Yksin asuva Sakari Närvänen, 90, selättää korona-ahdistuksen kirjoittamalla – ”Kun jylläävät ajatukset puretaan paperille, ne eivät enää kuormita mieltä”
Vantaalaisen Närväsen mielestä ajatuksia ei kannata hautoa, vaan niitä pitää säännöllisesti purkaa, jolloin ne eivät kuormita mieltä.
Suomessa on vakavan koronavirustaudin vuoksi riskiryhmiin kuuluvia eri-ikäisiä ihmisiä yli miljoona. Epidemian torjumiseksi koko yhteiskunta on ollut viikkokausia pysähdyksissä, ja monissa ammateissa ihmiset ovat siirtyneet etätöihin.
Myös vantaalainen eläkeläinen Sakari Närvänen elää tällä hetkellä elämää eristyksissä. Hänellä on omasta työelämästään jäänyt käyttöön yksi pieni vinkki, kuinka eristyksen aiheuttamia paineita voi purkaa: kannattaa ottaa kynä ja paperia ja kirjoittaa omia tuntemuksia paperille.
Aikoinaan kun olin muutaman vuoden komennuksella Etiopiassa, kirjoitin 900 liuskaa omia tuntemuksiani.
– Kirjoittamisen etu on siinä, että kun aivoissa jylläävät ajatukset puretaan paperille, ne eivät enää samalla tavalla kuormita ja askarruta enää mieltä, Närvänen sanoo.
Lastenklinikan sairaalakemistinä 35 vuotta kestäneen uran tehnyt biokemian tohtori Närvänen suosittelee ajatusten inventaariota muutenkin elämäntavaksi.
– Aikoinaan kun olin työelämässä muutaman vuoden komennuksella Etiopiassa, kirjoitin 900 liuskaa omia tuntemuksiani. Se auttoi jaksamaan. Kirjoittaminen on joka tapauksessa hyödyllistä mielen virkeydelle, Närvänen sanoo.
Ruoka-apu on tarpeen
Sakari Närvänen jäi leskeksi seitsemän vuotta sitten, joten yksin elämisessä sinänsä ei ole mitään uutta. Korona ei ole muuttanut hiljattain 90 vuotta täyttäneen Närväsen tavanomaisia rutiineja. Tavallisimmin hän herää aamukuuden maissa ja kuuntelee radiosta aamuhartauden. Sitten hän keittää puuron.
– Mitään lukujärjestystähän minulla ei ole, vaan elän aika lailla improvisoiden. Jossain kohtaa aamupäivällä ystäväni Jarmo sitten soittaa ja pyytää lenkille. Jarmo on viisas teologi, jonka kanssa pohdimme pitkillä lenkeillämme syntyjä syviä, Närvänen sanoo.
Monilla pikkulapsiperheilläkin on noussut esiin huoli ruokakaupassa käymisestä. Ruokaketjujen kotiinkuljetuspalvelut ovat ruuhkautuneet pahasti. Närvänen on onnellisessa asemassa sikäli, että mainittu ystävä Jarmo on kantanut ruokakasseja kotiovelle.
– Tuossa lähellä on myös miellyttävä kiinalainen ravintola, josta olen hakenut ruokia. Olen myös käynyt itse ruokakaupassa aamuseitsemältä, jolloin asiakkaita on vähän, Närvänen sanoo.
Korona antaa mahdollisuuden vanhemmuuteen
Korona on lamaannuttanut elinkeinoelämää, ja monilla on vakavia toimeentulohuolia. Kaikesta huolimatta koronassa on Sakari Närväsen mielestä myös jotakin hyvää. Se pakottaa laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.
– Suomi kuuluu vauraaseen maailmaan. Silti meillä on paljon stressiä, avioeroja, alkoholismia, masennusta ja työuupumusta, Närvänen luettelee.
Yksi suuri huolenaihe on, ettei vanhemmilla ole aikaa olla lasten kanssa. Vaikka pandemia itsessään on äärimmäisen vakava, Närväsen mielestä se tarjoaa nyt äideille ja isille kaivatun tilaisuuden osoittaa vanhemmuutta.
– Suomessa lasten suurin sairaus on turvallisen aikuisen nälkä. Kun äiti ja isä eivät olekaan poissa kotoa, lapsilla on koronan takia mahdollisuus kokea turvallinen äiti ja isä.
Keskusteluapua saatavilla
Jos kaipaat kirkon keskusteluapua, Vantaan päivystävien pappien numeroita täältä, Helsingin täältä ja Espoon täältä. Myös Palveleva puhelin, chat ja netti toimivat.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Laulavasta Lotasta, 27, ja Jorma-papasta, 85, tuli someilmiö ja koronavuoden piristys – luvassa myös virsiä ja joululauluja
Hyvä elämäJorma Saahkon, 85, ja Lotta-Sofia Saahkon, 27, yhteiset laulu- ja muisteluhetket ovat saaneet myös monet muut jakamaan muistojaan isovanhemmistaan, vanhemmistaan ja lauluista.