null Töölön seurakunnan ”monitoimikeskus” ja ”hiljaisuuden keidas” aukeaa kauppakeskus Triplassa

Kun Pasilan aseman pääovista astuu sisään ja menee liukuportaita seuraavaan varsinaiseen kerrokseen, löytää Fokuksen. Sen suuri sali taipuu moneen käyttöön.

Kun Pasilan aseman pääovista astuu sisään ja menee liukuportaita seuraavaan varsinaiseen kerrokseen, löytää Fokuksen. Sen suuri sali taipuu moneen käyttöön.

Ajankohtaista

Töölön seurakunnan ”monitoimikeskus” ja ”hiljaisuuden keidas” aukeaa kauppakeskus Triplassa

Pasilan Mall of Tripla avautuu 17.10. Samalla avautuu Töölön seurakunnan tila, jota voi varata myös perhejuhliin.

Töölön seurakunta keräsi Facebookissa ihmisten toiveita siitä, millainen Triplaan avautuvan seurakuntatilan, Fokuksen pitäisi olla. Hyviä ideoita tulikin runsaasti.

”Yhteisöllistä toimintaa yksinäisyyttä vastaan.”

”Ei-kaupallinen saareke kaikenikäisten kohtaamispaikka, avoin tila ideoiden toteuttamiselle. Myös juttuseuraa sitä kaipaaville.”

”Hiljaisuuden keidas kaiken hälinän keskellä!”

”Toimintaa alle kouluikäisille lapsille iltaisin ja viikonloppuisin. Tyyliin Kannelmäen seurakunnan Jennyn mummola.”

”Nuorille avoimet ovet ja mielekästä, ohjattua toimintaa, keskusteluja viisaiden aikuisten kanssa.”

”Kaipaisin ihan perusmessua sunnuntai-iltaisin ja jonain arki-iltana iltahartautta.”

”Rukoilua ihmisten kanssa jotka sitä haluaa ja lauluhetkiä.”

”Maahanmuuttajain ja stadilaisten tapaamisia.”

”Jos voisi tulla sellaista osallistuvaa seurakuntameininkiä, missä seurakuntalaiset voisivat olla osallisina ohjelmissa?”

– Kysyimme ihmisiltä, mikä heitä elähdyttää ja mitä seurakunnan pitäisi tehdä Fokuksessa. Kaikesta siitä, mitä toivotaan, joudumme valitsemaan, sanoo Töölön seurakunnan Tripla-tiimin vetäjä, pappi Auvo Naukkarinen.

Fokus sijaitsee elokuvateatterin naapurina

Tripla on kolmen korttelin kokonaisuus Pasilassa. Siihen kuuluvat kauppakeskus Mall of Tripla, pysäköintilaitos, joukkoliikenneasema, asuntoja, hotelli ja toimistoja.

Töölön seurakunnan vuokratila Fokus sijaitsee palvelukerroksessa elokuvateatterin vieressä, autokoulua vastapäätä ja Suomen suurimman hotellin seinänaapurina, siis keskellä elämää.

Fokuksen 466:en neliömetriin mahtuu avoin kahvilatila ja kolme rauhallista ”sielunhoitohuonetta”, joista yksi toimii myös sakastina, keittiö sekä noin sadan hengen sali, jonka voi jakaa verhoilla. Fokuksen toimintaa on suunniteltu huolella jo pitkään niin Triplan toimijoiden kuin seurakuntalaistenkin kanssa.

Seurakuntalaiset voivat varata tilaa perhejuhliin

Uutta on ainakin se, että Fokuksessa työskentelee säännöllisesti kaksi perheneuvojaa. Perinteisen työn lisäksi he tarjoavat pop-up -perheneuvontaa eli mahdollisuutta lyhyeen arviointikäyntiin ja käyttävät muitakin kanavia perheiden tukemiseen, esimerkiksi podcasteja.

Perhekerhot ja koululaisten iltapäivätoiminta palvelevat Pasilan asukkaita. Nuorten kohtaamista on mietitty kauppakeskuksen väen, kaupungin nuorisotyöntekijöiden ja Aseman Lapset ry:n kanssa.

– Nähtäväksi jää, paljonko nuoria tulee radan varrelta Triplaan viettämään aikaa. Fokuksen tilat ovat kaikkien käytössä, emmekä voi irrottaa erillistä huonetta nuoria varten, vaan heitä ohjataan Pasilan ja kantakaupungin nykyisiin nuortentiloihin, Naukkarinen sanoo.

Fokuksessa työskentelee säännöllisesti kaksi perheneuvojaa.

Musiikkiohjelmaa on luvassa runsaasti syksyn mittaan, muskareista alkaen.

Koska Töölön seurakunnalla on jo neljä kirkkoa, Fokukseen ei ole suunniteltu säännöllistä messutoimintaa. Iltaehtoollisia aletaan kenties viettää ensi vuoden alusta.

Fokuksessa voidaan myös kastaa ja vihkiä. Seurakuntalaiset voivat myös varata tilaa perhejuhlia varten.

Kauppakeskuspappi palvelee

Triplassa sijaitseva Pasilan asema on valtava liikennesolmu, jonka läpi virtaa kymmeniä tuhansia ihmisiä päivässä. Kannattaako Pasilassa junaa odottavan työmatkalaisen poiketa Fokuksessa?

– Kyllä, hän voi käydä kahvilla, osallistua ohjelmiin, hiljentyä, jutella papin tai diakonin kanssa tai käydä pop-up -perheneuvonnassa, jos sellaista tarvetta on, Auvo Naukkarinen kertoo.

Tripla on myös tuhansien ihmisten työpaikka. Kauppakeskuspappi Piia Klemi verkostoituu Triplan 250 muun vuokralaisen kanssa ja voi jalkautua työpaikoille, jos sitä toivotaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.