null Viidettä viikkoa yksin kotona – Pauli Löija pysyy tiukasti eristyksissä, koska kuuluu koronaviruksen riskiryhmään

Koronakaranteenissa elävä Pauli Löija ei tapaa ihmisiä kasvokkain muuten kuin sosiaalisessa mediassa. Parveke on tärkeä henkireikä.

Koronakaranteenissa elävä Pauli Löija ei tapaa ihmisiä kasvokkain muuten kuin sosiaalisessa mediassa. Parveke on tärkeä henkireikä.

Hyvä elämä

Viidettä viikkoa yksin kotona – Pauli Löija pysyy tiukasti eristyksissä, koska kuuluu koronaviruksen riskiryhmään

– Vaikka olen fyysisesti täysin yksin, henkisesti en ole yksin, Pauli Löija kertoo puhelimessa.

Helsinkiläinen Pauli Löija, 54, on linnoittautunut yksin kotiinsa koronapandemian vuoksi. Hän kuuluu riskiryhmään sairautensa vuoksi ja elää nyt eristyksessä viidettä viikkoa.

Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta. Vuodenvaihteessa Löija vietti kuukauden eristyksessä Meilahden sairaalassa. Hänelle tehtiin kantasolusiirtohoito, koska hän sairastui viime kesänä luuydinsyöpään eli myeloomaan.

Vaikka Löija ei saanut noina talven viikkoina poistua sairaalahuoneestaan, hän tapasi muita ihmisiä, hoitajien lisäksi ystäviäänkin, koska vieraita sai käydä tiukoin rajoituksin. Nyt se ei onnistu, sillä kantasoluhoidon jälkeen toipilaan vastustuskyky on heikko.

Kantaattikuoro ja Klubitalo voimanlähteinä

Koronavirus olisi korkean riskin ryhmään kuuluvalle Pauli Löijalle erityisen vaarallinen. Korona on jo vienyt häneltä rakkaan kuoroharrastuksen ja päivittäisen yhteisön, Helsingin Klubitalon.

– Olen laulanut Kallion Kantaattikuorossa 30 vuotta, ja se on ollut todella voimia antava elementti elämässäni. Kun kuulin, että kuoron koko kevätkausi on jäädytetty, purskahdin itkuun täällä kotona. Kuoro on minulle yhteisönä niin tärkeä. Meillä olisi ollut iso konsertti hiljaisella viikolla.

Syyskuussa oli upea hetki, kun Löija pääsi ensimmäiselle kuorokeikalle syövän toteamisen ja sairaalajakson jälkeen.

– Kuorokavereiden kanssa päätettiin, että meikäläinen vaikka kannetaan lavalle laulamaan. No, ei tarvinnut sentään kantaa, mutta sain laulaa Mozartin Requiemia Kallion kirkossa ja Tuomiokirkossa baarijakkaralla istuen.

Pauli Löija käy päivittäin kävelyllä. – Tunnen oloni aika virkeäksi. En halua valittaa, sillä koen, että asiani ovat hyvin, hän sanoo.

Pauli Löija käy päivittäin kävelyllä. – Tunnen oloni aika virkeäksi. En halua valittaa, sillä koen, että asiani ovat hyvin, hän sanoo.

Toinen tärkeä yhteisö on mielenterveyskuntoutujien Klubitalo. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa elävä Löija on käynyt siellä päivittäin. Hän kuuluu myös Euroopan Klubitaloverkoston hallitukseen.

Nyt Klubitalonkin toiminta on siirtynyt verkkoon. Joka arkipäivä pidetään Teams-kokous kello 11–12 ja iltapäivällä Fb-live-chatti, mitkä rytmittävät mukavasti päivää.

Päiväkävely on tärkeä henkireikä. Löija taivaltaa rollaattorinsa kanssa tavallisesti 5–6 kilometriä. Nyt lenkit lyhenevät, sillä mies on päättänyt vieroittautua sairauden tuomasta lenkkikaveristaan ja yrittää pärjätä kävelykepin kanssa, vaikka syöpä on haurastuttanut luut pahoin. Selkärankaan on tullut etäpesäkkeitä ja nikamamurtumia.

Kauppa-apua löytyy Facebookista

Miten kauppa-asiat sitten sujuvat eristyksessä ollessa? Ystävät ja tuttavat auttavat. Pauli Löija huhuilee Facebookissa kauppa-apua, jota on aina löytynyt. Löija jättää kassin ja ostoslistan ulko-ovelleen. Kaveri käy kaupassa, jättää kassin ovelle ja rimpauttaa ovikelloa merkiksi. Löija maksaa ostokset verkkopankissa kaverilleen. Kasvokkain he eivät tapaa.

Sairastuminen on opettanut minua näkemään, kuinka paljon elämässä on kauniita asioita.

Vuorovaikutus Facessa on muutenkin vilkasta. Löija keksi alkaa kuvata pikku videoita arjestaan. Ne ilahduttavat hänen Facebook-kavereitaan, joita on yli 900. Videolla Löija valmistaa esimerkiksi viiliä, kotikaljaa tai pääsiäislammasta. Hän lukee otteita lempikirjoistaan tai laulaa hoilauttaa parvekkeelta tilanteeseen sopivia laulunpätkiä. Pääsiäisvideoissaan hän kuunteli Bachin musiikkia.

– Pääsiäinen on aina ollut minulle suurin juhla. Siinä tulevat kaikki elementit esiin: äärimmäinen inhimillinen kärsimys ja tuska ja sen jälkeen voitollinen ylösnousemuksen riemu. Koen, että se on minunkin elämääni, Löija pohtii puhelimessa selkeällä, vahvalla äänellään.

– Olen kokenut sen, että kun jokin ovi elämässä sulkeutuu, edessä avautuu jotain uutta. Uusia ovia ja mahdollisuuksia. Uskon, että Jumala johdattaa elämääni erittäin vahvasti kaiken tämän kurimuksen keskellä. Jumalan johdatus on todella ihmeellinen asia.

Kurimus. Se ei tarkoita pelkästään syöpää, vaan koko peruskoulun ajan kestänyttä koulukiusaamista. Se tarkoittaa pitkää kamppailua oman seksuaali-identiteetin kanssa; paha olo ilmeni silloin hengenvaarallisina psykofyysisinä oireina. Se tarkoittaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, jonka kanssa Löija on nyt päässyt tasapainoon. 

Kaiken tämän jälkeen Löija sanoo silti:

– Sairastuminen on opettanut minua näkemään, kuinka paljon elämässä on hyviä ja kauniita asioita, joista voi iloita.

Korona tekee diakoniatyön näkyväksi

Pauli Löija on Vuosaaren seurakuntaneuvoston jäsen kuudetta vuotta. Sairaalassa ollessaan hän joutui olemaan poissa kokouksista, mutta nyt karanteenissa hän voi osallistua kokouksiin siinä kuin muutkin, sillä seurakuntaneuvostokin pitää kokouksensa Teamsissa verkossa, samoin kuin Euroopan Klubitaloverkoston hallituskin.

Löija näkee, että seurakunnat tekevät nyt koronan aikaan vahvaa diakoniatyötä. Otetaan yhteyttä riskiryhmiin kuuluviin ihmisiin, kerätään vapaaehtoisia ja autetaan asioinnissa.

– Diakoniatyö on tullut näin laajalle yleisölle näkyväksi, ja se on tosi tärkeää. Minuakin kysyttiin vapaaehtoiseksi Helsinki-apuun, mutta jouduin valitettavasti riskiryhmäläisenä kieltäytymään.

– Toivon, että kirkko saa tätä kautta uusia jäseniä, ja että eroamista harkitsevat havahtuisivat näkemään merkittävän diakoniatyön, johon tarvitaan meitä kaikkia. Kirkkoon voi vaikuttaa vain sisältä päin, Löija tähdentää.

Koronakaranteenin päättymisestä ei ole haastatteluhetkellä tietoa. Pauli Löijalla on kuitenkin toiveita ja haaveita tulevasta.

– Haluaisin päästä Kauhavan Herättäjäjuhlille, jos ne vain voidaan järjestää. Minulla on syvä kaipuu sinne, koska kaksi edellistä kertaa on jäänyt väliin sairastelujen vuoksi. Ja toivon, että Kantaattikuoron suunniteltu ja harjoiteltu Syvällä-konsertti pystyttäisiin pitämään syksyllä. Se perustuu paljon sävellettyyn psalmiin 130, Syvyydestä minä huudan Sinua, Herra.

Koronapandemian riskiryhmät

Riskiryhmään kuuluvat pelkästään ikänsä puolesta yli 70-vuotiaat henkilöt, joita on Suomessa 870 000.

Vakavan perussairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluu ainakin 200 000 ihmistä. Riskiä lisäävät vaikeat keuhko- ja sydänsairaudet sekä elimistön vastustuskykyä heikentävät sairaudet, kuten useimmat syöpätaudit. Myös päivittäin tupakoivat henkilöt kuuluvat riskiryhmään.

Riskiryhmien on suojauduttava tartunnoilta tavallista tarkemmin.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.