Emmi Niemisen sarjakuvan päähenkilö haastattelee 16-vuotiasta itseään siitä, millaista on uupua teini-ikäisenä.
Sarjakuva näyttää, miltä uupumiseen sairastuminen tuntuu
Moni nuori ja nuori aikuinen kärsii uupumusoireista. Nyt suomalaisten uupumistarinoista on tehty sarjakuva-albumi.
“Suomalaiset uupuvat jo 30-vuotiaina.” Lehtiotsikko pysäytti sarjakuvantekijä Karoliina Korhosen muutama vuosi sitten. Miten niin jo? hän ihmetteli. Oliko ihmisten tarkoituskin palaa loppuun? Näkökulma ihmetytti Korhosta, joka toipui parhaillaan työuupumuksesta.
– Koko artikkeli tuntui olettavan, että jokainen ihminen uupuu työssään ennemmin tai myöhemmin. Ongelmana oli vain se, että me vuosituhannen vaihteen jälkeen aikuistuneet millenniaalit teemme senkin liian tehokkaasti ja nopeasti.
Ystävien kanssa jutellessaan Korhonen kuuli, että myös moni heistä kärsi uupumusoireista. Niinpä hän alkoi pohtia sopivaa tapaa osallistua asiasta käytyyn julkiseen keskusteluun.
Lopulta hän kokosi työryhmän, johon kuului yhdeksän Suomen lahjakkaimpiin kuuluvaa sarjakuvantekijää. Joulukuussa 2020 ilmestynyt albumi Katkenneita lankoja (Otava) on heidän tulkintansa suomalaisten kokemasta työuupumuksesta.
Kokemuksia kerättiin nettikyselyllä
Sarjakuvateokseen on koottu tekijöiden omia ja lähipiirin kokemuksia uupumisesta sekä nettikyselyn avulla kerättyjä uupumiskokemuksia.
– Emme kyselleet aikajärjestyksessä, milloin uupuminen alkoi ja mitä sitten tapahtui, vaan kartoitimme sitä, miltä uupuminen tuntuu. Jos uupumus olisi ihminen, miten hän käyttäytyisi ja millainen ääni hänellä olisi, Karoliina Korhonen kertoo.
Opettelin nukkumaan ja laittamaan asioita uuteen tärkeysjärjestykseen.
Korhosen oma uupuminen ei johtunut työn sisällöstä, vaan hänelle sopimattomasta työympäristöstä ja työn tekemisen tavoista. Pahimmillaan Korhosella oli työn alla seitsemän samanaikaista projektia. Toipuminen alkoi vuonna 2017 työpaikan vaihtamisen jälkeen.
– Opettelin nukkumaan, antamaan itselleni aikaa ja laittamaan asioita uuteen tärkeysjärjestykseen. Annoin myös toipumiselle aikaa. Tällaisten asioiden opettelu auttoi minua välttämään työkyvyttömyyden.
Nykyään Korhonen työskentelee käyttökokemusten suunnittelijana ja piirtää Finnish Nightmares -sarjakuvaa, joka kertoo sosiaalisten tilanteiden aiheuttamista paineista suomalaisen Matti-hahmon kautta.
Ruudut tavoittavat uupuvan ihmisen arjen
Katkenneita lankoja -sarjakuvateoksen Karoliina Korhonen toimitti yhdessä sen viimeisen kertomuksen piirtäneen Anssi Vieruahon kanssa. Korhonen löytää teoksen ruuduilta monia kokemuksia, jotka olivat hänelle arkipäivää vielä muutama vuosi sitten, mutta eivät enää.
– Jos joku tunnistaa tarinoista oman arkipäivänsä, toivon, että hän löytäisi rohkeutta ottaa elämässään uusia askeleita, ennen kuin menettää intohimonsa ja kykynsä työhön.
Katkenneita lankoja on ehdolla vuoden 2021 Sarjakuvafinlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi. Valinta julkistetaan maaliskuun lopussa.
Äiti huolestuu tyttärestään Tuisku Hiltusen tarinassa Herätys 7:00.
Raskas talvi uuvuttaa yrittäjän Milla Paloniemen tarinassa Ikioma hevonen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Kamala luonto -sarjakuvan eläimet toimivat terapeutteina – varsinkin erityisherkkä majava osuu suomalaiseen mentaliteettiin
Hyvä elämäSarjakuvan eläinhahmojen toilailut naurattavat, mutta moni on saanut niistä myös voimaa ja vertaistukea.
