null Nähdyksi tuleminen antoi Nina Honkasen elämälle uuden suunnan

– Harva miettii kuolinvuoteellaan uraansa. Ansioluetteloa tärkeämpiä ovat hyvät hetket, jotka olemme saaneet jakaa läheisten kanssa, Nina Honkanen sanoo.

– Harva miettii kuolinvuoteellaan uraansa. Ansioluetteloa tärkeämpiä ovat hyvät hetket, jotka olemme saaneet jakaa läheisten kanssa, Nina Honkanen sanoo.

Hyvä elämä

Nähdyksi tuleminen antoi Nina Honkasen elämälle uuden suunnan

Kirjailija ja seksuaalikasvattaja Nina Honkasen mukaan nähdyksi, kuulluksi ja kosketetuksi tuleminen on ihmisen syvin tarve.

Nina Honkanen kirjoittaa parhaillaan kolmatta romaaniaan. Se kertoo kahden ystävän tarinan. Toinen yrittää päästä hengestään, toinen yrittää pysyä hengissä. Silmät hymyilevät, kun Honkanen kertoo löytäneensä kirjoittamiseensa uudenlaista rohkeutta.

– Olen luvannut itselleni olla enää pelkäämättä mitään tai ketään, hän sanoo.

Samaan aikaan Honkasen ensimmäisestä, vuonna 2002 ilmestyneestä Gladiaattori-romaanista on tekeillä elokuva. Elokuvateollisuuden arvaamattomuuden tunteva Honkanen pitää kuitenkin jalat tiukasti maassa eikä sano asiasta enempää.

– Satakuntalainen pessimisti ei pety. Uskon leffan todeksi vasta sitten, kun esirippu nousee.

Onneksi minulla oli voimia mennä kohti valoa, vaikka ei ollut helppo päätös aloittaa taas alusta.
Nina Honkanen

Perheneuvonta pelasti kaksi

Vuosi sitten Honkanen eli yhtä elämänsä raskaimmista vaiheista. Tuoreen avioeron jälkeen pettymys itseen oli kova. Vaikeimpina hetkinä hän itki suihkussa, koska ei halunnut lastensa kuulevan.

– En halua, että minun ongelmistani tulee lasteni ongelmia. Toki lapsiin valuu aina jotain omien vanhempien valinnoista, Honkanen sanoo.

Ennen eroa Honkanen ja hänen puolisonsa kävivät kirkon perheneuvonnassa. Pariskunta halusi selviytyä yhdessä, mutta Honkasen mukaan liiton dynamiikka oli kummallekin vahingollinen.

– Vaikka perheneuvonta ei pelastanut avioliittoamme, se pelasti kuitenkin kaksi ihmistä ja heidän lapsensa.

Honkanen oli kokenut avioeron kahdesti aikaisemmin, mutta ne eivät olleet niin raskaita kuin tämä. Nuorempana elämä tuntui avaavan yhden oven samalla, kun toinen sulkeutui.

– Viittäkymmentä lähestyessä ihminen tajuaa elämän rajallisuuden. Onneksi oli voimia mennä kohti valoa, vaikka ei ollut helppo päätös aloittaa taas kaikki alusta.

Selviytymisessä on auttanut pitkä psykoterapia, jonka Honkanen kävi 2000-luvun alkuvuosina. Terapiassa Honkanen opetteli katsomaan itseään armollisesti ja näkemään myös elämän tärkeät onnistumiset.

– Minulla on neljä ihanaa poikaa sekä toimiva yhteisvanhemmuus heidän toisen vanhempansa kanssa. Olen myös terve ja työkykyinen. Se on etuoikeutettu ja onnellinen tilanne.

Takausvelalliseksi 18-vuotiaana

Terapeutti avasi Honkasen elämäntarinaan uuden näkökulman: kaikkien vastoinkäymisten jälkeen hän oli vielä hengissä ja järjissään. Terapiassa Honkanen ymmärsi, että hänessä on sisäistä joustavuutta ja pelottomuutta, jonka perusta on rakentunut jo varhaislapsuudessa. Se on auttanut selviytymään vaikeista tilanteista.

Lapsuuden perintöä oli myös voimakas vastuuntunto, sisäinen ääni, joka sanoi, että ”sun pitää Nina hoitaa nää jutut”.

Honkanen syntyi yrittäjäperheen esikoiseksi. Vanhempien vahva työeetos tarttui, ja viisivuotiaana Honkanen osasi jo keittää perunat, pyörittää lihapullat ja huolehtia pikkuveljestä.

– Lapsuuteni oli kuitenkin onnellinen. Perhe piti tiiviisti yhtä, eikä kodissa ollut siinä vaiheessa vielä suurempia virtahepoja.

Idylli särkyi vuonna 1986. Vanhempien perheyritys meni konkurssiin, ja pian sen jälkeen isä kuoli ja äiti sairastui. Kaiken keskellä Honkanen kantoi huolta pienemmistä sisaruksista.

Pian Honkanen sai maksettavakseen isot takausvelat, sillä 18 vuotta täytettyään hän oli taannut perheyrityksen lainat. Honkanen on maksanut perheyrityksen velkoja 31 vuoden ajan, ja urakka on vihdoin loppusuoralla.

– Nuoren tytön ottaminen takaajaksi oli vastuutonta sekä pankilta että vanhemmiltani. Minulla voisi olla nyt miljoonakämppä Ullanlinnanmäellä, mutta asun vuokralla ja huonekalut ovat ystävien vanhoja tai kirpputorilta. En ole kuitenkaan koskaan kokenut jääväni jostakin paitsi.

– On vaikea ymmärtää, miksi jotkut kokevat voivansa määritellä, ketkä saavat rakastaa toisiaan, mennä naimisiin ja saada lapsia, Nina Honkanen sanoo.

– On vaikea ymmärtää, miksi jotkut kokevat voivansa määritellä, ketkä saavat rakastaa toisiaan, mennä naimisiin ja saada lapsia, Nina Honkanen sanoo.

Korvaamaton nähdyksi tuleminen

Marraskuussa 1996 Honkanen jätti silloisen työnsä Yleisradiossa ja muutti Porvooseen. Toimittajan porvoolaistuminen huomattiin paikallisissa taidepiireissä, ja Honkanen sai kutsun taideyhdistyksen pikkujouluun.

Juhlapaikan ovella hän tapasi kirjailija Jussi Kylätaskun ja tämän puolison Liisa Voiman. Tapaaminen kuuluu lasten syntymisen rinnalla Honkasen elämän merkittävimpiin hetkiin.

Pian Kylätasku teki hänelle pysäyttävän kysymyksen: ”Väitätkö, ettet ole kirjoittanut mitään?”

Honkanen änkytti jotakin vastaukseksi ja antoi lopulta tekstejään luettavaksi. Siitä lähtien hänen päivänsä alkoivat kirjailijan aamupuhelulla. "Onhan kahvinkeitin tippumassa, lapset koulussa ja tietokone auki", Kylätasku kannusti.

– Jussi ei katsonut minua tyttärenä, äitinä tai naisena, vaan näki, kuka oikeasti olen. Tuo kokemus on ollut korvaamaton, enkä olisi tämä ihminen tai kirjailija ilman häntä, Honkanen sanoo.

Kohti uutta ammattia

Viime vuoden elokuussa Honkanen uppoutui kirjoittamistyöhön, kuten hän on tehnyt säännöllisesti kahden vuosikymmenen ajan. Työn alla oli ihmisen seksuaalisuutta käsittelevä tietokirja Onnelliseksi – seksuaalisuus läpi elämänkaaren.

Honkanen valmistui vuonna 2015 seksuaalikasvattajaksi suoritettuaan Sexpo-säätiön seksuaalikasvatuksen opinnot. Samaan aikaan hän suoritti myös psykoterapeutin koulutuksen edellyttämät lisäopinnot Helsingin yliopistossa. Tulevaisuuden tavoitteena on pätevöityminen seksuaaliterapeutiksi.

Kipinä uuden ammatin opiskeluun heräsi keskustelussa, jonka Honkanen kävi raumalaisen ystävän pihakeinussa muutama vuosi sitten. Ystävä sanoi yllättäen, että Honkasesta tulisi hyvä seksuaalineuvoja.

Nuorena pitkät ja vaativat opinnot eivät olleet Honkaselle mahdollisia. Honkanen oli menettänyt luottotietonsa takausvelkojen vuoksi eikä voinut hakea opintolainaa.

Opiskeluala on Honkaselle luonteva valinta, sillä häntä on luonnehdittu romaanikritiikeissä umpirealistiseksi psykologiseksi kirjailijaksi.

– Seksologian ja psykologian opinnot vuotavat suoraan kirjailijan työhöni ja kirjoittaminen opintoihini. Molemmissa on kyse ihmisen havainnoimisesta ja tutkimisesta.

Tästä on kyse seksuaalisuudessa

Seksuaalikasvattajaopinnot avasivat Honkasen silmät sille, miten iso ja keskeinen osa ihmisyyttä seksuaalisuus on. Samanaikaiset yliopisto-opinnot johtivat toiseen havaintoon.

– Kysymys ”kenen kanssa, missä ja miten” on tatuoitu syvälle meihin jokaiseen. Akateemisessa maailmassa ihmisen seksuaalisuus on kuitenkin huutanut poissaolollaan Freudin viettiteoriaa lukuun ottamatta. Onneksi tilanne muuttuu pikku hiljaa paremmaksi, Honkanen sanoo.

Onnelliseksi-kirja käsittelee muun muassa halun anatomiaa, fantasioita, vammaisten seksuaalisuutta ja seksuaalista kaltoin kohtelua. Kirja perustuu sitä varten tehtyihin haastatteluihin ja kuulijakirjeisiin, joita 16–92-vuotiaat suomalaiset lähettivät Honkasen toimittamaan ohjelmaan Yle Radio Suomessa.

Seksuaalikasvatus on Honkasen mukaan parhaimmillaan kokonaisvaltaisen seksuaalisuuden sanoittamista, myyttien purkua sekä turhan häpeän ja syyllisyyden poistamista.

– On vaikea ymmärtää, miksi jotkut kokevat voivansa määritellä, ketkä saavat rakastaa toisiaan, mennä naimisiin ja saada lapsia.

Honkanen korostaa, että seksi on vain osa seksuaalisuutta, jonka toteutumiseen kuuluu tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja kosketetuksi. Toive läheisen läsnäolosta jatkuu läpi elämänkaaren, olipa kyseessä pikkulapsi, teini, ruuhkavuosia elävä perheenäiti tai kuusikymppinen poromies.

– Tämä on sitä seksuaalisuutta. Siinä on kyse omien sokeiden pisteiden valaisemisesta ja toisen kohtaamisesta, ei sen kummemmasta.

Toista video

Kuka?

Nina Honkanen, 49, on Raumalla kasvanut ja Helsingissä asuva kirjailija, käsikirjoittaja ja seksuaalikasvattaja. Hän on neljän 7–30-vuotiaan pojan äiti.

Mitä?

Tietokirja Onnelliseksi – seksuaalisuus läpi elämänkaaren (Siltala) ilmestyi keväällä 2017. Honkanen on kirjoittanut mm. romaanit Gladiaattori – 3450 g elämästä vasemmalla ja Joka kymmenes vuosi (WSOY) sekä dokumentti- ja fiktiokäsikirjoituksia televisiolle ja radiolle.

Motto?

En ehkä tiedä, mitä elämältä haluan. Mutta olen oppinut kantapään kautta, mitä en halua omaan tai läheisteni elämään. Tärkeintä on antaa hyvän kiertää.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ujoudesta tuli nuorisotyönohjaaja Mikko Saaren työkalu

Hyvä elämä

Kun Töölön seurakunnan yökahvilan ovet aukeavat, Mikko Saari kättelee kaikki. Illan jälkeen hän istuu yksin kotonaan oranssissa huoneessa ja kuuntelee mättöheviä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.