null Mielipide: Kerrostalot pilaavat Myyrmäen kirkon luonnon

Puheenvuorot

Mielipide: Kerrostalot pilaavat Myyrmäen kirkon luonnon

Kirkko ja kaupunki kirjoitti 6.5. verkkolehdessä Myyrmäen kirkon korjaamisesta ja tontille rakennettavista kerrostaloista. Aiheesta järjestettiin 10.5. infotilaisuus. Vantaankosken seurakuntaneuvosto on hyväksynyt asuntojen rakentamisen tontille. Ilmeisesti valtuutetuille on esitelty päätettäväksi vain tämä yksi vaihtoehto. Kustannusarviota ei mainittu, mutta aikaisemmin julkisuudessa on puhuttu noin 15 miljoonasta eurosta. Asia etenee kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Toiseksi nyt jää vaikutelma, että kaavamuutokset on jo kaupungin kanssa sovittu. Aiemmissa kaavasuunnitelmissa kirkon eteläpuolella on ollut korkea tornitalo. Nyt kirkon pohjoispuolelle tullaan rakentamaan kolme 6–8-kerroksista taloa. Infotilaisuudessa esitettiin aikataulu, jossa kaupunginvaltuuston päätös oli merkitty kuluvan vuoden loppuun. Pääsevätkö tulevat kaupungin luottamushenkilöt seurakunnan luottamushenkilöiden tavoin kumileimasimen rooliin, kun ainutlaatuinen puistoalue muutetaan kerrostaloalueeksi?

Kolmanneksi kokouksessa sanottiin yksiselitteisesti, että korkeita kustannuksia ei voida kattaa ilman kolmen korkean kerrostalon rakentamista kirkon tontille. Onko anottu EU:lta tukea kansainvälisesti arvostetun arkkitehti Leiviskän suunnitteleman kirkon korjaukseen? Onko vakavasti ja ammattitaidolla

kartoitettu muut rahoitusmahdollisuudet? Näine murheineni menin Myyrmäen kirkon puistoon. Aivan uskomattoman kaunis koivikko ympäröi minut, maa oli valkoisena valkovuokoista. Kirjosieppo hyppeli koivun oksalla. Tämä pyhä puisto ollaan tuhoamassa.

Maire Kangas-Meriläinen
Vantaankosken seurakunnan jäsen ja
kirkollisveron maksaja vuodesta 1978


EDELLISEN JOHDOSTA: Seurakuntayhtymän tarkoituksena on mahdollistaa tontille noin 5 000 – 6 000 kerrosneliömetrin asuinrakentaminen kirkon kaunis ympäristö huomioon ottaen. Seurakuntayhtymän toimesta kirkon eteläpuolelle ei tulla rakentamaan mitään. Noin 70 prosenttia tontista jää ennalleen, joten alueen luonto ja virkistysarvot säilyvät, ja valo pääsee kulkemaan kirkkoon.

Kaavamuutokset etenevät siten, että seurakuntayhtymä laatii vaihtoehtoisia suunnitelmia kaavoituksen pohjaksi. Kaavaluonnokset tehdään kirkkorakennuksen suunnitelleen akateemikko, arkkitehti Juha Leiviskän kanssa. Seurakunnan ja kaupungin luottamushenkilöt käsittelevät ehdotukset vuoden 2021aikana.

EU:n ja muidenkin tahojen myöntämiä tukia tutkitaan ja kaikki hankkeeseen mahdollisesti saatavat tuet tullaan hyödyntämään. Vantaan seurakuntayhtymän taloutta on kuitenkin arvioitava kokonaisuutena, eikä sitä voida perustaa mahdollisesti saatavien irrallisten hankerahoitusten varaan.

Timo Kraufvelin
kiinteistöjohtaja
Vantaan seurakuntayhtymä

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.