null "Joka vuosi on tuntunut pahalta" – Naispapit järjestivät Maata näkyvissä -festivaalien aikana kriittisen somekampanjan

Maata näkyvissä -festivaaleilla palvelee vain miespappeja. Kuva on festivaalin perjantai-illan messusta vuodelta 2016.

Maata näkyvissä -festivaaleilla palvelee vain miespappeja. Kuva on festivaalin perjantai-illan messusta vuodelta 2016.

Ajankohtaista

"Joka vuosi on tuntunut pahalta" – Naispapit järjestivät Maata näkyvissä -festivaalien aikana kriittisen somekampanjan

Festivaalien pääjärjestäjä Sley ei hyväksy naispappeutta. "Enää se ei herätä suuttumusta tai ahdistusta, mutta surua, sääliä ja jonkinlaista myötähäpeää", sanoo Rekolan kirkkoherra Laura Maria Latikka.

Turussa järjestettiin viikonloppuna kristilliset Maata näkyvissä -festivaalit. Tänä vuonna 33. kerran järjestetyille festivaaleille osallistui noin 18 000 ihmistä, pääasiassa nuoria. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin kristillinen nuortentapahtuma.

Luterilaiset naispapit järjestivät viikonloppuna somekampanjan, jossa tartuttiin festivaalien naispappeuskantaan. Festivaalien pääjärjestäjä on Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys (Sley), joka on luterilaisen kirkon sisällä toimiva järjestö. Sley ei hyväksy naispappeutta, eikä Maata näkyvillä -festivaalien alttarilla palvele naisia.

Monet naispapit ottivat itsestään kuvia papinpaita päällään ja julkaisivat kuvat somessa festivaalien hashtageilla #mnf2017 ja #maatanäkyvissä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kotimaa24.

(Juttu jatkuu someupotusten jälkeen.)

 

#mnf #maatanäkyvissä #everdayimpastorin #pastorionpastorillepastori #MNF2017

Henkilön Satu Huttunen (@satuej) jakama julkaisu

 

Nuoriso festareilla, äiti töissä #mnf2017 #maatanäkyvissä

Henkilön Laura Maria Latikka (@lauramarialatikka) jakama julkaisu

 

#mnf2017 #jasielläkaikillaoliniinmukavaaoijospaoisinsaanutollamukana

Henkilön Maria Erkkilä (@maria.inkeri) jakama julkaisu

 

#pappi #isillätöissä #mnf2017 #maatanäkyvissä

Henkilön Sanna Heikurinen (@sanheik) jakama julkaisu

 

#mnf2017 #mnf #maatanäkyvissä #everydayimpastorin #selfie #pappie #pastorionpastorillepastori

Henkilön Anu Backman (@unabac) jakama julkaisu

 

#mnf2017

Henkilön Meri Ala-Kokko (@merialakokko) jakama julkaisu

 

#mnf2017

Henkilön Sofia Tuomenvirta (@sofiamltuomenvirta) jakama julkaisu

Yksi kampanjaan osallistunut pappi oli vantaalaisen Rekolan seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka.

– Kampanja oli hyvä idea. Että emme pääse festareilla alttarille, mutta näin pääsemme näkyviin, Latikka kertoo Kirkko ja kaupungille.

Latikan mukaan idea somekampanjaan lähti festivaaliväen julkaisemasta kuvasta, jossa vietetään messua. Alttarilla oli Sleyn linjan mukaisesti vain miehiä.

– Joka vuosi se on tuntunut pahalta. Enää se ei herätä suuttumusta tai ahdistusta, mutta surua, sääliä ja jonkinlaista myötähäpeää.

Ymmärrän ja tiedostan sen mielipahan.

– Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen

Latikka oli itse mukana Sleyn toiminnassa nuorena, ja Maata näkyvissä -festivaalit ovat hänelle tuttu tapahtuma. Samoihin aikoihin, kun Latikka osallistui Sleyn toimintaan, hänen äitinsä vihittiin ensimmäisten naisten joukossa Suomen luterilaisen kirkon papiksi.

– Minun piti käydä omat prosessini, Latikka kertoo.

Viime viikonloppuna Latikan omat 17- ja 15-vuotiaat lapset osallistuivat festareille. Latikka on puhunut lastensa kanssa Sleyn suhtautumisesta naispappeuteen, eikä lasten osallistumien festivaaleille ollut hänelle ongelma.

– Lapsilla oli siellä tosi kivaa. Heillä on arvostelukykyä ja omat mielipiteensä. Heillä pitää olla mahdollisuus muodostaa omat näkemyksensä.

 

Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen kertoo, että somekampanjasta tuli surullinen olo.

– Kyllä sitä mietti varsinkin eilen, kun sieltä ajeli pois. Festivaalien ohjelma oli onnistunutta, ja minulla oli paljon hyviä kohtaamisia, myös naispappien kanssa.

Heinonen on luotsannut Maata näkyvissä -festivaaleja 25 vuotta. Hänelle on tuttua, että Sleyn käsitys naispappeudesta herättää närää.

– Ymmärrän ja tiedostan sen mielipahan. Ei se ole yllättävää. Mutta se yllätti, että asia nousi tänä vuonna esille, kun sen kanssa on vuosia ollut rauhallisempaa.

Heinonen kertoo lukeneensa somesta myös kommentteja, joissa festivaaleille osallistuneet naispapit kertovat kiusaamisesta: että ruokajonossa sanotaan, että miten sinä muka voit olla kristitty. Heinosen mukaan Sley ja festaritiimi tuomitsevat sellaisen toiminnan täysin ja sanoutuvat siitä irti.

– Sellaiselle on nollatoleranssi. Olemme kiitollisia kaikista kävijöistä, etenkin niistä, jotka tuovat festivaaleille nuoria.

Kriittisestä somekampanjasta huolimatta Heinoselle jäi festivaaleista hyvä fiilis. Ohjelma oli onnistunutta ja tunnelma hyvä.

– Paljon mieluummin keskustelisin siitä, mikä on Maata näkyvissä -festivaalien sisältö ja merkitys kristilliselle nuorisokulttuurille.

Korjaus 20.11. kello 17: Toisin kuin kuvatekstissä aiemmin luki, jutun pääkuva ei ole tältä vaan viime vuodelta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.