null Avoin kirje: Helsinki kaataa vastuun Palvelevasta puhelimessa muulle Suomelle

Palvelevassa puhelimessa käytiin vuonna 2021 yhteensä lähes 45 000 keskustelua, joissa puhuttiin 1,5 vuotta eli 8 henkilötyövuotta.

Palvelevassa puhelimessa käytiin vuonna 2021 yhteensä lähes 45 000 keskustelua, joissa puhuttiin 1,5 vuotta eli 8 henkilötyövuotta.

Ajankohtaista

Avoin kirje: Helsinki kaataa vastuun Palvelevasta puhelimessa muulle Suomelle

Helsingin seurakuntien yhteiselle kirkkoneuvostolle osoitetussa avoimessa kirjeessä vedotaan, että päätös Palvelevan puhelimen lopettamisesta pyörrettäisiin.

Kaksikymmentäkaksi Palvelevasta puhelimesta ja muusta kirkon keskusteluavusta vastaavaa kirkon työntekijää eri puolilta Suomea on allekirjoittanut avoimen kirjeen, jossa vedotaan, että Helsinki pyörtäisi päätöksensä lopettaa Palvelevan puhelimen rahoitus.

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti syyskuussa luopua Palvelevasta puhelimesta. Päätöstä on perusteltu säästösyillä sekä sillä, että jokaisessa seurakunnassa on päiväsaikaan tavattavissa pappi, ja että yhteiskunnassa on nykyisin monia erilaisia auttavia puhelimia.

Avoimen kirjeen allekirjoittajat ovat toista mieltä: ”Palvelevan puhelimen lisäksi vain Mieli ry:n kriisipuhelin ja 112 vastaavat joka ilta klo 18–00 koko Suomessa.”

Lisäksi kirjeessä todetaan, että ”jos Helsinki päättää lopettaa Palvelevan puhelimen ja verkkoauttamisen, muut alueet vastaavat edelleen helsinkiläisten yhteydenottajien hätään, koska yksi ja sama numero toimii koko Suomessa”. Tätä allekirjoittajat eivät pidä kohtuullisena siksi, että Helsingissä kirkollisveroprosentti on 1, kun muualla Suomessa se voi olla jopa 1,75 prosenttiyksikköä.

Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Vartiokylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Pakarinen ehti vastata kysymyksiin sähköpostitse.

Mitkä ovat tärkeimmät syyt siihen, että Helsingissä halutaan luopua Palvelevasta puhelimesta, Jukka Pakarinen?

– Kyse on siitä, että meidän on pakko säästää – ei halusta. Meillä on monta kipeääkin leikkauskohdetta, Palveleva puhelin on näistä yksi. Tärkeimpänä syynä on 4,8 miljoonan euron säästötarve, joka on pakottanut meidät luopumaan joistain toiminnoistamme. Kirkon työ on arvokasta, joten sellaisia toimintoja ei ole, joiden lopettamisella ei olisi vaikutuksia.

Onko niin, kuten vetoomuksessa annetaan ymmärtää, että luopuessaan Palvelevasta puhelimesta Helsinki vain maksattaa maakuntien seurakunnilla sen, että osa helsinkiläisistä tarvitsee tätä palvelua?

– Helsinkiläisille on tarjolla monia muita ja myös erilaisia palveluja. Keskusteluapua saa niin kaikista 20 seurakunnastamme kuin monilta muilta kotikaupungistamme löytyviltä toimijoilta. Helsinki ei Palvelevan puhelimen palveluja tilaa ja siten ei myöskään maksata muilla. Päätös on ihan samanlainen kuin esimerkiksi Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymien jo aiemmin tekemät päätökset.

Voidaanko tulevaisuudessa korottaa helsinkiläisten kirkollisveroa?

Kirkollisverosta päättää yhteinen kirkkovaltuusto aina vuodeksi kerrallaan. Seuraavan kerran asia on valtuustossa 3.11. Yhteinen kirkkoneuvosto esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle, että veroprosentti pysyy nykyisellään eli yhdessä prosentissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.