Mielipide: Kirkko tuomitsee jälleen rakkauden

Kiitos tärkeästä artikkelista Rakastan sinua ja sinua. Inhimillinen, rakkauden eri muotoja avarakatseisesti ja lempeästi käsittelevä juttu edustaa juuri sitä moniäänisyyttä, jota kirkkoon kaivataan. Kirkko ja kaupunki onkin jo pitkään määrätietoisesti kulkenut tätä arvokasta polkua ja näyttänyt julkaisijalleen esimerkkiä.

Lähimmäisenrakkaus, kristinuskon perimmäisin arvo, loistaa kuitenkin poissaolollaan paitsi kirkon kannanotoissa, myös perinteistä parisuhdetta puolustavan Sinikka Holma-Peetsin mielipiteessä, josta kaikuu hapan haluttomuus ymmärtää lukemaansa.

Jos ihmissuhdejärjestelystä on sovittu kaikkien osapuolten kesken, millainen se onkaan, silloinhan kokonaisuudessa nimenomaan vallitsee Holma-Peetsin peräänkuuluttama luottamus. Ja kun hän kritisoi jutun henkilöitä ”kaikki mulle heti ja nyt” -asenteesta, keneen hän viittaa? Muistisairaan ihmisen rakastavaan omaishoitajaan?

En ole koskaan törmännyt monisuhteiseen henkilöön, joka ykskantaan tuomitsisi monogamian, joten samaa ymmärtäväisyyttä sopisi toivoa myös toiseen suuntaan.

Kirkko on kuitenkin hitaasti kääntyvä laiva. ”Jumala on rakkaus”, toteaa ensimmäinen Johanneksen kirje, mutta niin kauan kuin tuomitseva linja suhteessa rakkauteen jatkuu, joutunee päätoimittaja Jaakko Heinimäkikin tyytymään siihen, että Senaatintorin laidalla seisova käännösvirhe on nimensä ansainnut.
Arttu Haglund
elokuvaohjaaja, Helsinki