null Naatus: Kun naisvaltainen hoitoala vaatii lisää palkkaa, sukupuoli yritetään häivyttää

Puheenvuorot

Naatus: Kun naisvaltainen hoitoala vaatii lisää palkkaa, sukupuoli yritetään häivyttää

Hoitajat eivät enää tyydy huonoihin olosuhteisiin ja huonompaan palkkaan kuin vastaavaa koulutustasoa edellyttävissä miesvaltaisissa töissä.

”Eivät naiset saa sen takia huonompaa palkkaa, että ovat naisia, vaan siksi, että ovat valinneet huonommin palkattuja töitä.” Kuulostaako tutulta?

Näin moni keskustelija on tottunut kuittaamaan väitteet naisten huonommista ansioista ja niiden kehittymisestä. Tämä väite onkin toiminut melko kätevästi jonkinlaisena muuttumattomana luonnonlakina.

Juuri nyt asiat ovat toisin. Hoitajien työtaistelu on paljastanut karulla tavalla, että vaatimuksiin vastataan niin kuin oikeuksiaan vaativille naisille on ollut aina tapana vastata: Suu kiinni ja hoida hommasi.

Joskus se toimi, ja oven takana odotti uusia tulijoita, jos entiset lähtivät. Tällä hetkellä tilanne on toinen. Hoitoalalle ei riitä väkeä ja siellä työskentelevät uupuvat työkuorman, huonon palkan, arvostuksen puutteen ja työolosuhteiden vuoksi. 

Silti vastaus ei ole, että totta puhut, hoidetaan homma. Markkinoista ei olekaan mitään hyötyä, kysynnän ja tarjonnan laki ei toimi ollenkaan. Vanhuksille ei riitä hoitajia, lasten vuosirokotukset laahaavat, päivystykset ovat kriisissä. Tämä kaikki oli tiedossa jo ennen koronaepidemiaa, ja nyt sitä ei voi olla enää kukaan huomaamatta. 

On alkanut tuntua ikävästi siltä, että hoitajathan ovat tosissaan.

Kun niin sanottu naistyö ei enää kiinnosta naisia ilman asiallisia työoloja ja palkkaa, on koko yhteiskunta jumissa ja hämillään. Solidaarisuus on rapissut työtaistelun myötä. On alkanut tuntua ikävästi siltä, että hoitajathan ovat tosissaan. Hehän ihan todella vaativat kunnollista muutosta. Naisvaltainen ala ei enää tyydy siihen, että näissä hommissa nyt vain on luonnonlaki tyytyä huonoihin olosuhteisiin ja tienata vähemmän kuin vastaavaa koulutustasoa edellyttävissä miesduuneissa.

Työtaistelun tiimellyksessä sukupuolen nostavat keskusteluissa esille enää vain hoitajien puolesta puhuvat. Vastustajat ovat hiljaa, koska heidän perusargumenttinsa on viety. Palkkaus on kuin onkin sukupuolikysymys.


Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.