Nadia tekee nyt iloisesti töitä – työelämän alkuun tarvittiin kirkon ja Klubitalon apua
Helsingin seurakuntayhtymän Työtä kohti -hanke on tarjonnut monille nuorille, pitkäaikaistyöttömille ja kuntoutujille pätkätyötä.
Tarjoilijaksi valmistunut Nadia Hynninen työskentelee perjantaisin Pakilan seurakunnan Waste and Feast -lounaspaikassa. Pääruoka valmistetaan hävikkiaineksista Itäkeskuksen Matteuksenkirkon Waste and Feast -ravintolassa. Hynninen valmistaa salaatin, jos vihanneksia saadaan ylijäämälahjoituksena, leikkaa leivät ja pullat tarjolle, keittää kahvit, täyttää vesikannut ja tiskaa astiat.
Hänellä on taskussaan kaksi muutakin osa-aikaista työsopimusta ravintola-alalta.
– Olen nyt onnellisesti työelämässä, 33-vuotias Hynninen hymyilee.
Siitä hän kiittää Klubitaloa ja kirkkoa. Klubitalo on mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostama tasavertainen yhteisö, joita on Suomessa 23. Voimavarat, osallisuus, toivo ja merkityksellisyys ovat Klubitalon toiminnan johtotähtiä.
Kun Nadia Hynninen oli sairas, hän hakeutui Itä-Helsingin Klubitalolle päästäkseen ihmisten ilmoille. Ensin hän kävi talolla kahdesti viikossa, sitten koko viikon. Klubitalolla toipumista edistetään työnteolla, joko toimistoyksikössä tai ravintolayksikössä, ja Hynninen työskenteli molemmissa.
Sairautensa takia Hynnisellä oli pitkiä työttömyysjaksoja eikä mitään tutkintoa. Kesken jäivät lukio, merkonomi- ja elektroniikkaopinnot, ja hänen ainoa työkokemuksensa oli kesäapulaisena kirjastossa.
Seurakuntien pätkätöiden avulla avoimille työmarkkinoille
Nadia Hynninen on yksi niistä yli 70 henkilöstä, jotka ovat saaneet pätkätyötä seurakunnista Helsingin seurakuntayhtymän Työtä kohti -projektin kautta. Kesäkuussa 2015 alkaneen projektin tarkoituksena on työllistää nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä ja auttaa heitä pääsemään avoimille työmarkkinoille.
– Alku oli tunnustelua, mutta nyt on päästy vauhtiin. Tämän vuoden aikana on solmittu 32 työsopimusta. Kaikkiaan 3,5 vuoden aikana työsopimuksia on tehty 72, kertoo projektityöntekijä Tarja Koivumäki.
Kirkko on avannut minulle oven työelämään.
– Nadia Hynninen
Tyypillisiä työtehtäviä ovat kahvila- ja keittiöapulainen, kerhojen apuohjaaja sekä diakonia-avustaja. Uusiakin tehtäviä on löytynyt, kuten tulkkausavustajan tehtävät.
– Seurakunnista on löytynyt oikeita, mielenkiintoisia töitä. Työntekijät ovat voineet harjoitella päivärytmiä ja työelämätaitoja sekä kokea osallisuutta. Moni on siirtynyt työelämään, tiivistää Koivumäki.
Mistä sitten työntekijät ovat löytyneet? Kirkon oman toiminnan kautta, lähinnä vapaaehtoistyön ja diakoniatyön kautta. Seurakuntayhtymän tärkeä yhteistyökumppani jo ennen Työtä kohti -hanketta on ollut Klubitalo, jonka kautta mielenterveyskuntoutujat ovat voineet saada tuntumaa työelämään avustavissa tehtävissä.
Myös Espoon ja Vantaan seurakunnat työllistävät
Seurakunnissa on ollut töissä useampiakin työllistettyjä kuin nuo 72 henkilöä, koska jotkut seurakunnat työllistävät itse suoraan. Työtä kohti -hanke kouluttaa seurakuntia työllistämisasioissa ja hoitaa erilaisiin tukiin liittyvät asiat. Hanke käyttää palkkauskuluihin tänä vuonna 100 000 euroa.
Kaupungin kanssa on viriämässä enemmän yhteistyötä. Työllisyyspolkuja voidaan suunnitella yhdessä.
Myös Espoon seurakunnissa on osatyökykyisiä työntekijöitä sekä määräaikaisissa että pysyvissä työsuhteissa. Lisäksi seurakunnissa toteutuu säännöllisesti eri alojen määräaikaisia työkokeiluja sekä työelämään tutustumisjaksoja. Työkokeiluja järjestetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Vantaalla seurakuntayhtymä työllistää osatyökykyisiä eri yksiköissä. Se työllistää mielellään harjoittelijoita ja työkokeilijoita, jotta seurakunta voisi olla mahdollisimman monelle väylä työelämään.
Pienin askelin eteenpäin
Kun Nadia Hynnisen kunto koheni, hän pääsi siirtymätyöhön Vartiokylän kirkolle. Hän laittoi iltapäiväkerholaisille välipalan valmiiksi viitenä päivänä viikossa.
Tutustuttuaan ammattikeittöön Hynninen innostui ravintola-alasta. Hän haki ja pääsi Stadin Ammattiopistoon tarjoilijalinjalle. Hynnisellä ei kuitenkaan ollut rahaa hankkia välttämättömiä opiskelutarvikkeita 600 eurolla. Klubitalo auttoi etsimään taloudellista tukea, jota löytyi diakoniatyöntekijän vastaanotolta.
– Kiitos kirkon, opiskelun alkaessa minulla oli ammattivaatteet, veitsisetti, kirjat ja muu tarpeellinen. Klubitalolaisten tuki ja tsemppi auttoivat paljon.
Viime kesäkuussa Nadia Hynninen juhli valmistumistaan tarjoilijaksi. Sitten hän alkoi tehdä työhakemuksia. Siinä auttoi Klubitalon työvalmentaja. Tuntui tosi hyvältä, kun useimpiin paikkoihin tuli haastattelukutsu. Nyt Hynninen summaa kokemuksensa näin:
– Olen opiskellut, saanut tutkinnon, työllistynyt ja saanut kavereita Klubitalon avulla. Kirkko puolestaan on avannut minulle oven työelämään.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Työkokeilussa etsitään nuorille polkuja työelämään
Ajankohtaista AjankohtaistaHeikossa työmarkkinatilanteessa olevat saavat työkokemusta, ohjausta ja tukea työnhakuun Työraiteet-hankkeessa.