Kirkoissa soi kaiken kesää – Helsingissä on tarjolla 107 pääsymaksutonta Urkukesän konserttia ja 12 Metrolla musiikkiin -konserttia
Kesäiltana tai keskellä päivää voi piipahtaa kirkkoon kuulemaan ihan erilaista musiikkia kuin tavallisesti.
Helsingin Urkukesä tuo keskustan kirkkoihin yhteensä 107 konserttia.
– Urkumusiikki on kaiken keskiössä, mutta ohjelma sisältää myös kuorojen ja kamarimuusikoiden esiintymisiä. Mukana on useita ulkomaalaisia taiteilijoita. Kuutena päivänä viikossa järjestettäviin konsertteihin on vapaa pääsy, sanoo Urkukesän tuottaja Markku Rämö Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnasta.
– Kun musiikin ystävät muina päivinä löytävät herkkuja Urkukesän hienoista konserteista, tiistaipäivinä voi ottaa metron alle ja päätyä Itä-Helsingin vehreisiin maisemiin ja Metrolla musiikkiin -konsertteihin, komppaa toisen sarjan tuottaja, Vartiokylän seurakunnan kanttori Katri Vanhamäki.
Kehottaisin valitsemaan alkuun jonkin 20–30 minuuttia kestävän matinea-tyyppisen päiväkonsertin.
– Markku Rämö
– Tulossa on monipuolinen ja korkeatasoinen sarja. Eri instrumentalistit, soitinyhtyeet ja kuorot ovat valmistelleet konsertteja eri teemojen ympärille. Esimerkiksi kansanmusiikkiyhtye Hertta, joka esiintyy Merirasti-kappelissa 18.6., on sekä visuaalisesti että kuulokuvaltaan varsin mielenkiintoinen, Vanhamäki mainitsee.
Metrolla musiikkiin -sarjaan kuuluu 12 konserttia vuoron perään Matteuksenkirkossa, Mikaelinkirkossa, Myllypuron kirkossa, Puotilan kappelissa ja Merirasti-kappelissa. Osa konserteista on kaksikielisiä.
68 lyhyttä päiväkonserttia
Urkukesän konserttipaikat ovat Tuomiokirkko sunnuntaisin ja Kallion kirkko maanantaisin. Keskiviikkoiltojen konsertit pidetään vaihdellen Vanhassakirkossa, Tuomiokirkon kryptassa ja Johanneksenkirkossa.
Mikä olisi tuottajien vahva suositus henkilölle, joka ei ole koskaan käynyt urkukonsertissa tai kamarikonsertissa?
– Kehottaisin valitsemaan alkuun jonkin 20–30 minuuttia kestävän matinea-tyyppisen päiväkonsertin. Niitä on tarjolla joka arkipäivä kello 12 eri kirkoissa sekä Five O’Clock Organ -sarja Johanneksenkirkossa tiistaisin klo 17. Näissä 68 konsertissa pääsee kevyemmin tutustumaan urkumusiikin mahtavaan maailmaan, Markku Rämö vinkkaa.
Katri Vanhamäen mukaan kevyempää helposti lähestyttävää klassista musiikkia kuulee esimerkiksi 6.8. Myllypuron kirkossa Meritähti-trion konsertissa.
– Myös Trio WaCavan konsertti 30.7. Puotilan kappelissa voisi toimia tässä. Se ammentaa aiheensa luonnosta, linnunlaulusta ja kansansävelmistä.
Uruissa on erilainen sointi ja viritys
Entä mitä tärppejä löytyy klassisen musiikin hevijuuserille?
Markku Rämö kannustaa heitä käymään eri kirkkojen iltakonserteissa ja keskittymään upeiden instrumenttien ominaisuuksiin. Jos vierailee kaikissa Urkukesän konserttikirkoissa kesän aikana, voi kuulla hyvin erilaisia sointeja. Esimerkiksi Kallion kirkon ranskalais-romanttiseen traditioon pohjautuvien lehteriurkujen sinfoninen sointi muistuttaa suurta orkesteria.
Vanhamäen vinkki on Rosetta Ensemblen konsertti Seconda prattica a tre Mikaelinkirkossa 25.6.
Kaikki nämä musiikilliset herkut ovat kesän mittaan tarjolla maksutta. Se on järjestävien seurakuntien ja seurakuntayhtymän tietoinen päätös ja yksi tapa käyttää kirkollisveroja yhteiseksi hyväksi. Kuluihin voi osallistua ostamalla käsiohjelman (7 tai 10 euroa).
Erityisesti keskustan kirkkojen konsertit kiinnostavat myös ulkomaalaisia turisteja. Urkukesä on saanut tukea myös Helsingin kaupungilta.Urkukesän avajaiskonsertissa helluntaisunnuntaina 9.6. klo 20 Tuomiokirkossa esiintyvät Aalto-yliopiston Dominante-kuoro johtajanaan Seppo Murto, urkuri Markku Hietaharju sekä sopraano Inka Kinnunen ja baritoni Risto Pulkamo. Konsertissa kuullaan muun muassa Faurén seesteinen ja herkkä Requiem-sielunmessu, joka on sovitettu uruille, kuorolle ja solisteille.
Helsingin Urkukesä 9.6.–21.8.
Metrolla musiikkiin 4.6.–27.8.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Vartiokylän kirkkoon tulee virtuaaliurut – hinta yli viisi kertaa halvempi kuin perinteisillä uruilla
AjankohtaistaVirtuaaliurkuihin voidaan tallentaa useiden instrumenttien äänet. Tämä antaa lisämahdollisuuksia kanttoreille.