null Naatus: Suomalaisten kriisinsietokyky on surkea, ja siksi poliitikkojemme tärkein tehtävä on lohdutella aikuisia ihmisiä

Puheenvuorot

Naatus: Suomalaisten kriisinsietokyky on surkea, ja siksi poliitikkojemme tärkein tehtävä on lohdutella aikuisia ihmisiä

Energia ei juuri nyt riitä kaikkeen, mitä haluaisimme, mutta sen hyväksyminen tuottaa vaikeuksia.

Ukrainalaiset kuolevat koteihinsa venäläisten raketti-iskuissa, mutta muualla Euroopassa kiukutellaan, kun joku edes väläyttelee sähkökatkoja. Puheet energian säästämisestä käännetään siihen, miten kaikin tavoin valtioiden pitää koettaa kuitata nousevat kustannukset.

Kun kriisinsietokyky on tätä tasoa, se on surkea. Enimmillään suomalaisten sähkölaskujen nousu on kenties tuhansia euroja. Useimmat meistä selviävät paljon vähemmällä. Siinä sitten saa miettiä, vähentääkö porealtaan vai saunan lämmitystä. Vai jättääkö jopa jonkin viikonloppureissun tekemättä.

Sähkölaskun nousu kirpaisee kunnolla vain vähävaraisia, mutta päätökset tehdään rikkaiden ehdoilla, koska tukien kunnollinen kohdentaminen köyhille veisi liian kauan. Sitä ennen se aiheuttaisi loputtoman riitelyn siitä, kuka oikeastaan onkaan köyhä. Helpoimmalla selviää, kun antaa rahaa myös sinne, mistä kuuluu kovin meteli.

Poliitikkojen tärkein tehtävä tällä hetkellä on lohdutella aikuisia ihmisiä.

On kuin koronakriisistä ei olisi opittu mitään: tarvitsemme jatkuvaa kädestä pitämistä, kun maailma ei ollutkaan ikuisesti turvallinen ja ennustettava.

Poliitikkojen tärkein tehtävä tällä hetkellä on lohdutella aikuisia ihmisiä. Emme millään suostu hyväksymään, että energiaa ei juuri nyt saada Eurooppaan niin paljon, että se riittäisi kaikkeen siihen, mihin me sitä käytämme. Tämä ei muuksi muutu, vaikka saisimme kuinka monta ylimääräistä lapsilisää. Ainoa vaihtoehto on kuluttaa vähemmän.

Mukavuudenhalu on eurooppalaisille niin tärkeä arvo, että sen pelätään kääntävän ihmisten mielet Ukrainan tukemista vastaan. Tämän kortin varaan kyyninen Putin on laskenut jo aikapäiviä sitten. Eurooppalainen antaa mieluummin Ukrainan mennä kuin luopuu lämpimistä suihkuistaan.

Nyt meidän pitäisi pystyä osoittamaan, että olemme valmiit tinkimään energiankulutuksesta, kun toisessa vaakakupissa on sota. On korkea aika lopettaa turha kitinä.


Kirjoittaja on viestijä, kestävyysjuoksija ja kirkon uskollinen palvelija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.