null Mielipide: Uurnanlaskuun kaivattaisiin pappia

Puheenvuorot

Mielipide: Uurnanlaskuun kaivattaisiin pappia

Jaakko Heinimäki kirjoitti pääkirjoituksen liian pienistä hautajaisista. Siitä minullakin on kokemusta. Serkkuni ja hyvä ystäväni ­kuoli 5.1., ja hänet siunattiin alle kymmenen hengen läsnä ollessa 30.1. Vainajalla oli paljon sukua ja ystäviä, jotka normaalitilanteessa olisivat olleet siunaustilaisuudessa paikalla. Luvattiin, että kesällä ulkona järjestettävässä uurnanlasku­tilaisuudessa osallistujien määrää ei ­rajoiteta.

Uurnanlasku järjestettiin 30.7. Suntio tuli paikalle osoittamaan hautapaikan, johon uurna voitiin sijoittaa. Sen jälkeen hän poistui muihin tehtäviinsä. Uurnan laskemisesta muodostui koruton toimitus, jota ei ohjannut kukaan. Haudalla ei pidetty puheita eikä veisattu virsiä. Tunnelma oli apea ja lohduton.

Papin läsnäolo Nurmijärven hautausmaalla virka-aikana järjestetyssä tilaisuudessa olisi ollut kohtuullista, ja se olisi tehnyt uurnanlaskusta kristillisen tapahtuman. Nämä olivat nyt korona-aikana tosiasiallisesti ne ”hautajaiset”, joihin saattoväki pääsi paikalle.

Olli Peltonen

Kirkkonummi

Toimitus vastaa: Pappi siunaa vainajan hautaan siunaustilaisuudessa. Uurnanlaskussa pappi ei ole automaattisesti mukana, mutta omaiset voivat halutessaan pyytää hänet mukaan. Tätä mahdollisuutta on käytetty harvakseltaan jo ennen pandemiaa, ja korona-aikana monessa seurakunnassa hieman tavallista enemmän.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.