null Pääkirjoitus: On kohtuutonta, että ravintolaan pääsee porukalla, mutta hautajaisiin ei

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: On kohtuutonta, että ravintolaan pääsee porukalla, mutta hautajaisiin ei

Jos kirkkoja koskisivat samat koronarajoitukset kuin ravintoloita, Helsingin tuomiokirkkoon voisi kokoontua 650 ihmistä. Nyt siunaustilaisuuteen saa osallistua vain kuusi omaista. Se tuntuu kohtuuttomalta. 

Helsingin tuomiokirkossa on 1 300 ­istumapaikkaa. Siellä järjestettäviin hautajaisiin voi nykyisten koronarajoitusten aikana osallistua kuusi ihmistä. Sama määrä saattoväkeä sallitaan Espoon tuomiokirkkoon (550 istumapaikkaa) ja Pyhän Laurin kirkkoon Vantaalla (500 istumapaikkaa).

Kirkko on halunnut noudattaa esimerkillisesti aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tällä hetkellä sallitaan korkeintaan kuuden hengen yleisötilaisuudet. Yleisötilaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi konsertteja, festareita, seminaareja, teatteriesityksiä, markkinoita, jalkapallo- ja jääkiekko-otteluita ja muita urheilutapahtumia.

Ravintoloita koskevat eri rajoitukset. Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, on sisätiloissa käytössä kolmasosa asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä puolet asiakaspaikoista. Ulkoterasseilla saa virvoittavista vesistä nauttia vaikka kuinka moni, kunhan kaikilla on istumapaikka ja turvaväleistä pidetään huolta.

Jos kirkko rinnastettaisiin pikemminkin ravintolaan kuin futismatsin katsomoon, Helsingin tuomiokirkossa saisi pitää 650 hengen tilaisuuksia, sillä ehtoollisesta huolimatta kirkon päätoimiala on muu kuin alkoholin anniskelu.

Moni on joutunut hyvästelemään parhaan ystävänsä tai läheisen sukulaisensa vain ajatuksissaan.

En minä niin muusta, mutta siunaustilaisuuteen osallistu­vien saattajien määrän rajoittaminen kuuteen suurissa kirkko- ja ­kappelitiloissa tuntuu kohtuuttomalta, kun samaan aikaan baareihin voi kokoontua joukoittain maskittomia asiak­kaita.

Kuluneen vuoden aikana moni on joutunut hyvästelemään parhaan ystävänsä tai läheisen sukulaisensa vain ajatuksissaan, omissa oloissaan, pääsemättä silittämään arkun kantta ja jakamaan surua yhdessä toisten kanssa. Mukaan ei ole mahtunut, vaikka tosiasiassa tilaa olisi ollut.

Pääkaupunkiseudun katedraaleissa ja hautausmaiden suurimmissa kappeleissa voisi hyvin järjestää jopa useamman kymmenen saattajan hautajaisia. ­Seurakunnat pystyvät varmasti järjestämään tilat ja niihin kulkemisen niin, että tarvittavat turvavälit voidaan ­pitää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.