null Mielipide: Sukupuoli-identiteetissä ei ole kyse ideologiasta tai mielipidekysymyksestä

Puheenvuorot

Mielipide: Sukupuoli-identiteetissä ei ole kyse ideologiasta tai mielipidekysymyksestä

Aito avioliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Arto Jääskeläinen kirjoitti, että Aito avioliitto ry on lasten ja nuorten puolella. Hänen mukaansa alaikäiset eivät kuulu translain piiriin.

Sukupuoli-identiteetti ja seksuaalinen suuntautuminen ovat sisäsyntyisiä persoonan osia. Niitä ei voi kasvattamalla pakottaa joksikin, jota ne eivät ole. Siksi kasvurauha on tärkeä. Se merkitsee oikeutta kuulostella ja selvittää rauhassa, mikä on oma sukupuoli-identiteetti ja seksuaalinen suuntautuminen ilman painetta, että vain jokin tietty käy päinsä.

Tiedämme useita kohtaloita, joissa fanaattisesti niin kutsuttuihin perinteisiin perhearvoihin nojaavien perheiden lasten seksuaalisuuden tai sukupuolen moninaisuus on yritetty tukahduttaa tai manipuloida muuttumaan ”eheyttämällä”. Lapsi on tiennyt, ettei kelpaa sellaisena kuin on tai joksi hän oli tulossa – ettei hän kelpaa sellaisena, miksi Jumala on hänet luonut. Kodin väkivaltaan voi onneksi puuttua lastensuojelun toimin. THL:n kyselyn mukaan yli 40 prosenttia sateenkaarinuorista koki henkistä väkivaltaa perheessään. Syrjintä on suurin syy sateenkaarinuorten korkeaan itsemurhariskiin. Vanhemman tulee olla lapsen puolella eikä kääntyä tätä vastaan.

Kaikilla tulee olla turvallista koulussa omana itsenään ja kaikkien tulee saada tietoa pelkäämättä kaltoinkohtelua.

Translaki ei ota kantaa nuoria koskeviin lääketieteellisiin hoitoihin.

Sen sijaan tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella. Yhdenvertaisuuslaki taas turvaa syrjimättömyyden muun muassa seksuaalisen suuntautumisen tai perhesuhteen osalta.

On tärkeää huomata, että kyse ei ole ideologiasta, maku- tai mielipidekysymyksestä, vaan ihmisyyttä keskeisesti määrittävistä tekijöistä, joita tulee kunnioittaa. Syrjimättömyys on lakisääteinen, yhteiskunnallinen normi.

Meillä on cis- tai transtaustaisten tyttöjen ja poikien lisäksi muunsukupuolisia, sukupuolettomia, intersukupuolisia, transvestiitteja sekä nuoria, jotka eivät määritä sukupuoltaan lainkaan. Koulujen opetussuunnitelma perustuu lakeihin. Kaikilla tulee olla turvallista koulussa omana itsenään ja kaikkien tulee saada tietoa pelkäämättä kaltoinkohtelua.

Jokainen saa olla niin tyttömäinen, poikamainen tai sukupuoleton – tai omanlainen – kuin itse tietää parhaaksi. Samoin seksuaalisen suuntautumisen osalta aseksuaalisuus, hetero- ja homo-, bi- ja panseksuaalisuus nähdään yhdenvertaisina identiteetteinä, jotta jokainen voi luoda rakkaus-, seksi- ja/tai perhesuhteita toivomiensa ihmisten kanssa.

Lait eivät haasta seksuaali- ja sukupuolienemmistöjä, vaan antavat kaikille tilaa olla oma itsensä. Minä saan olla juuri sellainen kuin olen, kunhan annan muidenkin olla.

Sami Suhonen
Vantaan yhteinen seurakuntatyön diakoniapappi ja TL

Mikko Ala-Kapee
Pirkanmaan SETA ry:n toiminnanjohtaja, seksuaalineuvoja ja YTM

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kommentti: Translaki pitää muunsukupuoliset näkymättöminä – kaikki meistä eivät ole naisia tai miehiä

Puheenvuorot

Sukupuolia on enemmän kuin kaksi ja maapallo on pyöreä riippumatta siitä, miten kukin asian henkilökohtaisesti kokee. On epäkohta, että muunsukupuolisia ei silti ole juridisesti olemassa.



Mielipide: Sukupuolia on vain kaksi

Puheenvuorot



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.