null Näin parannetaan maailmaa: Matteuksenkirkolla avattu ravintola hyödyntää hävikkiruokaa ja työllistää nuoria

Kokki Matti Orava ja salityöntekijä Johanna Sademaa ovat Waste & Feastin vakituiset työntekijät.

Kokki Matti Orava ja salityöntekijä Johanna Sademaa ovat Waste & Feastin vakituiset työntekijät.

Ajankohtaista

Näin parannetaan maailmaa: Matteuksenkirkolla avattu ravintola hyödyntää hävikkiruokaa ja työllistää nuoria

Waste & Feast -ravintolan lounas maksaa kaksi euroa, mutta enemmänkin saa maksaa. Ylimääräinen raha menee diakoniatyöhön.

Itäkeskuksessa sijaitsevalle Matteuksenkirkolle avattiin perjantaina 12.1. hävikkiruokaravintola. Waste & Feast -nimisen ravintolan takana on Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyö Snellu.

Waste & Feastista saa lounaan kahdella eurolla, mutta ruoasta voi halutessaan maksaa esimerkiksi viisi tai kymmenen euroa.

– Ylimääräinen raha menee diakoniaruokailun tukemiseen. Se on helppo tapa tehdä hyvää, kertoo johtava erityisnuorisotyönohjaaja Mare Kinanen.

Kinusen mukaan idea hävikkiruokaravintolalle syntyi pari vuotta sitten, kun joukko suomalaisia diakoniatyöntekijöitä vieraili Roomassa. He tutustuivat paikalliseen ravintolaan, jota pyörittivät kehitysvammaiset ja jonka tuotteista suuri osa tuli lahjoituksina. Ravintola käytti hyväkseen myös hävikkiruokaa.

Waste & Feastissa työskentelee vakituisesti yksi kokki ja yksi salityöntekijä. Heidän lisäkseen ravintolassa on tarkoitus työllistää sellaisia nuoria, joiden on vaikea saada töitä.

– Meillä Snellussa on ollut haaveena löytää jokin tapa työllistää syrjäytyneitä ja vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia nuoria ja vankilasta vapautuvia, jotka olisi saatava työkokeiluun.

Menusta tulee kasvisvoittoinen

Osa Waste & Feastin käyttämistä raaka-aineista on tuottajilta ja kaupoista tulevaa ylijäämää. Tällä hetkellä ravintola käyttää yhteisiä raaka-ainekuljetuksia Lapinlahden sairaala-alueella toimivan hävikkiruokaravintola Loopin kanssa.

– Olemme vielä alussa. Aiomme tehdä sopimuksia alueellisten toimijoiden ja tuottajien kanssa. Sieltä ruoka tulee sitten suoraan, Mare Kinanen kertoo.

Tavoite on, että hävikkiruokalounaan raaka-aineista 60–70 prosenttia olisi ylijäämäruokaa. Aluksi tavoite ei todennäköisesti toteudu.

Waste & Feastin ruoka on kasvisvoittoista, mutta kahtena ensimmäisenä lounaspäivänä tarjolla on ollut kanaa ja jauhelihaa.

– Perjantaina kävi 40 ruokailijaa. Se on hyvin siihen nähden, että emme ole markkinoineet paljoakaan.

Jatkossa ravintolan mainoksia aiotaan jakaa muun muassa neuvoloihin ja sosiaalitoimen pisteisiin.

Mare Kinasen mukaan Waste & Feast -ravintoloista suunnitellaan ketjua. Oman ravintolan voivat perustaa kaikki seurakunnat ja kirkolliset tahot, jotka sitoutuvat kolmeen ehtoon: ravintolassa käytetään hävikkiruokaa, pidetään yllä ekologisia arvoja ja työllistetään heikossa työmarkkina-asemassa olevia ihmisiä.

Korjaus 16.1. kello 8.00: Tarkennettu kohtaa, joka kertoo hävikkiruokaravintola Loopin kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.