null Mirvan salikassissa on punainen jaspis ja käsilaukussa ruusukvartsi – moni suomalainen uskoo kivien ja kristallien voimaan

Mirva Rajalalla on muun muassa punainen jaspis (litteä tiilenpunainen kivi) ja vaaleanpunainen ruusukvartsi, jota jotkut kutsuvat rakkauden kiveksi.

Mirva Rajalalla on muun muassa punainen jaspis (litteä tiilenpunainen kivi) ja vaaleanpunainen ruusukvartsi, jota jotkut kutsuvat rakkauden kiveksi.

Hengellisyys

Mirvan salikassissa on punainen jaspis ja käsilaukussa ruusukvartsi – moni suomalainen uskoo kivien ja kristallien voimaan

Erityisesti nuoret naiset etsivät kivistä energiaa, voimaa ja rauhaa. Tutkija näkee ilmiön jatkumona ikivanhoille uskomuksille.

Punainen jaspis on tiilenpunainen kivi, jossa usein näkyy ohuita, mustia raitoja. Kiven uskotaan antavan muun muassa fyysistä voimaa ja päättäväisyyttä. Mirva Rajala, 31, kuljettaa sellaista salikassissaan. Onko kivestä ollut hyötyä?

– Syksyllä aloitin tauon jälkeen treenaamisen ja olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Kivellä voi tietysti olla osuutta asiaan, Rajala sanoo ja nauraa.

Käsilaukussaan Rajalalla on vuorikristalli, ruusukvartsi ja ametisti, työpöydällä fluoriitti.

– Se parantaa keskittymiskykyäni, kun pidän sitä kädessä tai katson sitä. Onko se sitten mieleni vai kivi, joka toimii, en tiedä. Olen todella levoton sielu, Rajala kertoo.

Kiinnostus kiviin on perua jo lapsuudesta ja nuoruudesta ja omalta äidiltä. Äiti vei kivikauppaan ja toi kauniita, värikkäitä kiviä kotiin. Ne alkoivat kiinnostaa myös tytärtä.

– Iso osa kivistäni on peräisin lapsuudesta. Ne ovat kulkeneet mukana läpi elämän. 

Rajalan tavoin myös monet muut suomalaiset ovat viime vuosina kiinnostuneet kivistä. Kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä, joka näkyy myös esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa. Mutta mikä kivissä kiehtoo?

Jo muinaiset mesopotamialaiset – ja monet heidän jälkeensä

Kirkon tutkimuskeskuksessa työskentelevä tutkimuskoordinaattori, uskontotieteilijä Jussi Sohlberg on seurannut ja tutkinut pitkään muun muassa uushenkisyyttä, esoteerista perinnettä ja uskonnollisuuden ja henkisyyden muutoksia. Hänelle usko kiviin ja kristalleihin on tuttu juttu.

– Kivet ja niiden käyttö näkyvät erityisesti esoteerisesti painottuneella new age -kentällä, mutta ne ovat esillä myös laajemmassa henkisyyden kulttuurissa. Kivet ovat esillä messuilla, tapahtumissa, lehdissä, kirjallisuudessa, Sohlberg kertoo.

Silloin, kun kivissä itsessään uskotaan olevan voimaa tai energiaa, taustalla on usein  maailmankuva, jonka mukaan kaikki on osa samaa ykseyttä ja kaikkialla, kivissäkin, on universaalia energiaa.

– New age -kentällä perusajatus on, että kivet vahvistavat ihmisen energiatasoa ja puhdistavat. Voidaan ajatella, että kivissä itsessään on voimaa ja energiaa, toisaalta vaikutus voi riippua käyttäjästä. Silloin suhde on vuorovaikutteinen, Sohlberg selittää.

Muinaisessa Mesopotamiassa ja Egyptissä kiviä käytettiin parantamiseen.
– Jussi Sohlberg

Monet, jotka uskovat kivissä olevan energiaan, uskovat myös siihen, että joskus energia vähenee. Niinpä kiviharrastajat saattavat ”ladata” kiviä kuun tai auringon valossa tai puhdistaa niitä. Näin on tehnyt myös Mirva Rajala.

– Olen pessyt kiviäni suolavedellä ja laittanut niitä ikkunalle auringon valoon. Kaikkihan likaantuu. Uskon, että sen jotenkin tuntee, kun pitää tehdä niin.

Vaikka kivet ja kristallit tuntuvat olevan nyt erityisen trendikkäitä, ilmiö on tuhansia vuosia vanha.

– Ajatus siitä, että kivissä olisi erityistä, parantavaa voimaa ja että ne voisivat olla osa ihmisen henkistä kehitystä, on erittäin vanha. Jo Platon kuvaili, kuinka kristalleja käytettiin ajatusten lukemiseen. Muinaisessa Mesopotamiassa ja Egyptissä kiviä käytettiin parantamiseen. Parantavat kivet tunnetaan myös ayurvedassa, joka on intialaista lääketiedettä, Jussi Sohlberg kertoo.

Keskiajan Euroopassa ilmestyi kirjoja, jossa käsiteltiin kivien parantavia vaikutuksia. Ranskassa Rennesin piispa Marbod (1035–1123) laati opetusrunon, jossa esiteltiin kymmeniä eri kiviä. 1100-luvulla elänyt abbedissa, kirjailija, säveltäjä ja mystikko Hildegard Bingeniläinen oli myös kiinnostunut kasvien ja kivien parantavista voimista.

Kivet ovat olleet osa henkisyyden ja hengellisyyden harjoittamista kautta aikojen. Kiviä on käytetty uhripaikkoina, ja niiden luona on uskottu asuvan henkiä. Eri uskontoperinteissä kivet ovat olleet myös hiljentymisen apuvälineitä. Nykyajan luterilaisetkin voivat käyttää niin sanottuja rukouskiviä, jotka auttavat keskittymään ja ajattelemaan tiettyä asiaa, jota yksittäinen kivi hiljentyjälle symboloi.

Kiviin uskova ammentaa monesta

Usko kiviin ei suoranaisesti liity mihinkään maailmanuskontoon, mutta kiviharrastajat ovat ottaneet vaikutteita erityisesti intialaisesta perinteestä ja hindulaisuudesta. Kivien voimaan uskovat saattavat pidellä kiveä kädessään osana meditaatioharjoitusta tai asetella kiviä oletettujen chakrojen eli kehon energiakeskusten päälle.

– Chakrat tulevat joogasta, hindulaisesta ja intialaisesta perinteestä, ja ne ovat sieltä siirtyneet osaksi esoteriaa, new agea ja henkisyyden kulttuuria, Jussi Sohlberg kertoo.

Sohlbergin mukaan kiviin liittyy omaehtoista ja joustavaa henkisyyttä ja hengellisyyttä. Vaikka kiviharrastaja puhuisi chakroista, hän ei välttämättä koe Aasian uskontoja omakseen vaan ammentaa maailmankatsomukseensa elementtejä eri suunnista. Uskomukset sekoittuvat: ihminen, joka uskoo kivien voimaan, voi olla kiinnostunut myös esimerkiksi horoskoopeista, enkeleistä tai menneistä elämistä.

Ajatus kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiehtoo

Kirkon tutkimuskeskuksen teettämässä Gallup Ecclesiastica -kyselyssä vuonna 2015 vastaajia pyydettiin ottamaan kantaa seuraavaan väittämään: ”Kivissä ja kristalleissa on hoitavaa energiaa.” Tutkimuksen mukaan väitteen kanssa täysin tai osittain samaa mieltä oli kahdeksan prosenttia vastaajista, siis yli 400 000 suomalaista. Onko se paljon vai vähän?

– Ainakin se on mielenkiintoinen tulos. Ei puhuta enemmistöstä, mutta melko isosta joukosta kuitenkin, Jussi Sohlberg arvioi.

– Ihmiset liittävät elämäänsä ja uskomuksiinsa joustavasti eri perinteitä ja erottavat institutionaaliset uskonnot ja henkisyyden. Uskonto on monille yhtä kuin perinteiset uskonnolliset instituutiot, pyhät kirjat ja opit. Sen ulkopuolella on vapaa henkisyyden kenttä, jossa voi liikkua etsijänä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kivistä ja kristalleista ovat kiinnostuneita erityisesti nuoret naiset. Se on huomionarvoista, sillä esimerkiksi tuoreen kirkon nelivuotiskertomuksen mukaan juuri nuoret naiset eriytyvät yhä enemmän kirkosta ja Jumala-uskosta. Sohlbergin mukaan naisvaltaisuus on tyypillistä henkisyydessä ja new agessa ylipäätään, vaikka myös miehiä on toki mukana. Yksi selitys asialle saattaa olla se, että erityisesti nuoret naiset ovat muutenkin kiinnostuneita hyvinvointiaiheista.

– Tähän liittyy ajatus tasapainosta – kehon ja mielen hyvinvoinnista. Menetelmien kirjo, jota käytetään asioiden saavuttamiseen, on laaja. Siihen voivat kuulua esimerkiksi kivet, energiahoidot, ravinto ja jooga.

Ihmiset liittävät elämäänsä ja uskomuksiinsa joustavasti eri perinteitä ja erottavat institutionaaliset uskonnot ja henkisyyden.
– Jussi Sohlberg

Jotkut ovat vieneet uskon kiviin ja kristalleihin askeleen pidemmälle. Helsingissäkin on tarjolla niin sanottuja kristallihoitoja, joiden väitetään muun muassa puhdistavan ja energisoivan kehoa. Kristallihoitoja tarjotaan myös ”etänä”, jolloin asiakkaan ei tarvitse mennä edes hoitolaan.

– Kyse on pseudolääketieteen eli näennäisen lääketieteen muodosta, jolla epäilemättä voi olla plasebo- eli lumevaikutuksia. Tällaisista hoidoista ei välttämättä etsitäkään sairauden parantamista vaan kokonaisvaltaista hyvinvointia tai henkistä kehitystä, Jussi Sohlberg toteaa.

Lontoon Goldsmithin yliopiston anomalistisen eli epätavallisia kokemuksia tutkivan psykologian tutkija Christopher French on määritellyt asian niin, että kristallihoitojen jälkeen ihminen voi tuntea voivansa paremmin, mutta se ei välttämättä liity itse kristalleihin ja kiviin.

Saman yliopiston tekemässä tutkimuksessa 80 hengen testiryhmää pyydettiin meditoimaan ja pitelemään kädessään joko ruusukvartsia tai feikkikiveä. Jälkikäteen kysyttiin heidän tuntemuksiaan. Osa tutkittavista huomasi vaikutuksen, mutta sillä ei näyttänyt olevan merkitystä, oliko kivi aito vai ei.

Kivi kassissa ei ratkaise ongelmia

Kokonaisvaltainen hyvinvointi kiinnostaa myös Mirva Rajalaa. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, mutta on tehnyt viime vuodet viestintäalan töitä yrittäjänä ja pitää hyvinvointiaiheisiin keskittyvää MirvaAnnaMarian-blogia. Mutta mihin hän uskoo, paitsi kiviin?

– Sitä on vaikea määritellä. Olen taikauskoinen ihminen ja uskon hyvin monenlaisiin asioihin. En osaa sanoa, uskonko esimerkiksi sielunvaellukseen, mutta uskon ainakin siihen, että jotakin on kuoleman jälkeen. Uskon myös kehon ja mielen yhteyteen. Harrastan joogaa, ja siinä ajatellaan, että asiat vaikuttavat toisiinsa ja varastoituvat kehoon, esimerkiksi lantion alueelle.

Kyllä minä liputan myös tieteen puolesta. Toisaalta niin kauan kun jostakin asiasta on minulle apua, tiede voi sanoa mitä tahansa. 
– Mirva Rajala

Hän sanoo keskustelevansa ”hihhulijutuista” mielellään ihmisten kanssa, mutta ei ole yleensä se, joka ottaa aiheen puheeksi.

– En ole yrittänyt tuputtaa ajatuksiani muille enkä ajattele niin, että kun laitat kiven kassiin, se ratkaisee kaikki ongelmat. Kyllä minä liputan myös tieteen puolesta. Toisaalta niin kauan, kun jostakin asiasta on minulle apua, tiede voi sanoa mitä tahansa. On paljon asioita, joita me emme vielä tiedä.

Kiviin liittyy hänen mielestään jotakin samaa kuin luontoon ylipäätään. Kun kulkee luonnossa, asiat asettuvat mittasuhteisiinsa.

– Ikivanha kivi maan uumenista muistuttaa minua siitä, että olen täällä vain hetken.

Superjulkkikset puhuvat kivien puolesta – trendillä on myös pimeä puoli

Victoria Beckham kantaa mustaa obsidiaania aina mukanaan. Adele väittää saaneensa kivistä apua esiintymispelkoonsa. Musiikkimoguli Simon Cowell turvautui kristalleihin toipuessaan selkävaivasta, Kim Kardashian tultuaan ryöstetyksi Pariisissa. Kivien ja kristallien puolesta puhuvat monet superjulkkikset. Trendi ei näytä laantumiseen merkkejä, vaan ehkä jopa päinvastoin: The Guardian -lehti kertoi lokakuussa, kuinka vaalivuoden ja koronapandemian keskellä elävät yhdysvaltaiset ovat alkaneet etsiä lohtua ja voimaa kivistä ja kristalleista. 

Monet ovat nähneet kivibuumissa mahdollisuuden ansaita rahaa. Trenditietoiset voivat hankkia vesipullon, jossa on kristalli tai pala ruusukvartsia. Samaa kiveä hyödynnetään myös muun muassa huippumalli Miranda Kerrin kosmetiikkabrändin tuotteissaGwyneth Paltrown kosmetiikkabrändi Goop puolestaan joutui vaikeuksiin myymällä jadekivestä tehtyjä munia, jotka työnnetään vaginaan ja joiden väitettiin muun muassa ”tasapainoittavan hormonitoimintaa”.  Suomessakin kosmetiikkaosastolla voi törmätä jaderullaan, jonka käytön väitetään tekevän hyvää kasvojen iholle, tai kuorintavoiteeseen, johon on jauhettu turmaliittikiveä ja jonka väitetään ”tasapainoittavan chakroja”.

Hyvinvointi- ja kauneustrendin takaa on kuitenkin paljastanut myös rumia puolia. Osa kivistä on peräisin kehitysmaista, ja niiden tuotantoon liittyy sekä ympäristö- että ihmisoikeusongelmia. Esimerkiksi The Guardian on kertonut artikkeleissaan siitä, kuinka kaivosten tieltä raivataan metsää ja kuinka kaivoksissa työskennellään vaarallisissa olosuhteissa pienellä palkalla. Ainakin Madagascarissa kaivoksissa työskentelee myös lapsia. Samat ongelmat leimaavat kaivosteollisuutta laajemminkin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.