null Mielipide: Helsingin vetäytyminen Palvelevasta puhelimesta on käsittämätön päätös

Puheenvuorot

Mielipide: Helsingin vetäytyminen Palvelevasta puhelimesta on käsittämätön päätös

Helsingin seurakuntayhtymä luopuu Palvelevasta puhelimesta säästösyistä mutta säästöjä ei kerry. Palkkakuluista ei säästöjä haeta, koska ainoa työntekijä jää (onneksi) yhtymän palvelukseen. Palvelun tekniikan järjestää omalla kustannuksellaan Kirkkohallitus. 

Liiketaloudellisesti juustohöylän vaihtaminen mestauskirveeseen ei avaudu. Helsingissä Palvelevassa puhelimessa saadaan yhden henkilön palkalla käyttöön 80 päivystäjän ilmainen työpanos. Vapaaehtoisten päivystäjien työlle voi laskea arvon arvioimalla, mitä työsuoritukset maksaisivat ostopalveluna.

Päivystäjät ovat pitkälle koulutettuja, joten heidän kuukausipalkkansa voisi olla noin 4 000 euroa ja tuntipalkka vastaavasti 25 euroa, sivukuluineen 31,25 euroa. Kaksi puhelinvuoroa ja yksi chat-vuoro kerryttää kuukaudessa lisineen 11 työtuntia. Yhden päivystäjän kuukausittaisen työn arvo olisi 343,73 euroa, kaikkien päivystäjien 27 500 euroa. Vuositasolla summa on 330 000 euroa. Ulkopuolinen palveluntarjoaja lisäisi päälle vielä katteen.

Irrottautumalla Palvelevasta puhelimesta seurakuntayhtymä luopuu yli 300 000 euron arvosta vapaaehtoistyötä. Aika monen kasvuyrityksen talousjohtaja ottaisi tällaisen ansaintamallin riemuiten vastaan. Kokonaistaloudellisesti ajatellen Palvelevasta puhelimesta luopuminen tulee huomattavan kalliiksi.

Palvelevan puhelimen yhteydenottajat eivät siirry seurakuntien pappien puhelinpäivystysten käyttäjiksi. Näin ei tapahtunut, kun Vantaa tai Espoo aikoinaan irrottautuivat, koska seurakunnissa ei ollut mahdollisuutta anonyymiin yhteydenottoon. Nimettömänä voi nykyäänkin asioida vain Palvelevan puhelimen eri alustoilla.

Kirkko Helsingissä -strategian kaksi tavoitetta vuosille 2022–2023 ovat toisaalta ”kutsuva kontakti, kuunteleva kohtaaminen ja yhteen tuleminen” sekä toisaalta se, että kirkko Helsingissä ”kantaa yhteiskunnallista vastuuta antamalla tilansa, verkostonsa, osaamisensa ja resurssinsa hädänalaisten auttamiseen”.

Valtakunnan tasolla kirkon Ovet auki -strategia puhuu kohtaamisten kirkosta, aktiivisesta kuuntelemisesta ja verkon välityksellä toteutuvasta hengellisyydestä.

Palveleva puhelin toteuttaa joka ikinen päivä kaikkea tätä. Seurakuntayhtymän päätös irrottautua tästä toiminnasta on sen oman ja kirkon strategian vastainen.  

Aikoinaan Palvelevan puhelimen toimintaan osallistumista on Helsingissä pidetty niin tärkeänä, että se on kirjattu yhtymän perussääntöön rinnan diakoniatyön, perheneuvonnan ja sairaalasielunhoidon kanssa. Nyt Palveleva puhelin halutaan poistaa perussäännöstä. 

Me päivystäjät olemme halunneet tehdä tätä työtä nimenomaan kirkon piirissä. Kyseessä ei ole harrastus toisten joukossa. Taustalla meillä on kristillinen vakaumus ja halu olla läsnä hädänalaisille meille luontevimmalla tavalla. Me olemme päivittäin monille helsinkiläisille kirkon korvat ja kirkon sanat. Mielellämme olisimme sitä myös jatkossa.

Harri Pellikka

Palvelevan puhelimen päivystäjä, kanslianeuvos

Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.