasta huolta. Asiasta keskustellaan varmasti yhteisessä seurakuntatyössä lähikuukausien aikana. 

Ymmärrämme toki, että Palvelevaa puhelinta koskevalla päätöksellämme on vaikutusta myös valtakunnalliseen toimintaan ja että isona kirkon toimijana meillä on paljon vastuuta. Mutta resurssien pienentyessä joudumme väistämättä priorisoimaan kirkon tekemää työtä Helsingissä.

Jukka Pakarinen

Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Vartiokylän seurakunnan kirkkoherra

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.