null Mielipide: Terhokodin arvokkaan työn jatkuminen on varmistettava

Puheenvuorot

Mielipide: Terhokodin arvokkaan työn jatkuminen on varmistettava

Saattohoitotyötä tekevän Terhokodin yt-neuvottelut ja tulevaisuuden epävarmuus huolettavat. Terhokodissa tehdään osaavaa työtä ihmisten ja heidän omaistensa kuoleman kohtaamisen helpottamiseksi. Niin, että arvokas kuolema olisi mahdollista.

Parhaillaan tehdään selvitystä vaativan tason saattohoitopalveluiden järjestämisestä pääkaupunkiseudulla. Tuloksena on oltava kestävä ratkaisu, joka turvaa Terhokodin työn itsenäisenä ja arvokkaana saattohoidon toteuttajana ja edelläkävijänä.

Yliopistossa opiskellessani työskentelin vanhusten pitkäaikaishoidon osastolla, jossa nuorena hoitajana sain kosketukset kuolevan ihmisen hoitoon. Yksin jääminen ja turvattomuus ovat vanhusten suurimpia huolenaiheita. 

Monet yöt valvoin elämän viime hetkiä elävän ihmisen rinnalla kiireisen osaston töiden painaessa päälle. Silloin minusta tuli vannoutunut hyvän saattohoidon puolesta puhuja. Hyvässä saattohoidossa on aikaa ihmiselle.

Terhokodin 30-vuotisjuhlissa painotin puheessani, että saattohoitokotien perhekeskeisen toimintakulttuurin on oltava osa vaativaa saattohoitoa.

Laadukasta saattohoitoa on saatava yhdenvertaisesti. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus vaikuttaa saattohoitopaikkaan. On välttämätöntä löytää ratkaisu, jolla turvataan Terhokodin toiminta.

Sari Sarkomaa
kansanedustaja (kok.)
terveydenhuollon maisteri 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.