null Myyrmäen kirkon kaikki tiilet uusitaan – Vantaankosken seurakunta muuttaa evakkoon Virtataloon

Myyrmäen kirkon seinärakenteista on löytynyt kosteutta ja rakennuksen kaikki tiilet uusitaan.

Myyrmäen kirkon seinärakenteista on löytynyt kosteutta ja rakennuksen kaikki tiilet uusitaan.

Ajankohtaista

Myyrmäen kirkon kaikki tiilet uusitaan – Vantaankosken seurakunta muuttaa evakkoon Virtataloon

Kirkon remontti maksaa arviolta kuusi miljoonaa euroa. Virtatalo on vakuutusyhtiön omistama toimistorakennus. Seurakuntien tilat nimetään Myyrmäen Virtakirkoksi.

Myyrmäen kirkko Vantaalla suljetaan useammaksi vuodeksi peruskorjauksen vuoksi. Vantaankosken seurakunnan toiminta siirtyy maaliskuussa korvaaviin tiloihin Myyrmäen aseman ja kauppakeskus Myyrmannin kupeessa sijaitsevaan Virtataloon.

Virtatalo on entinen Colosseum Business Center, jonka omistaa Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo. Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen vertaa taloa kooltaan eduskuntataloon, joten seurakunta vuokraa siitä vain osan. Seurakunnan tilat sijaitsevat rakennuksen katutason kerroksessa ja ovat samansuuruiset kuin Myyrmäen kirkon sisätilat.

Louhelan rautatieaseman vieressä sijaitseva Myyrmäen kirkko on 28 400 jäsenen suuruisen Vantaankosken seurakunnan pääkirkko. Vuonna 1984 valmistuneen kirkon seinärakenteista on löydetty kosteutta, jonka synnyttämiä epäpuhtauksia on siirtynyt rakennuksen sisäilmaan.

Vantaankosken seurakunta muuttaa jättimäiseen Virtataloon, jonne tulee kirkkosali.

Vantaankosken seurakunta muuttaa jättimäiseen Virtataloon, jonne tulee kirkkosali.

Maailmankuulun arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelemaa kirkkoa on vuosien varrella remontoitu jo useaan kertaan. Kirkosta on korjattu muun muassa vuotavaa kattoa ja viimeksi alakerran lattiat sisäilmaongelmien vuoksi. Tämänkertaisessa remontissa uusitaan muun muassa koko kirkon ulkoverhous.

– Joudumme vaihtamaan kaikki tiilet. Remonttiin on tässä vaiheessa varattu kuusi miljoonaa euroa. Tarkemmat remonttisuunnitelmat ja perusteellinen rakenneselvitys tehdään kevään aikana. Tässä menee varmasti useampi vuosi ennen kuin voimme palata sinne. Positiivinen puoli tässä on, että toiminta uusissa tiloissa keskellä Myyrmäkeä voi tuoda uusia ideoita seurakunnan toimintaan, pohtii Pöntinen.

Suurin osa Vantaankosken seurakunnan 50 työntekijästä työskentelee kirkon tiloissa. Korvaaviin tiloihin Virtataloon tulee kirkkosali, kirkkoherranvirasto, diakonian vastaanottotiloja sekä työhuoneita ja kokoustiloja. Uuden kirkon nimeksi tulee Myyrmäen Virtakirkko.

Myyrmäen Virtakirkossa voidaan järjestää normaalisti jumalanpalveluksia, häitä ja kastetilaisuuksia.
– Hannu Pöntinen

Myyrmäen kirkossa pidetään viimeinen messu tuhkakeskiviikkona 6. maaliskuuta. Myyrmäen Virtakirkossa järjestetään avajaisjumalanpalvelus seuraavana sunnuntaina eli 10.3.

– Myyrmäen Virtakirkossa voidaan järjestää normaalisti jumalanpalveluksia, häitä ja kastetilaisuuksia. Vainajien siunaamiset siirtyvät Kivistön kirkkoon ja muihin Vantaan seurakuntien tiloihin, sanoo Pöntinen. 

Myyrmäen kirkon kaunis kirkkosali jää nyt tyhjilleen.

Myyrmäen kirkon kaunis kirkkosali jää nyt tyhjilleen.

Myyrmäen kirkon kaikille toiminnoille etsitään korvaava tila Virtakirkosta tai seurakunnan muista toimipisteistä. Uuden kirkkosalin seinälle tulee kookas muraali, jonka toteuttavat Street Art Vantaa -taiteilijakollektiivin jäsenet Essi Ruuskanen ja Maikki Rantala

– Myyrmäki on viime vuosina tullut tunnetuksi katutaiteestaan. Nyt kun kirkko muuttaa Myyr Yorkiksikin kutsutun kaupunginosan ytimeen, haluamme olla tekemässä kirkosta Myyrmäen näköisen tilan alueen asukkaiden käyttöön, kertoo Pöntinen.

– On kiehtovaa ja antoisaa päästä kuvittamaan paikkaa, joka on mukana monen ihmisen elämän tärkeissä hetkissä. Kumpikaan meistä ei ole ennen päässyt tekemään teosta kirkkoon. Tietyllä tavalla kirkon seinäkin on linjassa katutaiteelle, koska kirkkokin on julkinen tila, Ruuskanen sanoo.

Virtakirkon nuorisotilaan sijoittuu graffititaiteilija Pete ”Hende” Niemisen Vantaankosken seurakunnalle vuonna 2016 tekemä graffitialttaritaulu. Hende Nieminen sai vuodenvaihteessa Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen rauhanpalkinnon. Hän on tehnyt rauhantyötä erityisesti nuorten parissa.

Ainoastaan Myyrmäen kirkolla toimiva iltapäiväkerho ei muuta Virtataloon, vaan iltapäiväkerholle rakennetaan kirkon pihaan toimintatilat konteista. Vantaan kaupungin kanssa solmitun iltapäiväkerhosopimuksen mukaan seurakunta on sitoutunut järjestämään iltapäiväkerhotoimintaa juuri tällä alueella.

Virtatalon omistavan vakuutusyhtiön mukaan talo kokee mittavan muodonmuutoksen lähivuosien aikana. Kiinteistössä muun muassa uusitaan talotekniikkaa sekä kohennetaan auditorio- ja aulatiloja. Tarkoituksena on myös puhkaista uusi sisäänkäynti Rajatorpantien puolelle lähemmäs rataa ja asentaa katolle aurinkopaneeleja.

Remontin ensimmäinen vaihe on jo käynnissä ja valmistuu helmikuun alussa. Uudistuksiin liittyy talon uusi nimi VIRTA eli Virtatalo. Talo on alun perin rakennettu Imatran voiman pääkonttoriksi, ja sittemmin siellä on sijainnut muun muassa verovirasto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.