null Naatus: Kirkko hivuttautuu lähemmäksi sukupuolineutraalia avioliittoa

Puheenvuorot

Naatus: Kirkko hivuttautuu lähemmäksi sukupuolineutraalia avioliittoa

Vaalikoneen vastaukset osoittavat, että sateenkaarihäiden vastustus vähenee.

Jos helsinkiläiset seurakuntavaaliehdokkaat päättäisivät kirkon linjan, sukupuolineutraalien kirkkohäiden sinetöinti ratkeaisi saman tien. Tämä olisi mahdollista, koska 74 prosenttia helsinkiläisistä ehdokkaista kannattaa sukupuolineutraalia kirkollista vihkimistä.

Sen sijaan koko Suomen ehdokkaiden 54 prosentin kannatus ei siihen vielä riittäisi. Voi siis ennakoida, että asia ei etene vielä toukokuussa 2024, kun seuraava kirkolliskokous aloittaa työskentelynsä. Kokouksen päätöksissä nimittäin tarvitaan kolme neljäsosan kannatus.

Juna kulkee kuitenkin vääjäämättömästi eteenpäin, sillä vuonna 2019 senhetkisistä luottamushenkilöistä vain 35 prosenttia kannatti samaa sukupuolta olevien vihkioikeutta.

Aiemmin on kuitenkin käynyt niin, että ne jotka vastustavat sateenkaarihäitä, ovat muita ahkerampia äänestäjiä.

Ja vielä ei ole äänestetty. Emme siis tiedä, mihin suuntaan tämä lukema kallistuu, kun luottamushenkilöt on valittu marraskuun vaaleissa. Ellei ihmeitä tapahdu, kirkko hilaa joka tapauksessa itseään taas lähemmäs päivitettyä teologista ymmärrystä ja seurakuntalaisten enemmistön näkemystä.

Aiemmin on kuitenkin käynyt niin, että ne jotka vastustavat sateenkaarihäitä, ovat muita ahkerampia äänestäjiä. Tämä vääristää edustuksellisuutta, kun kaikkia koskevat päätökset tehdään vähemmistön mieltymysten mukaan. Jos kirkko tuntuu etäiseltä, se voi johtua tuosta seikasta.

Tämä muuttuu vain sillä, että jokainen jäsen äänestää marraskuussa omien arvojensa ja näkemystensä mukaisesti. Myös piispoilta kaivataan tiukkoja johtopäätöksiä ja tekoja vaalien hengen mukaisesti.

Piispojen työpöydällä on tavoite löytää tähän kysymykseen ratkaisu. Vaikka piispat eivät varsinaisesti ratkaise perusongelmaa, heidän mielipiteillään on paljon painoarvoa. Kirkolliskokouksessa pappien osuus päätöksenteossa on yli 40 prosenttia, joten piispojen ratkaisuehdotuksella pitäisi olla vaikutusta ainakin papistoon.

Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.