Pääkirjoitus: Maata näkyvissä – uusi arkkipiispa lopetti ensi töikseen naispappien syrjinnän kristillisellä nuorisofestivaalilla
Osittain naispappeuden vastustajien äänillä arkkipiispaksi noussut Tapio Luoma pystyi siihen, mihin aiemmat arkkipiispat eivät. Arvostan.
Kesäkuun alussa arkkipiispana aloittanut Tapio Luoma oli tuskin ehtinyt purkaa muuttolaatikoitaan Turussa, kun hän alkoi panna järjestykseen uudessa kotikaupungissaan järjestettävää kristillistä nuorisofestivaalia.
Maata näkyvissä -festivaalin pääjärjestäjä Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys (Sley) vastustaa naisten pappeutta. Tähän asti festarin messu on toimitettu Turku-hallissa all male altar -periaatteella: edes naispuolisia maallikoita ei ole päästetty avustajiksi.
Sellainen meno saa nyt luvan loppua. Arkkipiispa kutsui festivaalin järjestäjät ja paikalliset kirkkoherrat saman pöydän ääreen, ja keskustelun tuloksena festarimessut järjestetään nyt turkulaisissa kirkoissa yhdessä seurakuntien kanssa.
Se tarkoittaa sitä, että ehtoollista toimittavien pappien joukossa on miehiä ja naisia, ihan niin kuin kirkoissa muutenkin.
Jo oli aikakin. Tapio Luoma osoitti heti kärkeen olevansa arkkipiispa paikallaan.
Sley näytti tylysti keskisormea arkkipiispalle ja turkulaisille kirkkoherroille.
Sleyn nuiva linja naisten pappeuteen ei ole yllätys kenellekään. Yllättävää sen sijaan on, että vasta arkkipiispa Luoma saa Maata näkyvissä -festarin syrjivät messut loppumaan.
Maata näkyvissä on järjestetty yhdessä turkulaisten seurakuntien kanssa jo 1980-luvulta asti, eivätkä turkulaiset kirkkoherrat tai turkulaisia seurakuntia paimentaneet arkkipiispat Vikström, Paarma ja Mäkinen ole tehneet asialle mitään. Tai jos ovatkin tehneet, mitään ei ole tapahtunut.
Ehkä aika oli vasta nyt kypsä. Tai ehkä vasta Tapio Luoman mandaatti oli riittävän vahva saamaan Turun kirkkoherrat päätöksen taakse.
Luoma valittiin arkkipiispaksi osittain naispappeuden vastustajien äänillä, kun naisten pappeutta vastustanut arkkipiispaehdokas Ville Auvinen testamenttasi ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen äänensä Luomalle.
Siinäkin mielessä Luoman toiminta Maata näkyvissä -festivaalin hyväksi on linjakasta ja suoraselkäistä. Arvostan.
Sen sijaan Sleyn vastaus osoittaa merkittävää piittaamattomuutta kirkon yhteisestä linjasta. Sley näytti tylysti keskisormea arkkipiispalle ja turkulaisille kirkkoherroille, ja ilmoitti järjestävänsä taatusti naispapitonta vaihtoehto-ohjelmaa festarimessujen ajaksi.
Asia selvä. Kirkon on jo aika tehdä johtopäätöksiä sen suhteen, kuinka paljon se Sleytä tukee.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Kirkon sanoma kuuluu kaikille” – Arkkipiispa Tapio Luoma vastaa kansanedustaja Päivi Räsäselle
AjankohtaistaLuoman mukaan kirkon tuki Helsinki Pridelle ei ole kannanotto avioliittolakiin.