null Mielipide: Tikkurilan kirkon ulkonäöstä mielensä pahoittaneille

Puheenvuorot

Mielipide: Tikkurilan kirkon ulkonäöstä mielensä pahoittaneille

Kaikille niille, jotka ovat pahoittaneet mielensä Tikkurilan kirkon ulkonäöstä, haluan ystävällisesti todeta, että minäkin olisin mieluiten nähnyt kirkkoni puhtaasti omalla tontillaan ja perinteisen kirkon näköisenä.

Turhaan yritin vaikuttaa sen ulkonäköön Tikkurilan kirkkohanketyöryhmässä, Vantaan yhteisessä kirkkoneuvostossa ja yhteisessä kirkkovaltuustossa. Voimani eivät kuitenkaan riittäneet yksin puolustamaan perinteisen näköistä  kirkkoa, kun allianssimallissa valta tuntui olevan rakennuttajien ja arkkitehtien käsissä. Muille luottamushenkilöille kelpasi ns. voittanut ehdotus.

Jo vuonna 2012 tein ensimmäisen aloitteeni homeisen kirkon purkamisesta. Vastustus murtui parin kolmen vuoden aikana. Silti kesti vielä seitsemän vuotta kirkon saamiseen.

”Väärin sammutettu” tai ei, en anna kirkon ulkonäön häiritä, vaan nautin sen olemassaolosta ja siitä, että sain alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ristin kirkon katolle, vaikkei se ihan taivaisiin ulotukaan. Toinen ilonaiheeni on Keski-Euroopasta inspiraationa tuomani idea kellopelistä eli carillosta.

Tikkurilan ja Vanda Svenskan seurakunnan kirkko sekä yhtymän tilat oli taloudellisesti mahdollista rakentaa vain myymällä jäljelle jääneet alueet rakennusliikkeille ja ottamalla lisäksi lainaa, jotta yhtymä selviytyy myös muista velvoitteistaan. Seurakuntien asunnoista suurin osa on HOAS:in opiskelija-asuntoja. Muut rakentuvat talot kuuluvat rakennusyhtiöille.

Kun kaipaamme arvokasta ja tunnelmallista kirkkoa, matkaamme tulevaisuudessakin 500 vuotta vanhalle Pyhän Laurin kirkolle. Uusi Tikkurilan kirkko luo uutta tämän päivän historiaa. Katse kirkon katolla olevassa ristissä saavumme riemulla uudelle kirkolle, jonka kynnys on matala. Ainoa este kirkkosalin ovella on koronatilanne.

Paula Lehmuskallio

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja

 

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.