null Nuorten Talo avattiin Kalliossa – yli satavuotiaassa puutalossa saa hengata, opiskella, hiljentyä, kokata ja pelata

Nuorisopappi Laura Huovinen (lattialla keskellä) laulaa karaokea punapaitaisen Aatos Ehnin ja muiden nuorten kanssa.

Nuorisopappi Laura Huovinen (lattialla keskellä) laulaa karaokea punapaitaisen Aatos Ehnin ja muiden nuorten kanssa.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Nuorten Talo avattiin Kalliossa – yli satavuotiaassa puutalossa saa hengata, opiskella, hiljentyä, kokata ja pelata

Taloon ovat tervetulleita kaikki 15–25-vuotiaat nuoret vakaumukseen, taustaan tai elämäntilanteeseen katsomatta.

Yli satavuotias koristeellinen, suojeltu puutalo Toisella linjalla on avannut ovensa perusteellisen remontin jälkeen. Se on nykyisin Nuorten Talo, ja sitä käyttävät etenkin Kallion, Töölön, Paavalin ja Lauttasaaren seurakuntien sekä Tuomiokirkkoseurakunnan nuoret. Kauempaakin saa tulla.

– Täällä käy hyvin erilaisia nuoria koko pääkaupunkiseudulta. Nuoret eivät enää kiinnity tietyn seurakunnan alueeseen vaan liikkuvat koulujen ja kavereiden vanavedessä laajasti. Me emme kysele taustoja, kertoo joulukuussa avatun Talon toiminnanjohtaja, nuorisopappi Laura Huovinen.

Kiinteistön tontteineen omistaa Helsingin seurakuntayhtymä.

Kursseja, pelejä, pastaa ja rukoushetkiä

Talo on sisältä paljon tilavampi kuin ulkoapäin näyttää.

Nuorten Talo sijaitsee Helsingin Kalliossa. Kuva Sirpa Patronen.

Nuorten Talo sijaitsee Helsingin Kalliossa. Kuva Sirpa Patronen.

Nuoret ovat olleet mukana suunnittelemassa rakennuksen käyttöä alusta asti, ja niinpä Talosta löytyy viihtyisien yhteistilojen lisäksi esimerkiksi pieni opiskeluhuone, pelihuone, biljardihuone, minisauna sekä soppi rauhallisia keskusteluja varten. Kellarikerroksessa sijaitsevat edelleen vanhaan halko- ja hiilivarastoon tehty kappeli sekä kunnon keittiö.

– Kallion nuorisotyö siirtyi kokonaan tänne isoskoulutusta ja yhteisöruokailua myöten. Nuoret laittavat täällä ruokaa joka torstai, Laura Huovinen mainitsee.

Muut seurakunnat pitävät isoskoulutuksensa ja riparikokoontumisensa vielä tällä kaudella vanhoissa tiloissaan, koska Talon remontti valmistui kesken kauden. Keväällä on tulossa isoskoulutusten yhteisiä tapaamisia ensiapu- ja sammutuskoulutuksen merkeissä.

Kappelissa nuoret pitävät iltarukoushetkiä, mutta sinne ei mahdu isoa porukkaa kerralla. Keskiviikkoiltaisin Talon väki lähtee Colamessuun Mikael Agricolan kirkkoon. Agricolaliikkeen suosittu messu valikoitui Talon viikkomessuksi.

Maailma ei enää rakennu niin, että auktoriteettiaikuinen ilmoittaa, mitä tehdään.

Kevään mittaan yksi tärkeä teema Talossa on vaikuttaminen. Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2019, että jokaiseen seurakuntaan tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmä. Tämä edistää nuorten osallisuutta ja vastuunkantoa. Talo järjestää helmikuussa vaikuttamistyön kurssin, jossa nuorilla on esimerkiksi mahdollisuus toimia työpajoissa kirkollisten ja yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa, globaalia näkökulmaa unohtamatta.

– Maailma ei enää rakennu niin, että auktoriteettiaikuinen ilmoittaa, mitä tehdään, Laura Huovinen kiteyttää.

Nuoret muuttivat toimintakulttuuria

Helsingin seurakuntayhtymässä on viime vuosina pyritty muuttamaan toimintakulttuuria. Yksi kantava idea on, että kirkko ei ole palvelulaitos, jossa työntekijät tuottavat palveluja ”asiakkaille”, vaan seurakuntalaiset ovat kirkko. He ovat osallisia ja ”omistajia”.

Laura Huovisen mielestä Talo on oiva esimerkki uudesta toimintakulttuurista.

– Nuoret elävät jo sitä maailmaa ja ovat tottuneet uudenlaiseen tekemiseen. Heillä ei ole auktoriteetin pelkoa tullessaan kirkkotiloihin, ja heidän on helpompi ottaa omistajuus kuin monen muun ryhmän.

Esimerkiksi viiden seurakunnan yhteisen nuorisoparlamentin 15–25-vuotiaat jäsenet ovat tehneet paljon kehitystyötä. He ovat sitoutuneet kirkkoon ja heillä on selkeä omistajuus ja kehitysnäky siitä, millainen kirkko on ja millainen sen pitäisi olla.

Niko Paavilainen, Ella Veistiö (seisomassa), Jutta Elomaa (istuu vasemmalla) ja Iiris Martiala viihtyvät Talolla.

Niko Paavilainen, Ella Veistiö (seisomassa), Jutta Elomaa (istuu vasemmalla) ja Iiris Martiala viihtyvät Talolla.

– Nuorisotyössä aikuisen tehtävä on olla tukena ja turvana, kun ratkaisuja etsitään. Aika syvistä kysymyksistä tässä yhteisössä uskalletaan avoimesti jutella. Niitä ovat elämä ja kuolema, vanhemmista irtaantuminen, opiskelu, töihin meno, elämänhallinta, ympäristökysymykset, mielenterveysongelmat, kova kilpailu työ- ja opiskeluelämässä sekä monenlaiset ihmissuhdekuviot, Laura Huovinen sanoo.

Someaikana voi jutella milloin tahansa, ei vain Talon sohvalla arki-iltana, vaan WhatsAppissa silloin, kun asia on akuutti. Joku yhteisöstä vastaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.