null Myyrmäen kirkon korjauskulut nousevat taivaisiin, ja Vantaalla on jonossa muitakin remonttia tarvitsevia kirkkoja

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkon korjauskulut nousevat taivaisiin, ja Vantaalla on jonossa muitakin remonttia tarvitsevia kirkkoja

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto joutuu tekemään vaikeita päätöksiä.

Kun vuosien 2020–2027 investointien kokonaismäärä on noin 57,5 miljoonaa euroa, on selvää, että Vantaan seurakunnat eivät välttämättä pysty rakentamaan kaikkea tarvitsemaansa ja haluamaansa. Yhteisen kirkkovaltuuston on jatkossa pakko asettaa hankkeita tärkeysjärjestykseen ja ehkä karsiakin niitä.

Tämä tehdään yhteisen kirkkoneuvoston esityksen mukaan niin, että tässä vaiheessa valtuusto vahvistaisi investointiohjelman vasta vuosille 2020–2021. Suurimmat hankkeet aikavälillä ovat Tikkurilan kirkon ja Bethanian asuinkerrostalon rakentaminen sekä kaupungille maksettavat maankäyttömaksut. Kirkkoon ja Bethaniaan Vantaan seurakunnat ottaa viidentoista miljoonan euron lainan.

Vuodet 2022–2027 merkittäisiin nyt tiedoksi, sillä Kivistön ja Myyrmäen kirkkojen peruskorjaushankkeiden kuluja yritetään vielä saada alaspäin. Päätökset myöhemmin toteutettavista hankkeista tehdään kiinteistöjohtaja Sari Turusen mukaan ensi vuonna, viimeistään syksyllä.

Myyrmäen kirkon hintalappu on 14,4 miljoonaa euroa

Valtuusto saa 3. joulukuuta käsiteltäväkseen Myyrmäen kirkon peruskorjauksen hankesuunnitelman. Siitä selviää, että keväällä sisäilmaongelmien vuoksi suljetun kirkon korjauskulut ovat paljon suuremmat kuin alun perin arvioitiin. Kuuden miljoonan euron sijasta tämänhetkinen arvio on 14,4 miljoonaa euroa.

Tämä johtuu siitä, että arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema kirkko vaatii täydellisen remontin. Sekä tiilijulkisivut että kevytrakenteiset ulkoseinät pitää uusia kokokaan, samoin pohjakerros, josta vesi nousee kapillaarisesti yläkerroksiin. Myös talotekniikka pitää uusia ja käytettävyyttä parantaa tiloja muuttamalla.

Kirkkoneuvosto esittää rakennuksen korjausta – tosin niin, että vielä tutkitaan, voidaanko kuluja alentaa esimerkiksi tilankäyttöä tehostamalla. Lisäksi tutkitaan, voiko kirkon tontille rakentaa jotain.

– Päätöksessä ei vielä voitu ottaa kantaa siihen, milloin korjaustyöt alkavat. Missään nimessä ei vielä ensi vuonna, eikä todennäköisesti vielä seuraavanakaan. Suunnittelu vie aikaa, ja koska kustannukset nousevat, tarvitaan rahaa joko muista hankkeista tai ulkopuolelta, sanoo Sari Turunen.

Vantaan seurakunnat toivoo, että kirkon tontille voitaisiin rakentaa asuntoja, joista saataisiin rahaa kirkkoon. Asiasta on käyty vasta alustavia keskusteluja Vantaan kaupungin kanssa.

– Toissapäivänä tapasimme myös akateemikko Leiviskän. Olisi hienoa, jos häneltä kirkon suunnittelijana tulisi ajatuksia siitä, miten Myyrmäen kirkon tontille voisi rakentaa.

Vantaankosken seurakunta toimii lainatiloissa Virtakirkossa ja Myyrmäen kirkon pihalla olevissa kerhoparakeissa. Tilapäisjärjestelyt ja kirkon ylläpito lisäävät vuosikuluja 300 000 eurolla.

Kivistön kirkko pitäisi kunnostaa ja rakentaa toiminnan vaatimia lisätiloja, sillä Kivistö kasvaa hurjaa vauhtia.

Kivistön kirkko pitäisi kunnostaa ja rakentaa toiminnan vaatimia lisätiloja, sillä Kivistö kasvaa hurjaa vauhtia.

Seurakunta haluaisi korjata ensin Kivistön kirkon

Valtuusto saa käsiteltäväkseen myös Kivistön kirkon peruskorjaus- ja laajennussuunnitelmat. Kustannusarvio on noussut viidestä kuuteen miljoonaan. Siksi esitys on, että suunnitelmista karsitaan miljoona euroa.

Vantaankosken seurakunta haluaisi itse korjata ensin Kivistön kirkon. Perusteluna tähän on muun muassa Kivistön alueen kasvu, kirkon huonokuntoisuus ja kirkon tontille tulevista asunnoista saatavat tulot.

Kiinteistöjohtokunnan mielestä Myyrmäen kirkko seurakunnan pääkirkkona pitäisi asettaa Kivistön edelle. Kivistön kirkon rahoitus perustuu kirkon takana olevaan metsään tuleviin kerrostaloihin, eikä niitä aleta rakentaa ennen vuotta 2022. Lisälainaa ei ole varaa ottaa.

– Päätökset toteutusaikataulusta tehdään vasta myöhemmin, korostaa Turunen.

Lastenkirkon korjaus maksaisi kaksi miljoonaa – rahoja ei ole

Lisäpala palapelissä on Pyhän Annan lastenkirkko. Se on seissyt jo vuosia tyhjillään sisäilmaongelmien vuoksi. Kirkkovaltuustolle viedään tiedoksi korjattavuusselvitys, jossa todetaan sama kuin aiemmissa tutkimuksissa. Kirkkoa ei kannata korjata vain osaksi, vaan jos se päätetään korjata, se on tehtävä kokonaan. Korjaus maksaa kaksi miljoonaa euroa.

Nyt kirkko on vain nimenä investointilistalla. Rahaa korjaukseen ei ole merkitty.

– Itä-Hakkilan omakotiyhdistys on tehnyt kirkosta suojeluesityksen. Odottelemme asiasta Museoviraston lausuntoa. Tästäkään kirkosta ei siis vielä nyt päätetä, sanoo Turunen.

Holman kurssikeskus Klaukkalassa on ainoa Vantaan seurakuntien käytössä oleva oma kurssikeskus. Investointiohjelmassa sen korjaamiseen ei riitä rahaa. Sen vuoksi kirkkoneuvosto esittää kurssikeskuksen maa-alueen jatkokehittämistä. Siihen, mitä asiasta seuraa, ei Turuselle vielä ole kantaa. Rippikouluja siellä ei ensi kesänä enää järjestetä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.