null Uskontolukutaito muistuttaa medialukutaitoa – Uskot-foorumin uusi opas auttaa suunnistamaan yhä moniuskoisemmassa yhteiskunnassa

Uskontojen merkitys on kasvanut yhteiskunnassa, ja siksi uskontolukutaitoa tarvitaan kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kuvassa keskellä Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja ja USKOT-foorumin hallituksen jäsen Yaron Nadbornik.

Uskontojen merkitys on kasvanut yhteiskunnassa, ja siksi uskontolukutaitoa tarvitaan kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kuvassa keskellä Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja ja USKOT-foorumin hallituksen jäsen Yaron Nadbornik.

Ajankohtaista

Uskontolukutaito muistuttaa medialukutaitoa – Uskot-foorumin uusi opas auttaa suunnistamaan yhä moniuskoisemmassa yhteiskunnassa

Eri uskontojen merkitys yhteiskunnassa on lisääntynyt. Opas tarjoaa vinkkejä niiden huomioimiseen jokapäiväisissä tilanteissa.

USKOT-foorumi on julkaissut Uskontolukutaito – opas arjen kohtaamisiin -oppaan. Opas on luettavissa täällä

Uskontolukutaito tarkoittaa oppaan mukaan ”kykyä ymmärtää erilaisia uskontoja ja nähdä pintaa syvemmälle”. 

– Sitä voi verrata medialukutaitoon. On tärkeää, että uskonnot osataan asettaa oikeisiin yhteyksiinsä ja että ihminen voi seurata uskontoon liittyvää uutisointia ja keskusteluja ja pystyy arvioimaan niitä oikein, USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio sanoo. 

Opas tarjoaa vinkkejä uskontojen huomioimiseen jokapäiväisessä elämässä ja käsittelee yhteistyö- ja dialogitaitoja. Lisäksi oppaassa tarjotaan kurkistusaukko seitsemän uskonnon tapoihin sekä levinneisyyteen. 

Usein kiinnostus toisen uskontoa kohtaan koskee sitä, mitä ihmiset tekevät: tapoja ja rituaaleja, jotka ovat vain pintaa. 

– Opas on väline, joka raottaa pienen ikkunan uskontojen maailmaan. Toivottavasti se herättää tutkimaan asiaa ja pyrkimään aitoon yhteistyöhön, sanoo Melody Karvonen, joka on yksi oppaan kirjoittajista.

Karvonen on oppaassa mukana paitsi monikulttuurisuusasiantuntijana myös bahá’í-uskon edustajana. Bahá’í-uskon on perustanut Bahá’u’lláh vuonna 1863. Suomeen uskonto tuli 1930-luvulla. 

Suomalainen yhteiskunta on moniuskontoinen, joten monet tahot tavallisista ihmisistä kouluihin, viranomaisiin, poliitikkoihin ja yritysmaailmaan tarvitsevat uskontolukutaitoa. 

Uskontojen merkitys yhteiskunnassa on kasvanut ja kasvamaan päin. Muun muassa ministeriöt ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos pyytävät uskontoa koskevia lausuntoja kiihtyvään tahtiin USKOT-foorumilta. 

Mielestäni pitää pyrkiä ymmärtämään, mihin eri uskontokuntiin kuuluvat ihmiset uskovat.

– Kaksi vuotta sitten annoimme seitsemän lausuntoa vuoden aikana. Viime vuonna annoimme niitä jo 20, Katri Kuusikallio kertoo.   

Melody Karvosen mukaan ihmisten uskontolukutaidon taso on heikko. 

– Usein kiinnostus toisen uskontoa kohtaan koskee sitä, mitä ihmiset tekevät: tapoja ja rituaaleja, jotka ovat vain pintaa.  

– Mielestäni pitää pyrkiä ymmärtämään, mihin eri uskontokuntiin kuuluvat ihmiset uskovat. Silloin pitää olla kiinnostunut siitä, mitä nämä uskonnot ovat tuoneet maailmaan, ja miten ne ovat vieneet ihmiskunnan kehitystä eteenpäin. 

Uskontolukutaito – opas arjen kohtaamisiin -oppaan tekoa on rahoittanut Museovirasto. 

Suomen uskonnot ja uskonnolliset yhdyskunnat lukuina

• Vuonna 2019 Suomessa oli 145 itsenäistä rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa.

• Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko eivät ole rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia.

• Rekisteröityjen yhdyskuntien kokonaisjäsenmäärä oli vuonna 2019 noin 97 700 eli 1,7 prosenttia väestöstä. 77 prosenttia jäsenistä kuului kristillisiin tai kristillistaustaisiin yhdyskuntiin.

• Suurimpia yhdyskuntia olivat vuonna 2019 Jehovan todistajat (17 083), Suomen Vapaakirkko (14 944), Katolinen kirkko Suomessa (14 224). 

• Suomen Helluntaikirkossa jäseniä oli viime vuoden lopussa 12 293. Koko helluntaiherätyksessä jäseniä oli kaiken kaikkiaan viime vuoden lopussa 43 942. 

• Islamilaisia yhdyskuntia oli 50 vuonna 2019. Vuonna 2020 rekisteröityjen jäsenten määrä oli yhteensä 19 347. Suurin osa muslimeista ei kuulu mihinkään rekisteröityyn islamilaiseen yhdyskuntaan. Heitä arvellaan Suomessa olevan 110 000–120 000.

• Buddhalaisia on Suomessa arviolta 15 000–20 000. Vuonna 2020 vain 1862 oli rekisteröitynyt uskonnollisiin yhdyskuntiin. 

• Juutalaisia on Suomessa yli 2000. Helsingin juutalaiseen seurakuntaan kuului vuonna 2020 noin 1000 ihmistä.

• Iso osa uskonnollisista yhteisöistä toimii yhdistyksinä. Uskonnot Suomessa -tietokannassa on noin 1000 uskonnollista tai uskonnollistaustaista yhdistystä. Noin puolet yhdistyksistä on kristillisiä. Erilaisia new age ja henkisen kasvun yhteisöjä on noin 100.

Lähteet: Uskonnot Suomessa, Uskontolukutaito – opas arjen kohtaamisiinSuomen helluntaikirkko.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.