null Näin voit puhua lapsen kanssa koronaviruksesta

Aikuisen pitää puhua lapselle koronaviruksesta oikeilla sanoilla ja totuudenmukaisesti.

Aikuisen pitää puhua lapselle koronaviruksesta oikeilla sanoilla ja totuudenmukaisesti.

Hyvä elämä Hengellisyys

Näin voit puhua lapsen kanssa koronaviruksesta

Pienet lapset saa helpommin käsien pesulle, kun pestessä lauletaan puhdistuksen mittainen laulu.

Espoon seurakuntien kasvatuksen asiantuntija Tiina Hänninen, pitääkö kaikenikäisten lasten kanssa puhua koronaviruksesta?

– Kyllä pitää, mutta tietysti lapsen ikätaso huomioiden. Pienetkin lapset kuulevat koronaviruksesta mediasta, vanhempien puheista ja isompien sisarusten keskusteluista. Jos välttelee aiheesta puhumista, lapsi kuitenkin vaistoaa, ettei kaikki ole hyvin, ja se aiheuttaa turvattomuutta ja pelkoa.

Miten lapselle puhutaan ”ikätaso huomioiden”?

– Lapselta voi kysyä, mitä hän ajattelee koronaviruksesta tai mikä hänen mielestään on esimerkiksi karanteeni. Kyselemällä aikuinen saa käsityksen, mitä lapsi jo tietää asiasta.

– Aikuisen pitää puhua koronaviruksesta oikeilla sanoilla ja tuoda esille tosiasiat. On tärkeää tarkistaa, onko lapsi ymmärtänyt. Lasta voi pyytää kertomaan vielä omin sanoin sen, miten hän aikuisen kertomasta ymmärsi.

Voi toivoa kaikkea hyvää mummolle, jonka luo nyt ei voi mennä, tai ystävälle, jonka kanssa nyt ei voi tavata.

Mitä voi vastata lapselle, jos hän sanoo pelkäävänsä koronatartuntaa?

– Missään tapauksessa lapsen sanomaa ei saa väheksyä. Aikuisen pitää olla lapsen tukena ja avata keskustelua kysymällä, mikä lasta koronatartunnassa pelottaa, ja purkaa pelon tunne yhdessä. On tärkeää välittää tunnelma siitä, että ihmiset välittävät toisistaan ja että koronaviruksen leviäminen koskee meitä kaikkia eikä vain omaa perhettä.

– Aikuisen tehtävänä on myös kertoa, millä tavalla tartuntaa voi estää. Pienten lasten kanssa voi yhdessä harjoitella käsien pesemistä. Käsiä pestessä voi samalla laulaa vaikka Tuiki, tuiki tähtönen. Laulun kestosta lapsi muistaa, kuinka kauan käsiä tulee hangata, että ne tulevat kunnolla pestyiksi. Lapselle luo iloa ja turvaa se, että hän saa osallistua tekemiseen.

– Sekin luo lapselle lohtua, kun kertoo, että terveydenhuollon ihmiset huolehtivat ja tekevät kaikkensa meidän hyväksemme. Pienikin lapsi tietää, että lääkäri hoitaa silloin, kun on pipi.

Voiko pandemian takia rukoilla lapsen kanssa?

– Rukoileminen on lapselle konkreettinen tapa osallistua kaikkia koskevaan huoleen. Lapsen kanssa voi miettiä yhdessä, minkä puolesta rukoillaan. Siitä voi myös tulla jokapäiväinen rutiini, että kiittää tästä päivästä. Voi toivoa kaikkea hyvää mummolle, jonka luo nyt ei voi mennä, tai ystävälle, jonka kanssa nyt ei voi tavata.

– Aikuinen voi näyttää lapselle, että rukoilemalla voimme välittää tunteita ja huolehtia toisistamme. Kun emme voi tavata, voimme pyytää siunausta toinen toisillemme.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.