null Naatus: Venäläisten miesten on aika avata suunsa

Puheenvuorot

Naatus: Venäläisten miesten on aika avata suunsa

Häpeää ei pääse pakoon. Venäläiset joutuvat vielä kohtaamaan sen.

Jo satojatuhansia miehiä on paennut Venäjältä liikekannallepanon jälkeen. Myös Suomessa joukkopako näkyy. Pakenevat ihmiset ovat hämillään ja peloissaan, mutta taatusti myös häpeissään.

Jokainen ihminen ansaitsee elää. Ketään ei voi vaatia antautumaan sattumanvaraiselle väkivallalle ja vuosien vankeudelle, saatikka edellyttää hänen tappavan muita ihmisiä.

Maansa jättäneistä venäläisistä miehistä alkaa muodostua yhteisöjä, joiden kritiikkiä sotaa kohtaan on kaikin tavoin tuettava. Heille on annettava mahdollisuus vastustaa sotaa tavoilla, joita vapaat demokratiat tarjoavat.

Toisen maailmansodan opetuksista suurin on tämä: natsit eivät saaneet vaaleissa koskaan enemmistöä, vaan heidän valtansa perustui muiden passiivisuuteen.

Tähän asti Venäjän sodan vastustamisessa aktiivisimpia ovat olleet Ukrainasta paenneet: ennen kaikkea naiset ja nuoret. Nyt on venäläisten miesten vuoro. On aika astua sivullisuudesta pois ja myönnettävä, että maan väkivaltaisen suurvaltafantasian mahdollistajia ja toteuttajia ovat venäläiset itse. Muita on turha syyttää.

Kukaan venäläinen ei pääse pakoon sitä häpeää, että on myös henkilökohtaisesti omana itsenään vastuussa siitä, mitä on tapahtunut ja siitä mitä tästä lähtien tapahtuu. Venäjä ei muutu ennen kuin se perkaa historiansa ja myöntää virheensä.

Toisen maailmansodan opetuksista suurin on tämä: natsit eivät saaneet vaaleissa koskaan enemmistöä, vaan heidän valtansa perustui muiden passiivisuuteen. Tämä sama riivaa myös venäläisiä.

Sotaa operoivia saadaan hyvällä tuurilla vastuuseen, mutta kun on tapahtunut mittaamattomia kauheuksia, ei niitä voi kokonaan korjata.

Venäläisiä kohtaan on vallalla kostomieliala, josta ei ole kenellekään mitään hyötyä. Kosto ei koskaan toimi, eikä se sellaisenaan toteudu. Sotaa operoivia saadaan hyvällä tuurilla vastuuseen, mutta kun on tapahtunut mittaamattomia kauheuksia, ei niitä voi kokonaan korjata. Voi vain aloittaa alusta. Siinä tilanteessa Ukraina ja Venäjä ovat sodan jälkeen.

Jos haluamme tukea Venäjän muutosta, tuemme Ukrainan lisäksi tavallisia venäläisiä. Ja olemme heidän rinnallaan vastustamassa sotaa, kun he vain astuvat ensimmäisen askeleensa uudenlaisen venäläisyyden puolesta.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Naatus: Nälällä kidutettujen jälkeläiset tappavat nyt ukrainalaisia

Puheenvuorot

Gulag-leirijärjestelmä oli yhtä olennainen osa Neuvostoliittoa kuin keskitysleirit natsi-Saksaa. Olen alkanut ymmärtää venäläisiä uppoutumalla Gulagiin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.