null Ruumisarkun voi nyt verhota yksisarvisiin, orkideoihin tai keltaisiin sydämiin – Paola Suhonen ottaisi suunnittelemansa arkkuliinan omiin hautajaisiinsa

Paola Suhonen suunnitteli arkkuliinoja, jotka puetaan ruumisarkun päälle. Tämä on hänen henkilökohtainen suosikkinsa. Yleensä hautajaisissa ei näe keltaista. Kuvat Roni Rekomaa/Lehtikuva ja Jussi Määttä.

Paola Suhonen suunnitteli arkkuliinoja, jotka puetaan ruumisarkun päälle. Tämä on hänen henkilökohtainen suosikkinsa. Yleensä hautajaisissa ei näe keltaista. Kuvat Roni Rekomaa/Lehtikuva ja Jussi Määttä.

Hyvä elämä

Ruumisarkun voi nyt verhota yksisarvisiin, orkideoihin tai keltaisiin sydämiin – Paola Suhonen ottaisi suunnittelemansa arkkuliinan omiin hautajaisiinsa

Kastemekko kiertää monessa suvussa vauvalta toiselle. Voisiko arkkuliinaa käyttää samaan tapaan? 

Keltaista, punaista, sinistä. Vaatesuunnittelija Paola Suhonen käyttää uudessa Ikuinen rakkaus -arkkuliinamallistossa värejä, jotka yhdistetään Suomessa harvoin kuolemaan.

– Keltainen on suosikkini. Minulle tulee siitä mieleen road trip läpi elokuun loputtomien viljapeltojen, kun stereoissa soi Neil Young ja laskeva aurinko kultaa kaiken.

Elonkorjuuaika näyttää, miten luonto uudistuu ja tuottaa hedelmää yhä uudelleen. Omalle arkulleen Suhonen valitsisi juuri keltaisen kankaan. Punainen alleviivaa hänestä rakkautta, josta kuosiin maalatut vesivärisydämet kertovat. Sininen vie Suhosen ajatukset ikuisiin elementteihin: ilmaan ja veteen.

– Sininen on kuin taivas. Uskon ehdottomasti ikuiseen elämään ja Jumalaan. Ajattelen, että elämä jatkuu tuonpuoleisessakin. Kuolema on hyvästijätön ja uuden avautumisen hetki.

Suhonen suunnitteli arkkuliinakuosin vuoden 2015 mallistoonsa kuuluvan Heart of Gold -vaatemalliston pohjalta. Kun Peaceful-tuhkahautauspalvelu pyysi Suhoselta kangasta arkulle, tämä pohti, sopiiko design ylipäätään kuolemaan.

– Tulin siihen tulokseen, että kauneus kuuluu myös kuoleman äärelle. Saa nähdä, voisiko hautajaisista säilytettävästä arkkuliinasta tulla traditio. Sopisiko se myöhemmin pöytäliinaksi, jolle laitetaan ihmisen kuva ja kynttilöitä, kun häntä muistellaan?

Peacefulin uudella arkkuliinamallistolla on useita suunnittelijoita. Samat kuosit löytyvät arkkuliinoista, tuhkauurnista ja addresseista.

Kulkeeko arkkuliina suvussa kuin kastemekko?

Hautauspalvelun toimitusjohtaja Anna Karvosenoja kertoo, että pellavainen tai kierrätyssatiinista valmistettu arkkuliina on tarkoitus pukea yksinkertaisen, edullisen ja helposti palavan arkun ylle siunaustilaisuuden ajaksi. Liina poistetaan ennen tuhkausta.

– Arkkuliina jää omaisille muistoksi tai suvussa uudelleen käytettäväksi kuten kastemekko. Jos omaiset eivät halua liinaa, huolehdimme sen uudelleen kierrätykseen tehtaalle.

Joni Aikio on suunnitellut lasten arkkuliinan, jossa näkyy yksisarvinen.

Joni Aikio on suunnitellut lasten arkkuliinan, jossa näkyy yksisarvinen.

Kuolemantutkija Ilona Pajari epäilee, että ainakin voimakkaasti kuvioitu arkkuliina saattaa tuntua liian persoonalliselta kierrätettäväksi monella vainajalla. Lisäksi kuolemaan liittyvän esineistön säilyttämiseen liittyy vahvoja tunteita.

– Ruumisarkkuja on perinteisesti vieroksuttu ja ajateltu, että sellaisen hankkiminen etukäteen houkuttelee kuolemaa.

Kierrätettäviä arkkuliinoja on käytetty Suomessa niukasti. Joiltakin seurakunnilta voi lainata sellaisen hautajaisiin.

– Yksilöllisellä arkkuliinalla voi tuoda esiin vainajan persoonaa ja suhdetta läheisiin. Omainen voi myös hankkia itse arkun päälle juuri sellaisen puuvillakankaan kuin tahtoo. Siinähän voi olla vaikka kissankuvia.

Pajari tietää, että ainakin Britanniassa arkun koristelu on annettu toisinaan suvun lasten tehtäväksi. He ovat taiteilleet jäähyväismaalaukset yksinkertaiseen puuarkkuun.

Kuolemantutkijan suosikkikuosi muistuttaa Princen albuminkantta

Miltä uudet arkkuliinat näyttävät kuolemantutkijan silmin? Ilona Pajarin huomio kiinnittyy kirkkaisiin väreihin.

– Vierastan hieman punaista ja keltaista, joka ei ole edes liturginen väri. Myös lasten arkulle suunniteltu yksisarviskuvio tuntuu jännältä.

Pajari on huomannut hautajaisten tapakulttuurissa suuntauksen, jossa pyritään irti synkkyydestä.

– Moni kokee surun kiusallisena ja pyrkii helpottamaan sitä kohottamalla tunnelmaa. Kun hautajaispäivä koittaa, voi olla, että voimakkaan tunnetilan keskellä eri asiat tuntuvat hyvältä kuin on etukäteen ajatellut.

Pajaria miellyttää hautauspalvelun vihreä havukuosinen ja valkea pitsiliinakuosinen arkkuliina. Hänestä ne voisivat sopia useammallekin suvun vainajalle.

Sasu Kauppi suunnitteli arkkuliinakuosin Ääretön.

Sasu Kauppi suunnitteli arkkuliinakuosin Ääretön.

Itselleen Pajari valitsisi Sasu Kaupin Ääretön-kuosin, jossa on purppuraisia orkideoja.

– Olen kukka- ja koti-ihminen, ja violetti on lempivärini. Kuosissa on funk-psykedeelisyyttä, joka muistuttaa itselleni tärkeän Princen joidenkin albuminkansien estetiikkaa. Sinisen syvyydessä on myös hengellisyyttä mukana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.